Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Po dlouhých měsících se rýsuje nová holandská vláda, Wilders v ní nesmí být premiérem

Bezpočet ústupků, částečná změna politiky a vzdání se premiérského křesla. Tyto podmínky musel Wilders a jeho vítězná PVV splnit, aby mohla být po dlouhých měsících od loňských voleb konečně sestavena holandská vláda. V zemi dosud vládne Rutteho vláda v demisi. Původní předpoklad, že budou nové volby, nakonec padl, neboť se zjistilo, že by Wilders dostal […]
Menej ako 1 min. min.

Bezpočet ústupků, částečná změna politiky a vzdání se premiérského křesla. Tyto podmínky musel Wilders a jeho vítězná PVV splnit, aby mohla být po dlouhých měsících od loňských voleb konečně sestavena holandská vláda. V zemi dosud vládne Rutteho vláda v demisi.

Původní předpoklad, že budou nové volby, nakonec padl, neboť se zjistilo, že by Wilders dostal ještě víc hlasů. Do dohadů kolem složení vlády musel samozřejmě promluvit i Brusel, který VŽDY zasahuje do sestavení vlády, pokud se některý z členů nachází ve frakcích, které mají v tomto směru přísné podmínky.

První, čeho se musel již dříve Wilders vzdát, bylo vystoupení Nizozemska z EU, posléze se musel vzdát i příslibu zavedení zákonů, které by vedly k omezení islámu v zemi a také musel souhlasit i s tím, že premiér nebude z jeho vítězné strany.

Poslední podmínkou byla razantní změna přístupu k Ukrajině, kdy dosud PVV hlasovala proti jejímu vyzbrojování, nyní musel Wilders slíbit, že v tomto případě otočí o 180 stupňů.

Nakonec – po splnění výše uvedených podmínek – byl i Brusel ochoten výjimečně koalici povolit, neboť bez Wildersovy PVV nelze v Holandsku aktuálně vládu sestavit. A to ani v případě vyhlášení nových voleb.

Po dlouhých šesti měsících vyjednávání se zdá, že nizozemský konzervativní lídr Geert Wilders konečně uzavřel dohodu o vytvoření nejpravicovější vlády v Nizozemsku za poslední desetiletí.

Koaliční rozhovory se táhnou už měsíce, k radosti liberálních médií, která se Wilderse a jeho strany obávají.

Wildersovo významné volební vítězství z 22. listopadu znamená, že imigrace, finance a falešný klimatický alarmismus budou stále patřit mezi klíčové politické body.

„Nedokážu si představit, že by to selhalo,“ řekl Wilders novinářům krátce po půlnoci po 16 hodinách jednání, během nichž strany oznámily, že našly dohodu o vládních financích.

Wilders tak bude moci prosadit jen změkčení dosud poměrně přísné klimatické politiky (tedy zřejmě se mu podaří prosadit ukončení pokračujícího vyvlastňování farem) a koalici bude umožněno zavést přísnější imigrační zákony.

Mimoto chce Wilders snížit věk odchodu do důchodu a dát více peněz do zdravotnictví. Zda se podaří prosadit i tyto body je nejisté.

Koalici by měly tvořit celkem 4 strany: mimo Wildersovy PVV je to i farmářská strana BBB, centristická NSC a VVD (už bez končícího premiéra Rutteho).

Na příkladu Holandska je patrné, že ani vítězná strana nemůže prosadit značnou část programu a dokonce je mnohdy nucena některé důležité body zrušit či dokonce názorově zcela otočit, pokud nemá parlamentní většinu…

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie