Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Máte obrovské ŠŤASTIE, pokiaľ sa objavil vo vašej záhrade ježko! Je pre ňu totiž veľmi užitočný

Ježko v záhrade je úžasný hosť! Táto pichľavá guľa je nielen očarujúcim stvorením, ale aj pomocníkom v boji proti neželaným záhradným škodcom. Chcete vedieť, ako prilákať ježka do záhrady a pomôcť mu v zime? Čo robí ježko v noci? Ježkovia sú úžasné stvorenia. Malé, tŕnisté a plné elánu prinášajú do záhrady nielen čaro, ale aj úžitok. Ich […]
Menej ako 1 min. min.

Ježko v záhrade je úžasný hosť! Táto pichľavá guľa je nielen očarujúcim stvorením, ale aj pomocníkom v boji proti neželaným záhradným škodcom.

Chcete vedieť, ako prilákať ježka do záhrady a pomôcť mu v zime?

Čo robí ježko v noci?

Ježkovia sú úžasné stvorenia. Malé, tŕnisté a plné elánu prinášajú do záhrady nielen čaro, ale aj úžitok. Ich potravou je hmyz, slimáky, drobné hlodavce a dokonca aj zmije, vďaka čomu nás aktívne podporujú v boji proti záhradným škodcom.

Ježko v tradícii

V tradícii má svoje miesto aj ježko. V niektorých mytológiách sú spájané s ochranou a tajomstvom. Sú tiež symbolom ochrany pred zlom a problémami. Podľa ľudových povier ježko pri dome prináša do domácnosti šťastie.

Výhody mať ježka v záhrade

Okrem toho, že prítomnosť ježka pomáha pri ničení škodcov, pomáha rozširovať biodiverzitu našej oblasti. Stávajú sa dôležitým článkom v záhradnom ekosystéme.

Ako prilákať ježka do vašej záhrady?

Neexistuje univerzálny a zaručený spôsob, ako prilákať ježka do záhrady proti jeho vôli. Ježkovia sú čiastočne chránení, čo znamená, že ich nemožno chytiť ani držať. No ak sú v záhrade vhodné podmienky, ježko sa tam rád nasťahuje.

Po prvé, ježko potrebuje úkryt. S pokoseným 5 cm prázdnym trávnikom sa do záhrady nenasťahujete. Potrebuje sa ukryť. Môže to byť hromada lístia, hromada konárov, hustá výsadba alebo špeciálne domy pre ježkov.

Chránené a bezpečné miesto, kde bude ježko tráviť deň, odkiaľ môže bezpečne vyraziť v noci na lov a v zime prezimovať.

Samozrejme, že ježko musí mať spôsob, ako sa dostať do záhrady . Ak má plot základy alebo plot či pletivo siahajúce až po zem, ježko sa do záhrady nedostane.

Potrava: ježkovia majú radi chrobáky, slimáky a iné drobné živočíchy. Takéto menu ich priláka do vašej záhrady.

Voda. Prístup k vode musí mať aj ježko. Okolo pozemku umiestnite nízke nádoby s vodou.

Chemikálie: Vyhnite sa používaniu chemikálií a pesticídov, ktoré môžu vášmu ježkovi ublížiť.

Bezpečnosť: urobte zo svojej záhrady miesto, kde sa ježko nemôže zraniť – poupratujte rozbité kvetináče alebo iné nástrahy v ježkovej ceste.

Ježko v zime

A čo zima? Mali by byť ježkovia kŕmení a čo by sme mali robiť, aby sme im pomohli prežiť?

Ježkovia sú divoké zvieratá , preto by sme do ich existencie nemali zasahovať. Sú to predátori a dokážu si nájsť potravu sami. Ich kŕmenie by mohlo narušiť ich prirodzený biologický rytmus a narušiť proces hibernácie, čo by bolo pre ne nebezpečné.

Len v krajnom prípade je povolený zásah u chorého, zraneného, ​​extrémne podvyživeného ježka.

Vyhnite sa rušeniu pokoja . Cez zimu sa ježko ukladá na zimný spánok. Snažte sa nerušiť jeho pokoj.

Teraz viete, ako pripraviť svoju záhradu tak, aby bola priateľská k ježkom. Užívajte si ježkovu spoločnosť, vážte si jeho prítomnosť, no nechajte ho existovať samostatne.

A ak naozaj potrebujete priateľstvo s ježkom, sú tu ježkovia určený na chov. Najobľúbenejším chovným druhom je africký trpasličí ježko, ktorý je na rozdiel od svojho divokého príbuzného prispôsobený na život doma.

The post Máte obrovské ŠŤASTIE, pokiaľ sa objavil vo vašej záhrade ježko! Je pre ňu totiž veľmi užitočný appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie