Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Môže byť každý z nás kreatívny? Vedecký výskum prekvapuje

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/StockSnap). Kreativita, ktorú mnohí považujú za doménu umelcov a vynálezcov, je v skutočnosti veľmi žiaduca takmer v každej oblasti života, v práci aj v každodenných situáciách. To, čo sa často považuje za „dušu umelca“, sa v praxi ukazuje ako univerzálny nástroj inovatívneho riešenia problémov a prispôsobovania sa meniacej sa […]
Menej ako 1 min. min.

10.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/StockSnap).

Kreativita, ktorú mnohí považujú za doménu umelcov a vynálezcov, je v skutočnosti veľmi žiaduca takmer v každej oblasti života, v práci aj v každodenných situáciách. To, čo sa často považuje za „dušu umelca“, sa v praxi ukazuje ako univerzálny nástroj inovatívneho riešenia problémov a prispôsobovania sa meniacej sa realite. Napriek všeobecnému presvedčeniu, že kreativita je darom niekoľkých vyvolených, existujú spôsoby, ako túto schopnosť rozvíjať. Na druhej strane ju podporujú aj vrodené vlastnosti.

Kreativita, ktorú mnohí považujú za doménu umelcov a vynálezcov, je v skutočnosti veľmi žiaduca takmer v každej oblasti života, v práci aj v každodenných situáciách. To, čo sa často považuje za „dušu umelca“
Foto: Pixabay/StockSnap

Vlastnosti kreatívnych ľudí

Je kreativita vyhradená len pre pár vyvolených? Môže byť každý z nás, bez ohľadu na povolanie, vek alebo osobnosť, svojím spôsobom kreatívny? Výskumy psychológov naznačujú, že ide o vlastnosť, ktorú možno v sebe pestovať, pričom nepriamo nadväzuje na rozvoj iných schopností.

Prvou a možno najzrejmejšou vlastnosťou je zmysel pre humor. Kreatívni ľudia majú schopnosť vidieť svet iným, často zábavným spôsobom. Nejde len o rozprávanie vtipov, ale aj o všímanie si absurdít a nečakaných súvislostí medzi zdanlivo nesúvisiacimi prvkami reality.

Empatia je ďalšou vlastnosťou, ktorá sa často pripisuje kreatívnym ľuďom. Tvrdí sa, že schopnosť vcítiť sa do situácie inej osoby môže viesť k vytváraniu riešení, ktoré sú viac prispôsobené skutočným potrebám.

Problém s autoritami,

neustále hľadanie zmien,

ocenenie malých aspektov každodenného života,

ochota riskovať,

potreba sebavyjadrenia,

tolerancia voči chaosu a neporiadku,

a ochota prijímať výzvy

Všetky tieto vlastnosti vytvárajú obraz mimoriadne dynamického človeka, ktorého život je neustálou cestou objavovania.

Ale musí mať každý tvorivý človek všetky tieto vlastnosti? Je možné byť kreatívny a zároveň byť človekom, ktorý si cení stabilitu a poriadok, nemá rád riziko a radšej pracuje v pokoji svojho domova?

Samozrejme, že môžete. Práve v tejto univerzálnosti tvorivosti spočíva jej skutočná sila – nie v špecifických vlastnostiach, ale v tom, že každý z nás môže využiť svoju predstavivosť a skúsenosti na vytvorenie niečoho nového, niečoho vlastného.

Kreativita môže mať mnoho podôb a prejavovať sa v mnohých aspektoch života, nie nevyhnutne v tých najviditeľnejších.

Rozvíjanie kreativity sa často obmedzuje na všedné veci, ako je starostlivosť o spánok, správna strava a fyzická aktivita.
Foto: shutterstock.com/Gorodenkoff

„Tlak na kreativitu“. Vyhnime sa tomu

Naša vrodená túžba po vyjadrení nemusí byť tovarom. Ak nás napríklad baví vyrábať šperky ako koníček, nemusíme sa porovnávať s majstrami zlatníkmi. Vytváranie niečoho by pre nás malo byť potešením, nie zdrojom frustrácie.

Kreativita sa niekedy nespravodlivo pripisuje len určitým profesiám alebo oblastiam činnosti. Pritom, ako ukazuje výskum ľudského mozgu, každý z nás má vrodený tvorivý potenciál, ktorý možno rozvíjať intelektuálnou prácou a vhodnou stimuláciou mozgu.

Ako môžeme posilniť vrodenú kreativitu?

Rozvíjanie kreativity sa často obmedzuje na všedné veci, ako je starostlivosť o spánok, správna strava a fyzická aktivita. Hoci sa tieto tipy môžu zdať triviálne, majú solídny vedecký základ a môžu výrazne ovplyvniť našu schopnosť myslieť mimo rámca.

Nezabúdajte však, že rady typu „buďte kreatívni“ by nemali zatieniť skutočnosť, že každý človek je jedinečný a to, čo funguje u niektorých, nemusí byť účinné u iných. Nútiť sa do neustálej snahy byť kreatívny môže viesť k frustrácii a vyhoreniu. Namiesto toho je dôležité nájsť si vlastnú cestu k tvorivosti, ktorá rešpektuje individuálne predispozície a hranice.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ktorá žena vzbudzuje najväčšiu dôveru? Počíta sa prvá odpoveď. Čo to o vás hovorí?

Máte tieto vlastnosti? Patríte do elitnej skupiny ľudí

The post Môže byť každý z nás kreatívny? Vedecký výskum prekvapuje appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie