Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Odborníčka na výživu hovorí, prečo nie je dobré mať chleba v chlebníku, ale radšej tu

Dávate chlieb do chlebníka alebo ho zatvárate v kuchynskej skrinke? Možno by stálo za to zmeniť tento zvyk? Pozrite sa, čo na to hovorí odborníčka na klinickú výživu Ewa Wantuchová. Ewa Wantuchová je klinická odborníčka na výživu, ktorá sa špecializuje na rastlinnú stravu, ako aj na stravu pri hormonálne závislých ochoreniach. O svoje poznatky o […]
Menej ako 1 min. min.

Dávate chlieb do chlebníka alebo ho zatvárate v kuchynskej skrinke? Možno by stálo za to zmeniť tento zvyk? Pozrite sa, čo na to hovorí odborníčka na klinickú výživu Ewa Wantuchová.

Ewa Wantuchová je klinická odborníčka na výživu, ktorá sa špecializuje na rastlinnú stravu, ako aj na stravu pri hormonálne závislých ochoreniach. O svoje poznatky o široko koncipovanom zdravom stravovaní sa delí na sociálnych sieťach. V príspevku uverejnenom na Instagrame vysvetlila, prečo by malo byť miesto chleba v chladničke.

Ukladanie chleba v chladničke. Rady od odborníčky na výživu

Pre niektorých je normou skladovať chlieb v chladničke, zatiaľ čo iní sú prekvapení a ako najlepšie miesto pre chlieb uvádzajú chlebník alebo kuchynskú skrinku. Ukazuje sa, že pravdu majú obaja. Na zachovanie čerstvosti výrobku je najlepšou voľbou chlebník alebo kuchynská skrinka, pretože chlieb skladovaný v chladničke rýchlejšie stuhne a stráca svoju chuť. Napriek tomu môže chladnička zvýšiť dietetickú hodnotu výrobku.

Ako vysvetľuje odborníčka na klinickú výživu Ewa Wantuchová vo videu zdieľanom na Instagrame, skladovanie chleba v chladničke cez noc (ako aj iných sacharidov, napríklad cestovín, ryže, zemiakov, palaciniek) zníži glykemický index výrobku o 30 %. Týmto postupom sa vo výrobku vytvára rezistentný škrob.

Čo je rezistentný škrob a ako ovplyvňuje organizmus?

Zemiaky, ryža alebo chlieb sú bohatým zdrojom sacharidov, ktoré sú v nich prítomné vo forme škrobu. Škrob sa na druhej strane trávi a premieňa na jednoduché cukry, konkrétne na glukózu. Výsledkom tohto procesu je zvýšenie koncentrácie cukru v krvi. Fenomén zvýšenia hladiny glukózy v krvi po jedle je prirodzený, napriek tomu nadmerné množstvo produktov v našej strave, ktoré spôsobujú výrazný nárast koncentrácie glukózy v krvi, môže mať negatívny vplyv na naše zdravie.

Ako upozorňuje odborníčka na klinickú výživu Ewa Wantuchová, v chladenom chlebe, ryži alebo zemiakoch prechádza škrob procesom premeny na tzv. rezistentný škrob. Ide o formu škrobu, ktorá je odolná voči tráviacim enzýmom prítomným v tráviacom systéme človeka. Ak sa nestrávi, znamená to, že z neho nevzniká čistá glukóza, a preto nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Okrem toho škrob vykazuje aj ďalšie vlastnosti.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie