Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Le Penovej strana potvrdila spojenectvo vo francúzskych predčasných parlamentných voľbách s Republikánmi

Vodca francúzskej krajnej pravice Jordan Bardella v utorok potvrdil, že v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku dôjde k paktu medzi jeho stranou Národné združenie (RN) a pravicovými Republikánmi (LR), ktorý predtým oznámil líder LR Éric Ciotti. V rozhovore pre televíziu France 2 Bardella dodal, že RN vo voľbách podporí “niekoľko desiatok” poslancov za LR, ktorí […]
Menej ako 1 min. min.

Vodca francúzskej krajnej pravice Jordan Bardella v utorok potvrdil, že v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku dôjde k paktu medzi jeho stranou Národné združenie (RN) a pravicovými Republikánmi (LR), ktorý predtým oznámil líder LR Éric Ciotti.

V rozhovore pre televíziu France 2 Bardella dodal, že RN vo voľbách podporí “niekoľko desiatok” poslancov za LR, ktorí pôsobili v končiacom Národnom zhromaždení, či kandidátov tejto strany v nadchádzajúcich voľbách.

Bardella potvrdil, že s Ciottim o spolupráci rokoval a ich diskusie budú pokračovať. Dodal, že pracovne si načrtli tri hlavné spoločné priority: kúpna sila, bezpečnosť a imigrácia.

Web denníka Le Monde konštatuje, že programové nezhody medzi RN a LR sa týkajú najmä dôchodkovej reformy. Bardella pritom na otázku, či RN bude trvať na zrušení reformy presadenej odchádzajúcou vládou, odpovedal nejasne, že sa “k tomu určite vrátime”.

Čo sa stalo v Maďarsku? Toto je Orbánovo Waterloo, hlása politik označovaný za skutočného vyzývateľa premiéra

Ciottiho rozhodnutie narazilo na odpor časti členov LR – napríklad minister hospodárstva Bruno Le Maire ho komentoval výrokom: “Nemyslel som si, že gaulizmus sa môže skončiť pétainizmom. Ciotti nám o tom dnes poskytol dôkaz”.

Ministerka práce a bývalá poslankyňa za LR Catherine Vautrinová uviedla, že Ciotti “zabíja to, čo zostalo” zo strany Republikáni. Vyslovila súčasne podozrenie, že Ciotti sa rozhodol pre spoluprácu s RN, aby si udržal svoj volebný obvod.

Podľa jej názoru sa veľká väčšina aktivistov LR perspektívy spolupráce s RN zľakne. Mnohí poslanci za LR už teraz vysvetľujú, že s projektom spojenectva s RN nemajú nič spoločné.

Prezident regiónu Hauts-de-France Xavier Bertrand (LR) označil oznámenie Érica Ciottiho o dohode s RN za zradu. Dodal, že Ciottimu ide len o zisk poslaneckého mandátu alebo ministerského kresla. Podľa Bertranda by Ciotti mal okamžite odstúpiť z funkcie predsedu LR a mal by byť zo strany okamžite vylúčený.

Poslankyňa za LR Christelle D‘Intorniová, ktorá má blízko k Ciottimu, však na sociálnych sieťach ocenila jeho “odvážne rozhodnutie” a vyzvala na “zjednotenie pravicových síl”.

Primátor juhofrancúzskeho mesta Nice, Christian Estrosi, ktorý opustil LR v roku 2022, aby sa pripojil k vládnej strane Obroda (Renaissance – RE), trvá na tom, že Ciotti ponukou spolupráce s RN len “odhalil svoju pravú tvár”. Estrosi označil Ciottiho prístup za “oportunizmus poslanca v panike” obávajúceho sa straty mandátu.

Začína sa nová éra, voličov viac zaujímajú ekonomické otázky ako zmena klímy. Čo bude s migračným paktom?

Rozhodnutie lídra LR – naopak – privítal populistický politik a líder krajne pravicovej strany Znovudobytie (Reconqute! – R!) Éric Zemmour. Ocenil, že Ciotti dokázal prelomiť tabu v podobe “samozákazu” o spájaní sa s krajnou pravicou, ktorý platí u Republikánov.

Napriek neúspechu rokovaní o predvolebnej spolupráci a spojenectve medzi RN a R!, ktoré v utorok oznámila “jednotka” kandidátnej listiny R! pre eurovoľby Marion Maréchalová, vyzval Zemmour opäť na zjednotenie pravicových strán s cieľom vyhrať nadchádzajúce parlamentné voľby. Apeloval na Bardellu i líderku RN Marine Le Penovú, aby odložili “svoju hrdosť, svoje ego” a postupovali vo voľbách spoločne.

Ako objasnila Maréchalová, neter Le Penovej, dôvodom, pre ktorý títo dvaja politici RN nechcú spolupracovať s R!, je pritom práve osoba Zemmoura.

Samotný Zemmour pritom vyhlásil, že on sám nebude kandidovať v predčasných parlamentných voľbách – vypísaných na 30. júna a 7. júla -, “aby neblokoval prípadnú voľbu poslanca RN” vo svojom volebnom obvode. Dodal, že výmenou za spojenectvo medzi R! a RN nežiada “pre seba nič: ani volebný obvod, ani ministerskú funkciu”.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie