Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Odvážny experiment po čínsky. Štát zvažuje, že prinúti miestne vlády skúpiť nepredané byty

Čína zvažuje, že prinúti miestne vlády skúpiť milióny nepredaných bytov. Bol by to jeden z najambicióznejších krokov k zažehnaniu realitnej krízy, ktorá krajinu trápi, píše s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra Bloomberg. Čínsky index nehnuteľností CSI 300 v jednej chvíli vzrástol až o šesť percent, kým časť ziskov odpísal, zatiaľ čo jüan spevnil. Štátna rada […]
Menej ako 1 min. min.

Čína zvažuje, že prinúti miestne vlády skúpiť milióny nepredaných bytov. Bol by to jeden z najambicióznejších krokov k zažehnaniu realitnej krízy, ktorá krajinu trápi, píše s odvolaním sa na svoje zdroje agentúra Bloomberg. Čínsky index nehnuteľností CSI 300 v jednej chvíli vzrástol až o šesť percent, kým časť ziskov odpísal, zatiaľ čo jüan spevnil.

Štátna rada zhromažďuje spätnú väzbu k predbežnému plánu od rôznych provincií a vládnych orgánov, uvádza správa. Lídri čínskej komunistickej strany po dnešnom stretnutí vyzvali, aby sa odstránili prebytočné zásoby bytov.

Krajina už skôr experimentovala s niekoľkými pilotnými programami pre prebývajúce byty. Štát na ne uvoľňoval finančné prostriedky, najnovší plán by bol ale oveľa rozsiahlejší, uvádzajú zdroje Bloombergu.

Krajina, ktorá zásadne profituje z vojny: Doma je zelená, z exportu ropy a plynu má 80 miliónov dolárov denne

Miestne podniky vlastnené vládou podľa zdrojov dostali žiadosti, aby pomohli odkúpiť nepredané domy od developerov, ktorí sú v ťažkostiach. A to s výraznými zľavami a s využitím úverov od štátnych bánk. Mnohé z týchto nehnuteľností by sa potom premenili na cenovo dostupné bývanie.

Úradníci o detailoch plánu a jeho realizovateľnosti stále diskutujú. Podľa zdrojov Bloombergu by mohlo trvať niekoľko mesiacov, kým sa ho čínski predstavitelia rozhodnú začať.

Čínsky realitný sektor sa už niekoľko rokov nachádza v hlbokom prepade, za ktorým stoja dlhy developerov. Napriek opatreniam vlády spusteným od roku 2022 sa tento sektor, ktorý predstavuje zhruba pätinu miestnej ekonomiky a zostáva hlavnou brzdou spotrebiteľských výdavkov a dôvery, zatiaľ nepodarilo rozhýbať.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie