Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Najčastejšie choroby paradajok. Ako sa s nimi vysporiadať?

15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BIRYUKOVA EKATERINA). Choroby paradajok môžu zničiť úrodu a výrazne znížiť jej kvalitu. Aby ste zachránili jednu z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných v domácich záhradách a na plantážach, predstavíme vám niektoré z najčastejších chorôb. Spôsoby, ako dosiahnuť uspokojivú a zdravú úrodu, sú v mnohých prípadoch triviálne. Choroby paradajok môžu zničiť […]
2 min.

15.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BIRYUKOVA EKATERINA).

Choroby paradajok môžu zničiť úrodu a výrazne znížiť jej kvalitu. Aby ste zachránili jednu z najobľúbenejších druhov zeleniny pestovaných v domácich záhradách a na plantážach, predstavíme vám niektoré z najčastejších chorôb. Spôsoby, ako dosiahnuť uspokojivú a zdravú úrodu, sú v mnohých prípadoch triviálne.

Choroby paradajok môžu zničiť úrodu a výrazne znížiť jej kvalitu.
Foto: shutterstock/BIRYUKOVA EKATERINA

Je dôležité sledovať stav rastlín a reagovať na akékoľvek príznaky chorôb paradajok. Kľúčom k úspechu je prevencia, preto sa oplatí dodržiavať zásady pestovania s dodržiavaním hygieny rastlín, primeraného zavlažovania a prúdenia vzduchu.

Najčastejšie choroby paradajok

Múčnatka (Oidium spp.)

Ide o jednu z najčastejších chorôb paradajok. Prejavuje sa bielym povlakom na listoch, ktorý sa postupne šíri po celej rastline. To môže viesť k spomaleniu rastu a zníženiu výnosov.

Aby ste tomu zabránili, pravidelne odstraňujte choré listy, zabezpečte dostatočné vetranie a vyhýbajte sa nadmernému hnojeniu dusíkatými hnojivami – toto trojfázové opatrenie môže pomôcť zabrániť múčnatke. V prípade pokročilej infekcie však musíte použiť fungicídy.

Hnedá škvrnitosť

Táto choroba zvyčajne napáda paradajky počas vlhkého počasia a spôsobuje hnedé škvrny na plodoch a zvädnuté listy. Môže viesť k hnilobe plodov ešte na rastline.

Zabezpečenie dostatočnej cirkulácie vzduchu odstránením buriny a orezaním nižších konárov môže znížiť riziko sivej hniloby. Je tiež vhodné vyhnúť sa nadmernému zalievaniu, aby sa udržali suché podmienky v okolí rastlín.

Listová škvrnitosť (Septoria lycopersici)

Choroba sa prejavuje hnedými škvrnami so svetlými okrajmi na listoch, ktoré postupne žltnú a opadávajú. To môže viesť k defoliácii rastliny a zníženiu úrody.

Listová škvrnitosť postihuje len listy a vňať, vytvára 2 – 5 mm škvrny.
Foto: shutterstock/Kwangmoozaa

Pravidelné odstraňovanie chorých listov a zabezpečenie dostatočného priestoru medzi rastlinami môže znížiť riziko listovej škvrnitosti. Môžu sa použiť aj fungicídy, najmä v obdobiach vysokej vlhkosti vzduchu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako pestovať paradajky v kvetináčoch? Použite pravidlo 20 cm. Budú veľké a krásne červené

Nakrájajte kôru a zalejte ju teplou vodou. Vďaka tomuto domácemu kondicionéru budú vaše paradajky krásne rásť

The post Najčastejšie choroby paradajok. Ako sa s nimi vysporiadať? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie