Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spôsob, ako získavať elektrinu priamo z pôdy

Vedci z Northwestern University našli nový spôsob výroby elektriny pomocou zariadenia, ktoré doslova zbiera energiu z bahna. Zavŕtava sa do pôdy a zbiera energiu produkovanú mikróbmi podľa koncepcie mikrobiálnych palivových článkov. Na extrakciu energie The post Spôsob, ako získavať elektrinu priamo z pôdy appeared first on OZ Biosféra. Vedci z Northwestern University našli nový spôsob výroby […]
Menej ako 1 min. min.

Vedci z Northwestern University našli nový spôsob výroby elektriny pomocou zariadenia, ktoré doslova zbiera energiu z bahna. Zavŕtava sa do pôdy a zbiera energiu produkovanú mikróbmi podľa koncepcie mikrobiálnych palivových článkov.

Na extrakciu energie musí byť zariadenie zakopané hlboko v pôde, kde uhlíková anóda môže zachytávať elektróny, zatiaľ čo mikróby trávia špinu. Na vrchu anódy je vertikálne umiestnená vodivá kovová katóda. Po celej dĺžke elektródy je medzera pre prívod vzduchu a ochranný kryt zabraňuje vniknutiu nečistôt. Časť katódy je pokrytá hydroizolačným materiálom, takže pri zaplavení zostáva hydrofóbna časť katódy, ktorá je v kontakte s kyslíkom a podporuje činnosť palivového článku.

Pri testovaní tento dizajn fungoval pri rôznych úrovniach pôdnej vlhkosti, od úplne mokrej po suchú, s obsahom pôdnej vody 41 %. V priemere mikrobiálna batéria generovala asi 68-krát viac energie, než bolo potrebné na prevádzku systémov detekcie vlhkosti, ako aj na prenos údajov cez malú anténu do blízkej základňovej stanice.

Zariadenie bude vhodné ako environmentálny zdroj elektriny pre senzory inštalované na farmách alebo na monitorovacích staniciach životného prostredia.

Northwestern University je výskumná univerzita sídliaca v Evanstone, Illinois, s hlavným campusom v metropolitnej oblasti Chicaga.

Preložil: OZ Biosféra www.biosferaklub.info

The post Spôsob, ako získavať elektrinu priamo z pôdy appeared first on OZ Biosféra.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie