Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pokladnica vitamínov a minerálov. Kúpte si ho v obchode so zeleninou, sezóna sa práve začína

31.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (). V stánkoch je k dispozícii po celý rok, ale najlepšie chutí koncom jari a začiatkom leta. Slováci si kaleráb cenia predovšetkým pre jeho chuť, ale obsahuje aj množstvo vitamínov a ďalších výživových hodnôt. Prečo by sa mal jesť a ako by sa mal pripravovať? Prečo by sa mal jesť […]
Menej ako 1 min. min.

31.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe ().

V stánkoch je k dispozícii po celý rok, ale najlepšie chutí koncom jari a začiatkom leta. Slováci si kaleráb cenia predovšetkým pre jeho chuť, ale obsahuje aj množstvo vitamínov a ďalších výživových hodnôt. Prečo by sa mal jesť a ako by sa mal pripravovať?

Prečo by sa mal jesť a ako by sa mal pripravovať?
Foto: shutterstock/Nungning20

Nenápadná zelenina s úžasnými vlastnosťami. Zahrňte ju do svojho každodenného jedálnička

Keleráb je odroda kapusty, ktorá sa vyskytuje len ako kultúrna rastlina, čo znamená, že nerastie „vo voľnej prírode“. Na Slovensku je obľúbený už mnoho rokov a pestuje sa prakticky v každej časti krajiny. Vďaka svojej jedinečnej chuti sa konzumuje surový, varený, vyprážaný a dokonca aj nakladaný.

Na Slovensku je obľúbený už mnoho rokov a pestuje sa prakticky v každej časti krajiny.
Foto: súkromný archív

Konzumácia kalerábu je nielen potešením pre chuťové bunky, ale aj zdraviu prospešná. Vďaka bohatstvu vitamínov, minerálov a nízkemu obsahu kalórií je kaleráb zeleninou, ktorú sa oplatí pravidelne zaraďovať do jedálnička.

Vlastnosti a výživové hodnoty kalerábu

Kaleráb je skutočným pokladom vitamínov a minerálov. Je mimoriadne bohatý na vitamín C a 100 gramov tejto zeleniny pokrýva prakticky celú dennú potrebu tejto zložky. Pravidelná konzumácia kalerábu posilní našu imunitu a tiež zníži krvný tlak.

Okrem toho kaleráb obsahuje vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému, tvorbu červených krviniek a zdravý spánok. Vďaka minerálnym látkam, ako sú vápnik, meď, draslík, horčík a železo, kaleráb prispieva k udržaniu zdravých kostí, zlepšeniu krvného obehu a správnej činnosti svalov.

Vďaka nízkemu obsahu kalórií je ideálnou voľbou pre tých, ktorí si strážia postavu – 100 gramov tejto zeleniny obsahuje len 45-55 kalórií. Okrem toho obsahuje protirakovinové zlúčeniny, ako sú indol-3-karbinol, sulforafán a izotiokyanáty.

Zaujímavé je, že listy sú bohaté aj na vitamíny A a K a rastlinné bielkoviny, čo z nej robí rovnako hodnotnú časť rastliny.

Ako jesť kaleráb? Táto zelenina má široké využitie pri varení

Čerstvý mladý kaleráb má sladkú a výraznú chuť, preto ho mnohí ľudia radšej jedia surový. Pred konzumáciou by sa mal zbaviť tvrdej šupky a dôkladne umyť. V tejto forme si kaleráb zachováva väčšinu svojich výživových hodnôt vrátane vitamínu C a ďalších cenných látok.

Kaleráb je chutným doplnkom rôznych jedál.
Foto: shutterstock/zebratomato

Naopak, staršie kaleráby sú ideálne na varenie alebo vyprážanie. Možno ich nakrájať na kocky a variť približne 20 minút v osolenej vode alebo zľahka opiecť na masle, potom pridať mlieko alebo vodu a variť ďalších 10 minút. Takto pripravený kaleráb je chutným doplnkom rôznych jedál.

Nakladanie kalerábu je ďalším spôsobom prípravy, ktorý nielen obohacuje chuť, ale vďaka probiotikám, ktoré vznikajú počas fermentácie, podporuje aj zdravie čriev. Nakladaný kaleráb sa môže konzumovať ako desiata alebo príloha a využívať jeho priaznivé účinky na tráviaci a imunitný systém.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Detoxikuje telo a zlepšuje zrak. Podceňovaná zelenina s vynikajúcimi vlastnosťami

Tento nápoj pite každý deň nalačno. V okamihu pocítite úľavu

The post Pokladnica vitamínov a minerálov. Kúpte si ho v obchode so zeleninou, sezóna sa práve začína appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie