Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Prezident Pavel jmenoval poslance Ženíška z TOP 09 ministrem pro vědu a výzkum

Ženíšek nastupuje do funkce ministra po Langšádlové, která skončila 5. května. Důvodem byla nespokojenost TOP 09 s prezentací výsledků v jejím resortu. Strana následně chtěla, aby se funkce ujal ekonom Pavel Tuleja. Kandidatury se ale vzdal poté, co nedokázal vysvětlit své publikace v predátorských časopisech. Další volbou byl právě Ženíšek. ČTĚTE TAKÉ: Vzal zbraň a šel […]
Menej ako 1 min. min.

Ženíšek nastupuje do funkce ministra po Langšádlové, která skončila 5. května. Důvodem byla nespokojenost TOP 09 s prezentací výsledků v jejím resortu. Strana následně chtěla, aby se funkce ujal ekonom Pavel Tuleja. Kandidatury se ale vzdal poté, co nedokázal vysvětlit své publikace v predátorských časopisech. Další volbou byl právě Ženíšek.

ČTĚTE TAKÉ: Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

Nový ministr už dříve uvedl, že ve funkci chce prosadit navýšení rozpočtu v kapitole vědy pro příští rok. Plánuje také prezentovat výsledky české vědy ve světě, k čemuž hodlá využít své kontakty jako šéfa zahraničního výboru Poslanecké sněmovny. Dalším cílem je dotažení projektů započatých jeho předchůdkyní a stranickou kolegyní Helenou Langšádlovou, zejména návrhu zákona o vědě, vývoji a inovacích a reformy přenesení poznatků z vědy do praxe.

Ženíšek má bohatou politickou minulost. Dříve byl členem KDU-ČSL. V roce 2009 vstoupil do TOP 09 a hned se stal místopředsedou strany. Po šesti letech se dokonce stal prvním místopředsedou.

Od ledna 2012 do července 2013 působil jako první náměstek ministra zdravotnictví, na starosti měl mimo jiné projekt reformy psychiatrické péče. Od ledna 2018 do února 2019 byl proděkanem Fakulty zdravotnických studií v Plzni.

V letech 2020 až 2022 zastával funkci náměstka hejtmanky Plzeňského kraje pro kulturu a památkovou péči. V současnosti je výkonným ředitelem politického institutu TOPAZ.

Výměna ministra pro vědu je osmou změnou ve vládě. Fiala podle výroků z posledních dnů aktuálně nevidí důvod pro výměnu dalšího ministra koaliční vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie