Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Platí sa za internet v zahraničí? Kde môžeme používať internet bez strachu z účtov

12.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/punttim). Mnohých dovolenkárov možno zaujíma, či sa v zahraničí platí za internet. Prístup na internet totiž môže výrazne uľahčiť cestovanie a kontakt s rodinou či priateľmi. Ukazuje sa, že všetko závisí od krajiny, do ktorej ideme. Niekedy môžete byť kvôli vynaloženým nákladom veľmi nepríjemne prekvapení. Internet v zahraničí. Platí […]
Menej ako 1 min. min.

12.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/punttim).

Mnohých dovolenkárov možno zaujíma, či sa v zahraničí platí za internet. Prístup na internet totiž môže výrazne uľahčiť cestovanie a kontakt s rodinou či priateľmi. Ukazuje sa, že všetko závisí od krajiny, do ktorej ideme. Niekedy môžete byť kvôli vynaloženým nákladom veľmi nepríjemne prekvapení.

Internet v zahraničí. Platí sa v EÚ?
Foto: Pixabay/punttim

Internet v zahraničí. Platí sa v EÚ?

Používatelia smartfónov môžu pri zapnutom roamingu voľne využívať internet v zahraničí. Cena tejto služby sa však môže líšiť v závislosti od konkrétneho operátora a krajiny, do ktorej cestujeme.

Napríklad v Európskej únii existujú zásady tzv. Roam like home. Národní operátori sú podľa nej povinní poskytovať určitý objem internetu, za ktorý používateľ zaplatí úplne rovnako ako doma na Slovensku.

Prenos dát v roamingu je vo väčšine prípadov nižší ako v balíku fungujúcom v rámci domácej krajiny. Je vhodné pripomenúť, že ak sa dlhšie zdržíte mimo Slovenska, jednotliví operátori si môžu účtovať ďalšie poplatky. Čo sa týka používateľov pre-paid kariet, aj tí platia rovnako ako doma. Operátori však môžu stanoviť limit dátového roamingu.

Roaming EÚ sa vzťahuje aj na krajiny patriace do Európskeho hospodárskeho priestoru. Hovoríme o Nórsku, Islande a Lichtenštajnsku.

POZRITE TIEŽ AJ: Nie je lepší deň na cestovanie lietadlom. Rozhoduje aj čas. To ovplyvňuje vašu pohodu

V týchto krajinách si treba dávať pozor. Inak môžete čeliť vysokým poplatkom

V prípade krajín mimo Európskej únie je otázka roamingu však mierne odlišná. V takýchto krajinách môžete za internet zaplatiť veľa. To platí aj pre krajiny nachádzajúce sa v Európe, ktoré nie sú členmi Európskej únie (napr. Veľká Británia, Čierna Hora, Srbsko, Albánsko alebo Švajčiarsko). Tam si musíte dávať pozor – inak sa môžete vystaviť vysokým nákladom.

Keď ste mimo EÚ, zdá sa byť dobrým nápadom kúpiť si miestnu SIM kartu alebo použiť bezplatné Wi-Fi (napr. v hoteloch alebo na letisku). Nedávno bol poriadne hlasný prípad Američana, ktorý po návrate zo Švajčiarska dostal internetový účet na takmer 135 000 EUR! Stojí za to zdôrazniť, že muž použil iba 9,5 GB. To len potvrdzuje, že internetové sadzby v niektorých krajinách môžu byť extrémne vysoké.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na letisku naskočí váš kufor na dopravný pás ako prvý. Tu je to, čo robiť

Prvá vec, ktorú musíte urobiť v hotelovej izbe. Jedna náplasť môže pomôcť

The post Platí sa za internet v zahraničí? Kde môžeme používať internet bez strachu z účtov appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie