Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rozmixujte dva malé zemiaky a ošetrite pelargónie. Budú zdravo kvitnúť a rásť

11.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ariene Studio). Pelargónia je obľúbená kvetina, ktorá zdobí slovenské terasy a balkóny. Vyznačuje sa intenzívnymi farbami a bujným kvitnutím. Keďže je odolná voči zmenám počasia, môžete túto rastlinu pestovať mnoho rokov. Je však užitočné vedieť, čo muškát nemá rád, aby ste sa oň mohli dobre starať. Čo muškát nemá […]
Menej ako 1 min. min.

11.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Ariene Studio).

Pelargónia je obľúbená kvetina, ktorá zdobí slovenské terasy a balkóny. Vyznačuje sa intenzívnymi farbami a bujným kvitnutím. Keďže je odolná voči zmenám počasia, môžete túto rastlinu pestovať mnoho rokov. Je však užitočné vedieť, čo muškát nemá rád, aby ste sa oň mohli dobre starať.

Čo muškát nemá rád, aby ste sa oň mohli dobre starať?
Foto: shutterstock.com/Ariene Studio

Starostlivosť o muškáty je pomerne jednoduchá, a ak im poskytnete správne podmienky na pestovanie, budú kvitnúť a nejeden sused vám ich bude závidieť. Pomocou týchto pôvabných rastlín môžete premeniť obyčajný balkón na útulné miesto na čítanie knihy alebo vychutnávanie rannej kávy. Pozrite sa, čo robiť, aby sa muškáty cítili príjemne a lahodili oku.

Čo sa muškátu nepáči? Ak nerobíte chyby v starostlivosti, obsype sa kvetmi

Najlepšie miesto na pestovanie muškátov je dobre oslnený balkón alebo terasa. Radi rastú vo veľkých kvetináčoch alebo v korytách v sypkom substráte. Pre rastlinu musíte udržiavať pôdu mierne vlhkú, ale v žiadnom prípade by sa muškáty nemali prelievať. Ak má príliš veľa vody, rýchlo uschne a kvety opadajú. Uvädnuté kvety by sa mali z rastliny pravidelne odstraňovať a počas kvitnutia sa oplatí počítať s domácim hnojením. Málokto vie, že muškát je trvalka. Ak chcete rastlinu prezimovať, premiestnite ju do svetlej miestnosti so stálou nízkou teplotou, napríklad do garáže s oknami. Na jar ju treba presadiť do novej pôdy a zastrihnúť, čím získa požadovaný tvar.

Pri pelargóniách musíte udržiavať pôdu mierne vlhkú.
Foto: shutterstock/Taras Garkusha

Aké hnojivo má muškát rád? Najlepšie, ktoré si môžete vyrobiť sami doma

Ak chcete, aby vaše muškáty rozkvitli, je dobré ich „nakopnúť“ k rastu. Doprajte im domáce hnojivo zo zemiakov a ony sa vám odvďačia bujným kvitnutím. Dodá vašim rastlinám potrebný draslík, fosfor a dusík bez toho, aby ste minuli čo i len cent. Jednoducho vložte dva malé zemiaky do šálky mixéra a zalejte ich 1,5 litrom vody. Mixujte približne 3 minúty a pomocou sitka preceďte tekutinu do misky. Zvyšnú dužinu zmiešajte so zeminou a raz mesačne polievajte rastliny týmto odvarom.

Ak vám pri pečení koláča zostane trochu droždia, určite z neho pripravte kondicionér pre muškáty. Má pozitívny vplyv na koreňový systém rastlín a dlhovekosť kvetov. Potrebujete pol litra teplej vody, 5-7 g droždia a pol čajovej lyžičky cukru. Všetky ingrediencie zmiešajte a nechajte pôsobiť jednu hodinu. Po uplynutí tejto doby pridajte 2,5 litra vody, premiešajte a hnojivo môžete používať. Používajte ho 1-2 krát mesačne.

Domáce hnojivo zo zemiakov dodá kvetom potrebný draslík, fosfor a dusík.
Foto: shutterstock/Val_R

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nastrúhajte ich a zalejte vodou. Váš balkón sa zmení na more kvetov pelargónie

Muškáty tento „nápoj“ milujú. Funguje ako vitamínová bomba. Raz dva vyrástli nové kvety

The post Rozmixujte dva malé zemiaky a ošetrite pelargónie. Budú zdravo kvitnúť a rásť appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie