Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prečo azalka nekvitne? Dôvod by vás nemal prekvapiť

14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/krolya25). Prečo azalka nekvitne? Azalka je jedinečná záhradná rastlina (a nielen ona!), ktorá zaujme svojou krásou už skoro na jar. Zistite, aké môžu byť dôvody nekvitnutia a ako im predchádzať, aby ste mohli obdivovať túto jedinečne krásnu rastlinu. Prečo azalka nekvitne?Foto: shutterstock/krolya25 Prečo azalka nekvitne? V rozpore s tým, […]
Menej ako 1 min. min.

14.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/krolya25).

Prečo azalka nekvitne? Azalka je jedinečná záhradná rastlina (a nielen ona!), ktorá zaujme svojou krásou už skoro na jar. Zistite, aké môžu byť dôvody nekvitnutia a ako im predchádzať, aby ste mohli obdivovať túto jedinečne krásnu rastlinu.

Prečo azalka nekvitne?
Foto: shutterstock/krolya25

Prečo azalka nekvitne? V rozpore s tým, čo sa zdá, môže existovať mnoho dôvodov

Prečo azalka nekvitne, je jedným z problémov, pre ktorý trávia ľudia, ktorí ju majú v záhrade, bezsenné noci tým. Azalka je spravidla krásna rastlina, ktorá pri správnej starostlivosti a umiestnení na správnom mieste v záhrade poteší oko svojimi farebnými lístkami. Keď azalka prestane kvitnúť, nevyhnutne to znamená, že sa vyskytol problém, ktorý jej v tom bráni. Potom nezostáva nič iné, len nájsť príčiny a v budúcnosti im predchádzať. Tu je niekoľko dôvodov, ktoré môžu ovplyvniť kvitnutie tejto rastliny.

Prečo nekvitne azalka veľkokvetá?

Medzi príčiny, ktoré môžu ovplyvniť nedostatok kvitnutia azaliek, patria:

nedostatok svetla – ak bola rastlina vysadená na mieste, kde má príliš málo svetla, je veľká pravdepodobnosť, že nebude kvitnúť alebo bude vytvárať kvetné puky veľmi slabo,

pôda – slabé kvitnutie môže súvisieť s nesprávnym pH substrátu,

príliš neskoré prerezávanie rastliny,

poškodenie v zime,

nedostatok vody – nedostatočná zálievka rastliny výrazne brzdí kvitnutie,

nedostatočné hnojenie – kvitnutie je energeticky náročný proces, preto je na dosiahnutie bohatých kvetov často potrebné použiť vhodné živiny.

Jednou z príčin prečo azalka nekvitne predstavuje neskoré strihanie.
Foto: shutterstock/Khorzhevska

Stačí, aby sa vyskytla čo i len jedna z uvedených situácií, aby bolo jasné, prečo azalka viackvetá nekvitne. Vyriešenie týchto problémov povedie k objaveniu sa požadovaných kvetenstiev, hoci sa tak nemusí stať v tejto sezóne – niekedy si na výsledky budete musieť počkať až do budúcej jari.

Prečo nekvitne azalka japonská?

Dôvody nekvitnutia sú v zásade rovnaké bez ohľadu na druh azalky. Preto sa na začiatku oplatí pozorne sledovať, kde je azalka vysadená. Skontrolujte, či má dostatok svetla a dostatok vody. Zvážte, kedy a ako bola naposledy vyživovaná. Môžete tiež skontrolovať pH pôdy, aby ste sa uistili, že je pre ňu vhodná. Dôkladná kontrola rastliny po zime vám pomôže posúdiť, či nedošlo k jej výraznému poškodeniu alebo zásahu napríklad zo strany zvierat. Ak vylúčite všetky tieto situácie, azalka by mala opäť kvitnúť. Dôvody, prečo azalka japonská nekvitne, teda nemôžete ignorovať, ak chcete, aby rastlina opäť „ožila“.

Prečo nekvitne záhradná azalka? Účinok ošetrenia nemusí byť okamžitý

Či už máte japonskú azalku, záhradnú azalku alebo viackvetú azalku, príčiny nedostatočného kvitnutia zvyčajne spočívajú v chybách v starostlivosti. Aby ste ich odstránili, mali by ste rastlinu najprv dôkladne skontrolovať. Ak máte ťažkosti s posúdením príčiny problému, oplatí sa požiadať o pomoc skúsenú osobu. Azalky sú krásnou ozdobou záhrady, preto sa o nich oplatí starať. Nedostatok farebných kvetov spôsobuje, že pôsobí neatraktívne. Je však potešujúce zistiť, prečo záhradná azalka nekvitne.

Záhradné azalky nekvitnú – čo sa dá urobiť, aby sa to zmenilo?

Všetko závisí od toho, prečo záhradná azalka nekvitne. A tak sa jednotlivé príčiny dajú odstrániť nasledovne:

Ak je nedostatok slnka, je dobré zistiť, či má azalka približne 6 hodín svetla denne. Ak nie, potom zvážte, či je možné zabezpečiť tam viac svetla. Ak to nie je možné, zvážte presadenie na exponovanejšie miesto.

nedostatočná zálievka – pri azalkách je dôležité nadmerné vysychanie aj premokrenie. Sucho môže spôsobiť, že azalky úplne prestanú kvitnúť. Zalievajte dažďovou vodou, ktorá je pre väčšinu rastlín najlepšia. Nadmernému zamokreniu pôdy môžete zabrániť tak, že azalke pripravíte vhodný mulč z borovicovej kôry.

Pred výsadbou azaliek skontrolujte pH pôdy.
Foto: shutterstock/Feelimage

neskorý rez – tu bude ťažké azalke v tomto roku pomôcť. Správny čas na prerezávanie rastliny je koniec marca/začiatok apríla, a ak sa omeškáte, azalka nemusí vykvitnúť. Musíte sa zbaviť starých kvetov – mali by sa odstrániť ručným odlomením.

poškodenie mrazom – poveternostné podmienky môžu azalky dosť vážne poškodiť, najmä keď fúka suchý vietor alebo náhle klesne teplota vzduchu. Aby sa predišlo takýmto škodám, odporúča sa vysádzať azalky na miestach chránených pred náhlymi nárazmi vetra a mrazom, napr. za vždyzeleným živým plotom.

nesprávne pH pôdy – určenie správneho pH pôdy je dôležité pre budúce kvitnutie azaliek. Preto sa ju oplatí otestovať skôr, ako sa rozhodnete vysadiť azalky. pH sa oplatí skontrolovať aj neskôr a pri použití hnojív, ktoré môžu napríklad pôdu okysliť.

nesprávne hnojenie – azalky, rovnako ako všetky rastliny, potrebujú na správny rast správnu výživu. Pre správny rast azaliek musíte dbať na správne hnojenie.

Azalky – kedy kvitnú pri správnej starostlivosti?

Krásne kvety sú vždy ozdobou domácich záhrad alebo pozemkov. Jednou z najobľúbenejších medzi záhradkármi je farebná azalka. Keď kvitne, máte čo obdivovať, pretože jej kvety bývajú nápadné a má ich veľa. Ak má rastlina vhodné podmienky, kvety sa objavujú (v závislosti od odrody) koncom apríla, v máji a v júni. Kvitnutie azaliek sa opakuje každý rok.

Azalka potrebuje slnečné miesto.
Foto: shutterstock/PaulSat

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Záhradnícke triky, ktoré potrebujete vedieť. Azalka obsypaná voňavými kvetmi

Vezmite si za hrsť a posypte ňou pôdu okolo azaliek. Uvidíte, že kvety budú voňať ako parfum Chanel

The post Prečo azalka nekvitne? Dôvod by vás nemal prekvapiť appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie