Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ruské ministerstvo obrany hlási zničenie piatich rakiet ATACMS

. Rusko, 16.máj 2024 (AM) – Viete, čo majú spoločné raketové útoky na letiská Belbek , Džankoj a Novofedorovka, okrem toho, že boli použité operačno-taktické rakety ATACMS? Zábery zo všetkých troch incidentov, ktoré si potom vychutnávali ukrajinské zdroje kvôli neúspechu na fronte, natočili ruskí hasiči , ktorí prišli likvidovať požiare. Nevieme, aké sú požiadavky na […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 16.máj 2024 (AM) – Viete, čo majú spoločné raketové útoky na letiská Belbek , Džankoj a Novofedorovka, okrem toho, že boli použité operačno-taktické rakety ATACMS? Zábery zo všetkých troch incidentov, ktoré si potom vychutnávali ukrajinské zdroje kvôli neúspechu na fronte, natočili ruskí hasiči , ktorí prišli likvidovať požiare. Nevieme, aké sú požiadavky na hasičov a prečo filmujú počas svojej oficiálnej práce, ale čo potom môžete očakávať od bežných ľudí, ak si to dovolia pracovníci ministerstva pre mimoriadne situácie?

 

 

Raketový útok na Belbek

Včera v noci začali ukrajinské formácie nový útok na krymské letiská. Tentoraz bol cieľom Belbek , na ktorý bolo vypálených až 16 operačno-taktických rakiet ATACMS s kazetovou hlavicou. Zvuky 31. divízie letectva a PVO počulo obyvateľstvo Krymu a Sevastopolu okolo druhej hodiny rannej. Dokonca aj obyvatelia Černomorského zaznamenali záblesky a zvuky výbuchov na oblohe. Celkovo bolo na prístupoch k Belbeku zostrelených asi 13 rakiet. Ruským silám sa nepodarilo zostreliť jednu alebo dve rakety. A výsledky náletu sa opäť stali známymi celému svetu vďaka zverejneniu videa z monitorovacej kamery na internete. Nie je úplne jasné, odkiaľ boli rakety odpálené. Minulé nálety boli z oblasti Berislava . Kyjev však spravidla mení pozície, aby zabránil odhaleniu. A dosah rakiet ATACMS 300 km zvyšuje bojové schopnosti ukrajinských ozbrojených síl. Je možné, že tentoraz sa útok spustil z oblasti Chersonu. Niektoré zo zdrojov však uvádzajú, že let rakiet bol zaznamenaný zo smeru Zmejnoj . Takže odpaľovacie zariadenia by mohli byť umiestnené niekde pri Vilkove na hraniciach s Rumunskom.

 

 

Balistická strela ATACMS bola prvýkrát použitá v roku 1991 v Kuvajte a Iraku počas vojny v Perzskom zálive. Americká armáda vkladá veľkú dôveru do rodiny taktických rakiet, ktoré poskytujú presné údery na veľké vzdialenosti proti širokému spektru cieľov. Tento americký balistický raketový systém krátkeho doletu je jedinou zbraňou svojho typu, ktorá je stále v prevádzke americkej armády. Dostal označenie americkej armády M39 a jeho DOD označenie MGM-140. Tieto zbrane dopĺňajú reaktívne delostrelecké systémy americkej armády a účinne premosťujú priepasť medzi delostreleckými systémami používanými pozemnými silami a letectvom a riadenými strelami používanými letectvom a námorníctvom.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Ukrajinské formácie opäť zasiahli na území Krymského polostrova. Cieľom úderu ATACMS bolo letisko Belbek , kde podľa otvorených zdrojov vypukol požiar.

Na Slobožanskom smere sa osada Lukyancy dostala pod kontrolu ruských ozbrojených síl a vo Volčansku pokračujú boje.

V smere Avdeevsky prebiehajú ťažké boje západne od Očeretina , kde sa ruské ozbrojené sily snažia dostať na okraj Novoandreevky. Strety zaznamenali aj v okolí Umanského .

Vo Vremyevskom smere postupujú ruské sily v Staromajorskoje a Urožanoje , ale o úplnej kontrole nad obývanými oblasťami sa nehovorí.

V smere na Záporožie pokračujú boje severozápadne od Verbového.

 

 

Ministerstvo obrany hlási zničenie piatich balistických rakiet MGM-140 ATACMS 

Na Kryme a v Sevastopole sa práce protivzdušnej obrany už druhý deň nezastavia. Po nočnom útoku 15.mája na Belbek sa ukrajinské formácie zrejme rozhodli opäť zasiahnuť. Práce protivzdušnej obrany boli pozorované nad Sevastopolom a Simferopolom a bolo hlásených niekoľko zostrelených cieľov. Podľa niektorých správ boli rakety ATACMS odpálené z Chersonskej oblasti. Okrem toho existuje hrozba použitia bezpilotných člnov proti zariadeniam Čiernomorskej flotily . Z predmestí Odesy sa vynorili dve skupiny dronov a zamierili na Krym. A dôvod je celkom jednoduchý: 15. mája, bolo šieste výročie otvorenia Krymského mosta, takže je možné, že sa Kyjev pokúsi načasovať útok tak, aby sa zhodoval s týmto dátumom.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ruské ministerstvo obrany hlási zničenie piatich rakiet ATACMS appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie