Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Rumunsko sa posunulo výrazne vpred nad priemer krajín EÚ, prebehlo aj Slovensko a Maďarsko

Rumunsko sa zároveň môže pochváliť podpriemernou mierou nezamestnanosti.
Menej ako 1 min. min.

15.5.2024 (SITA.sk) – Rumunsko po vstupe do zvyklo byť označované za krajinu, ktorá sa nachádza skôr na konci pelotónu únie. V súčasnosti už tomu tak podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej nie je a v mnohých ekonomických ukazovateľoch sa nachádza nad priemerom krajín EÚ. Potvrdzujú to aj aktuálne dáta Eurostatu.

Prebehlo aj Slovensko

Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa, považovaný aj za jeden z ukazovateľov životnej úrovne krajiny, dosiahol vlani 78 % z priemeru EÚ. Pritom ešte v roku 2013 predstavovala úroveň ukazovateľa iba 55 %.

Rumunsko sa tak, hneď po Írsku, za posledné desaťročie podľa analytičky ekonomicky posunulo najvýraznejšie vpred. V porovnaní s krajinami V4 je na tom síce stále horšie ako Česká republika s hodnotou 91 % či Poľsko s 80 %, ale na druhej strane Maďarsko s hodnotou 76 % a Slovensko so 73 % sa mu podarilo predbehnúť.

Rumunsko sa zároveň môže pochváliť podpriemernou mierou nezamestnanosti, ktorá vlani dosiahla 5,6 % nezamestnaných Rumunov a Rumuniek 4,9 %. Aj v tomto ukazovateli si krajina za posledných desať rokov polepšila, nakoľko v roku 2013 vykazovala mieru nezamestnanosti na úrovni 9 %. V Rumunsku je aktuálne miera nezamestnanosti o niečo nižšia ako na Slovensku.

Nárast cien bol rýchlejší

Rumunsko sa, rovnako ako aj iné európske ekonomiky, muselo počas uplynulých dvoch rokov popasovať s prudkým zdražovaním. V roku 2022 dosiahla harmonizovaná inflácia v tejto ekonomike 12 %, vlani to bolo 9,7 %. Nárast cien bol síce rýchlejší v porovnaní s priemerom EÚ, ale oproti krajinám V4, vrátane Slovenska a aj Česka, ceny tovarov a služieb rástli v priemere pomalšie.

Verejný dlh Rumunska za poslednú dekádu vzrástol z úrovne 37,8 % HDP v roku 2013 na 47,2 % HDP v roku 2022. Aj naďalej ide podľa Sadovskej o nižšiu úroveň v porovnaní s priemerom EÚ, ktorý je 83,5 % z HDP, ale aj v porovnaní s krajinami V4. Jedine Česká republika mala v rámci krajín V4 nižší verejný dlh, a to na úrovni 44,2 %.

Viac k témam: Analytik, HDP, Inflácia, Miera nezamestnanosti
Zdroj: SITA.sk – Rumunsko sa posunulo výrazne vpred nad priemer krajín EÚ, prebehlo aj Slovensko a Maďarsko © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie