Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Medovka lekárska nielen na zmätené nervy. Prečo by ste z nej mali piť čaj? Vlastnosti a kontraindikácie

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marian Weyo). Medovka lekárska je liečivá bylina, ktorá si získala popularitu vďaka svojim upokojujúcim vlastnostiam. To však nie je jediná vlastnosť tejto rastliny, ktorá podporuje zdravie a pohodu. Čo presne je medovka lekárska, aké ďalšie vlastnosti má a na čo sa dá použiť? Čo presne je medovka lekárska, aké […]
Menej ako 1 min. min.

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Marian Weyo).

Medovka lekárska je liečivá bylina, ktorá si získala popularitu vďaka svojim upokojujúcim vlastnostiam. To však nie je jediná vlastnosť tejto rastliny, ktorá podporuje zdravie a pohodu. Čo presne je medovka lekárska, aké ďalšie vlastnosti má a na čo sa dá použiť?

Čo presne je medovka lekárska, aké ďalšie vlastnosti má a na čo sa dá použiť?
Foto: shutterstock.com/Marian Weyo

Čaj z medovky lekárskej a kombinácia s inými bylinkami

Medovka lekárska je vďaka svojmu miernemu sedatívnemu účinku veľmi častou zložkou mnohých bylinných čajov. Vyznačuje sa príjemnou chuťou a silou svojich zdraviu prospešných vlastností, ktoré môžu pomôcť v boji proti nepríjemným ochoreniam.

Najjednoduchší spôsob prípravy medovkového čaju je vložiť sušené listy do šálky a zaliať ich vriacou vodou. Tento čaj sa nechá lúhovať približne 5 až 10 minút, potom sa pridá med alebo citrón, aby sa chuť čaju ešte viac „okorenila“.

Medovka sa dobre kombinuje s inými bylinkami, ako je mäta, levanduľa alebo harmanček. V špecializovaných čajovniach alebo obchodoch s čajmi často dostanete bylinkovú zmes s medovkou, ktorej výsledkom je mimoriadne aromatický a upokojujúci čaj. Bez väčších problémov si ho môžete pripraviť aj sami.

Medovka lekárska – liečivé vlastnosti. Účinné bylinky na upokojenie

Medovka lekárska sa najčastejšie používa ako účinná sedatívna a protiúnavová bylina. Vďaka týmto vlastnostiam je ideálna na vypäté obdobia v živote človeka. Okrem toho čaj z nej pomáha riešiť nespavosť a problémy so spánkom.

Čaj z nej pomáha riešiť nespavosť a problémy so spánkom.
Foto: shutterstock/Marina.Martinez

Ďalšou mimoriadne cennou vlastnosťou je zlepšenie trávenia. Ak sa používa v dostatočnom množstve, stimuluje vylučovanie tráviacich štiav a zároveň zmierňuje tráviace ťažkosti a odstraňuje žalúdočné plyny. Je účinná aj pri žalúdočných ťažkostiach, ako je nevoľnosť a plynatosť.

Polyfenoly a flavonoidy obsiahnuté v tejto rastline majú antivírusový účinok, ktorý je obzvlášť užitočný pre ľudí s rôznymi vírusovými infekciami, ako je napríklad herpes. Okrem toho dokáže bojovať proti bakteriálnym infekciám, najmä v tráviacom trakte.

Tým to však nekončí – medovka lekárska dokáže zmierniť menštruačné bolesti, zlepšuje pamäť a koncentráciu a tiež pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, čím znižuje riziko aterosklerózy.

Medovka lekárska – kontraindikácie

Hoci medovka lekárska vykazuje množstvo zdraviu prospešných vlastností, neodporúča sa používať vo viacerých prípadoch a to vrátane tehotenstva a dojčenia. V súčasnosti neexistujú dostatočne dôkladné vedecké štúdie, ktoré by potvrdili úplnú bezpečnosť jej konzumácie tehotnými a dojčiacimi ženami. Z tohto dôvodu sa odporúča úplne prerušiť jej užívanie.

Neodporúča sa používať vo viacerých prípadoch a to vrátane tehotenstva a dojčenia.
Foto: shutterstock.com/RoseLife_Family

Ľudia, ktorí sú alergickí na rastliny z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), medzi ktoré patrí aj mäta, oregano a bazalka, by sa mali vyhnúť aj medovke lekárskej. Je totiž pravdepodobné, že títo ľudia majú neznášanlivosť aj na ňu, preto by sa v prípade výskytu akýchkoľvek znepokojujúcich príznakov mali čo najskôr poradiť s lekárom.

Okrem toho sa medovka lekárska neodporúča pri hypotyreóze a u pacientov pred plánovanou operáciou. Dôvodom je, že medovka lekárska môže zvýšiť riziko účinku vyvolávajúceho spánok a môže tiež nepriaznivo ovplyvniť účinky anestetík.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Krásna rastlina s liečivými vlastnosťami. Každý by ju mal mať doma

Hovoria, že je to „čaj dlhovekosti“. Suroviny nájdete v každom supermarkete

The post Medovka lekárska nielen na zmätené nervy. Prečo by ste z nej mali piť čaj? Vlastnosti a kontraindikácie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie