Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Aktuálne spravodajstvo

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Aktuálne spravodajstvo

Menu

Recepty starých materí: Babkine čipsy

Pred pár dňami nás opustila moja babka. Tá, ktorá ma naučila robiť tie najlepšie domáce rezance, ktorej zeleninová polievka bola najlepšia na svete, ktorá keď urobila špagety s boloňskou omáčkou (samozrejme na jej spôsob) sme sa ich nevedeli dojesť, ktorá aj napriek alzheimerovi mala stále snahu variť, i keď polovicu surovín jej „ten alzheimer“ akosi […]
Menej ako 1 min. min.

Pred pár dňami nás opustila moja babka. Tá, ktorá ma naučila robiť tie najlepšie domáce rezance, ktorej zeleninová polievka bola najlepšia na svete, ktorá keď urobila špagety s boloňskou omáčkou (samozrejme na jej spôsob) sme sa ich nevedeli dojesť, ktorá aj napriek alzheimerovi mala stále snahu variť, i keď polovicu surovín jej „ten alzheimer“ akosi zabudol pri varení podať.

Podnetom na vznik rubriky receptov starých materí bola práve moja babka a prvým receptom boli už spomínané rezance. Prakticky celú zimu mnou lomcovala nostalgia, zo spomienok som vyťahovala recepty môjho detstva. Jedným z nich sú aj napríklad párky v zemiakovom cestíčku, babkine pagáče či rezance s brbou.

Práve s poslednými dvoma receptami sa mi spája milá príhoda. Pýtala som si recept na zemiakové pagáče a o pár dní na to som volala babke, že by som rada vedela aj recept na rezance s brbou. Babka začala: „Uvaríš zemiaky nakrájané na kocky, necháš tam trochu vody, urobíš si takú kašičku, cibuľku si popražíš na oleji alebo masti…..” Ja som ju stopla a vravím, ale babi nie recept na plnku do pagáčov, ale na rezance s brbou. A ona na to: „Jááááj, no to si uvaríš zemiaky nakrájané na kocky, necháš tam trochu vody, urobíš si takú kašičku, cibuľku si popražíš na oleji alebo masti.”

Posledné dni na ňu a jej kulinárske zdary i nezdary často myslím. Pri varení polievky sa mi zvýšili ošúpané zemiaky a zčista jasna som si spomenula na babkine čipsy. Nakrájala zemiaky na tenké plátky a na oleji ich opiekla do chrumkava. Naložila mi ich na tanierik a povedala: „Zanes ich dedkovi.“ Podala som ich dedkovi a on s úsmevom: „Babka robela?“

Až sa mi nechcel veriť, že je to len niekoľko rokov dozadu. Verím, že teraz si tie čipsy tam hore robia spolu. Samozrejme na veľkom množstve oleja, lebo ako vravieval môj dedko: „Kto to kedy vidzel pražic na sucho!“

Recept je úplne jednoduchý, avšak babkine čipsy si môžete vylepšiť kyslou kapustou, bryndzou či opraženou slaninkou, cibuľkou a kyslou smotanou tak ako ja.

Neviem čomu dáte prednosť, ale jedno viem. Masť vám bude stekať po tvári, v kútiku duše budete vedieť, že je to strašný prehrešok, ale nebudete vedieť prestať.

Potrebujeme:

zemiaky

bravčovú masť

Postup:

Zemiaky nakrájame na tenké plátky a za každej strany pečieme do zlatista. Dáme odkvapkať na kuchynskú utierku. Posolíme.

Môžeme ich posypať opraženou cibuľkou a slaninkou s rascou a ozdobiť kyslou smotanou alebo bryndzou.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie