Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Scholz pod tlakem: Pouze 2 z 10 Ukrajinských uprchlíků v Německu pracují

Nové údaje odhalují, že v Německu nepracuje téměř žádný Ukrajinský uprchlík, a levicově liberální vláda se snaží tento neúspěch překrýt, přestože vláda slibovala, že tato skupina uprchlíků pomůže nahradit ubývající pracovní sílu v zemi. „Více Ukrajinských uprchlíků by mělo v Německu nastoupit do práce,“ řekl Olaf Scholz během víkendového projevu v Postupimi. Německý kancléř tak […]
Menej ako 1 min. min.

Nové údaje odhalují, že v Německu nepracuje téměř žádný Ukrajinský uprchlík, a levicově liberální vláda se snaží tento neúspěch překrýt, přestože vláda slibovala, že tato skupina uprchlíků pomůže nahradit ubývající pracovní sílu v zemi.

„Více Ukrajinských uprchlíků by mělo v Německu nastoupit do práce,“ řekl Olaf Scholz během víkendového projevu v Postupimi. Německý kancléř tak reagoval na údaje, podle nichž v zemi pracují jen dva z deseti Ukrajinských žadatelů o azyl.

Pro Německo je to velký problém, protože je to země, která přijala více Ukrajinských uprchlíků než kterákoli jiná země EU – asi 1,3 milionu lidí, tedy asi třetinu všech Ukrajinských uprchlíků. Podle Polského ekonomického institutu, který ve své studii zkoumal řadu zemí, pracovalo v Německu v lednu 2024 pouze 18 % Ukrajinců, což představuje jeden z nejnižších podílů v Evropě. Naproti tomu například v Polsku pracuje 65 procent Ukrajinských uprchlíků.

Sám Scholz během svého projevu v Postupimi řekl, že Německo potřebuje tyto Ukrajince, aby překonalo nedostatek pracovních sil, který se nedaří zaplnit ani mnoha dalším skupinám migrantů. Například počet pracovních míst Afrických a Asijských přistěhovalců je stále propastný, a to i přesto, že mnohé z těchto skupin jsou v Německu již řadu let.

Scholz uvedl, že navzdory tomu, že někteří Ukrajinci pracují, existuje „několik set tisíc dalších, kteří jsou na trhu práce naléhavě potřeba.“ Německý lídr se podle Focusu snaží spojit povolení k trvalému pobytu s účastí na trhu práce, aby povzbudil více Ukrajinců k práci.

Existuje řada teorií, proč se Ukrajinci tak obtížně integrují na Německém trhu práce. Například štědré sociální dávky pro nezaměstnané v Německu stále odrazují řadu skupin od vstupu do zaměstnání, protože je často výhodnější zůstat nezaměstnaný. Některé z těchto skupin také pobírají podporu v nezaměstnanosti a pracují na černém trhu, což jim umožňuje vykořisťovat Německé daňové poplatníky a zároveň získávat další disponibilní příjmy. Není však jasné, kolik Ukrajinců se této praktiky může účastnit.

Podle Nadace Friedricha Eberta je jednou z hlavních překážek pro Ukrajince uznání kvalifikace a byrokratické překážky. Přestože někteří Ukrajinci Němčinu ovládají, mnozí z nich mají s jazykem stále potíže, což je pro některé zaměstnavatele velkou překážkou, zejména u pozic vyžadujících vyšší kvalifikaci.

Stejně jako mnoho jiných skupin, které přicházejí do Německa za účelem „dočasného útočiště“, chce mnoho Ukrajinců zůstat natrvalo. Koneckonců Německo – navzdory rostoucím problémům ve společnosti a ekonomice – stále nabízí vyšší životní úroveň než většina ostatních zemí světa, přičemž klíčovým prvkem této přitažlivosti jsou štědré sociální dávky.

Téměř polovina Ukrajinců v průzkumu veřejného mínění uvedla, že chce v zemi zůstat, což na Scholze vyvíjí tlak, aby je rychle začlenil do pracovního trhu – jinak budou představovat jen finanční přítěž.

„V Německu může téměř jistě zůstat každý, kdo zde pracuje a nepáchá žádnou trestnou činnost,“ řekl Scholz.

Ukrajina zároveň hledá nové způsoby, jak přimět muže, aby se vrátili do země a sloužili na frontě, přičemž některé země, například Polsko, jí zřejmě vyhoví. Není jasné, zda Německo v určitém okamžiku podnikne podobné kroky, ale Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj může na země EU vyvinout nový tlak, pokud se situace bude v létě nadále zhoršovat.

Zdá se však, že Ukrajinští muži v Německu nespěchají s návratem do vlasti a s možnou smrtí či zraněním v zuřících bojích na východě země.

Prosím, lajkujte, sdílejte a přihlaste se k odběru tohoto kanálu, abychom mohli pokračovat ve sdílení zpráv, kterých se mainstream neodvažuje dotknout. Zůstaňte silní. Tento boj vyhrajeme.

Zdroj

The post Scholz pod tlakem: Pouze 2 z 10 Ukrajinských uprchlíků v Německu pracují first appeared on Akta X.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie