Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Lék proti obezitě překvapil vedlejšími účinky. Pomoci může i hubeným lidem, tvrdí studie

Příznivé účinky léku na srdce se podle vědců objevily i u pacientů, kteří měli jen mírnou obezitu, případně nepatrně zhubli. Riziko srdečních chorob u nich kleslo zhruba o pětinu. Vedle toho se výzkumníci zaměřili především na otázky, jak rychle a účinně pomáhá lék lidem zhubnout, jak dlouho si tento úbytek váhy udrží a jak bezpečné […]
2 min.

Příznivé účinky léku na srdce se podle vědců objevily i u pacientů, kteří měli jen mírnou obezitu, případně nepatrně zhubli. Riziko srdečních chorob u nich kleslo zhruba o pětinu. Vedle toho se výzkumníci zaměřili především na otázky, jak rychle a účinně pomáhá lék lidem zhubnout, jak dlouho si tento úbytek váhy udrží a jak bezpečné je jeho užívání. Své výsledky výzkumníci prezentovali v pondělí na Evropském kongresu o obezitě v Benátkách. Píše o tom zpravodajský web americké CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Léky na předpis by lidé mohli dostávat poštou. Zbytečné, řekl Špičák a nastínil možná úskalí

Hubnutí a vedlejší účinky

Konkrétní data prezentovaná také v JACC Journals ukázala, že účastníci výzkumu obvykle hubli po dobu přibližně 65 týdnů – rok a tři měsíce. Proces snižování váhy se u nich poté zastavil. Píše o tom zpravodajský web Sky News s tím, že průměrný úbytek hmotnosti se pohyboval okolo deseti procent a udržel se až 208 týdnů, tedy čtyři roky. Studie ovšem nepotvrdila, že by během prvních čtyř let užívání léku u lidí vznikaly závažnější zdravotní rizika. K již známým vedlejším účinkům tablet ale patří nevolnost, průjem, zvracení nebo zácpa.

Klíčovou otázkou zůstává, zda dvacetiprocentní snížení rizika srdečních chorob nezpůsobila nějaká další látka obsažená v léku. Nová analýza naznačuje, že ve hře je i něco jiného. „Obě studie prokazují, že léky tohoto typu mají významné účinky na snížení kardiovaskulárních onemocnění. Projevují se i bez ohledu na výši úbytku hmotnosti,“ uvedl doktor Harlan Krumholz, kardiolog a vědec z univerzity v Yale.

Zjištění vychází ze studie prezentované i na webu The New England Journal of Medicine, kterou financovala společnost Novo Nordisk. Ta již minulý rok objasnila, že lék až o 20 procent snižuje riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice nebo úmrtí souvisejícího se selháním srdce u lidí, u nichž se kvůli obezitě riziko vzniku srdečních onemocnění objevuje.

Společnost Novo Nordisk tento měsíc rovněž informovala, že v USA začíná její tablety na hubnutí každý týden užívat dalších 25 tisíc lidí. Z průzkumu KFF zveřejněného v pátek přitom vyplývá, že některý z léků využívajících stejnou účinnou látku jako Wegovy bere šest procent respondentů. Přípravky navozující pocit sytosti a snižující počet kalorií tak podle CNN užívá více než 15 milionů Američanů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku dochází lék na astma, další jsou dlouhodobě nedostupné. Lidé si dělají zásoby

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie