Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Osviežuje, zoštíhľuje a posilňuje imunitu. „Vidiecku limonádu“ milovali už naše babičky

Za oknom sa otepľuje a leto sa rýchlo blíži. V dôsledku toho čoraz častejšie premýšľame, ako sa rýchlo a bezpečne zbaviť nadváhy. Pomocou „vidieckej limonády“, ktorá zároveň dokonale hydratuje naše telo a posilňuje imunitu. Čo je to za zdraviu prospešný nápoj a aké má vlastnosti? Čo je to „vidiecka limonáda“? Naše babičky ju milovali „Vidiecka […]
Menej ako 1 min. min.

Za oknom sa otepľuje a leto sa rýchlo blíži. V dôsledku toho čoraz častejšie premýšľame, ako sa rýchlo a bezpečne zbaviť nadváhy. Pomocou „vidieckej limonády“, ktorá zároveň dokonale hydratuje naše telo a posilňuje imunitu. Čo je to za zdraviu prospešný nápoj a aké má vlastnosti?

Čo je to „vidiecka limonáda“? Naše babičky ju milovali

„Vidiecka limonáda“ je názov, ktorý používame so štipkou soli, pretože v zložení tohto nápoja nenájdete žiadne citróny. Nevznikla však z ničoho nič! Tento nápoj, rovnako ako limonáda, je výborným prostriedkom na uhasenie smädu a zlepšenie nálady.

Z tohto dôvodu sa často konzumoval počas práce v teréne. Zaujímavosťou je, že pôvodne to bol sedliacky nápoj, ale počas vlády kráľa Vladislava Jagelovského sa objavil na stoloch šľachty. Dnes opäť začíname oceňovať jeho jedinečnú chuť a zdravotné vlastnosti.

Nápoj, o ktorom je reč, je kyslý chlieb.

Chlebová kyselka – čo to je a ako sa vyrába?

Chlebová kyselka sa vyrába kvasením chleba s cukrom a kvasnicami. Vďaka vznikajúcim baktériám mliečneho kvasenia je chlebová kyselina skvelým prírodným probiotikom. Má sladkokyslú chuť s nádychom horkosti a výraznú vôňu obilnín a pečeného chleba.

Jej príprava je veľmi jednoduchá. Prvým krokom je nalámať kúsky chleba a vložiť ich do misky. Potom sa pridá cukor, ktorý bude živinou pre kvasinky, čo sú prírodné kvasiace organizmy. Tie rozkladajú cukor v chlebe a premieňajú ho na chlebovú kyselinu a iné organické zlúčeniny.

Nádoba so zmesou sa ponechá na teplom mieste na určitý čas, aby kvasinky mohli uskutočniť proces kvasenia. Kvasenie zvyčajne trvá 2 až 3 dni v závislosti od preferovanej chuti a konzistencie chlebovej kyseliny.

Prečo by ste mali piť chlebovú kyselku. Je to skutočný posilňovač zdravia

Chlebová kyslina je bohatým zdrojom:

vitamínov skupiny B, ktoré podporujú fungovanie nervového systému, a dvoch vitamínov s antioxidačnými vlastnosťami,

vitamínu E, ktorý chráni bunky pred predčasným starnutím,

vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu organizmu.

Kyselina chlebová okrem toho obsahuje dva minerály, zinok a selén, ktoré majú tiež imunitu posilňujúce vlastnosti.

Pravidelná konzumácia chlebovej kysliny posilňuje imunitu aj vďaka prítomnosti bacilov mliečneho kvasenia, ktoré pôsobia ako probiotiká, zlepšujú zdravie črevnej mikroflóry a posilňujú schopnosť organizmu bojovať proti patogénnym mikroorganizmom.

Kyselinu chlebovú možno nazvať „porciou čistého zdravia“, pretože zlepšuje stav prirodzenej črevnej mikroflóry, čo sa prejavuje v zlepšení metabolizmu a metabolických procesov. Odporúča sa pri problémoch s trávením, prekyslení a syndróme dráždivého čreva. Okrem toho má priaznivý vplyv na srdce a obehový systém.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie