Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Šéf ukrajinskej agentúry pre obnovu odstúpil, sťažuje sa na systémové prekážky

Šéf ukrajinskej agentúry pre obnovu a rozvoj infraštruktúry Mustafa Najm dnes oznámil, že končí vo funkcii. V rezignačnom liste zverejnenom na sociálnych sieťach sa sťažuje na “systémové prekážky”, ktoré mu bránia pokračovať. “Odchádzam z funkcie šéfa agentúry pre obnovu. Rozhodol som sa tak sám od seba kvôli systémovým prekážkam, ktoré nedávajú ďalšiu možnosť efektívne vykonávať […]
Menej ako 1 min. min.

Šéf ukrajinskej agentúry pre obnovu a rozvoj infraštruktúry Mustafa Najm dnes oznámil, že končí vo funkcii. V rezignačnom liste zverejnenom na sociálnych sieťach sa sťažuje na “systémové prekážky”, ktoré mu bránia pokračovať.

“Odchádzam z funkcie šéfa agentúry pre obnovu. Rozhodol som sa tak sám od seba kvôli systémovým prekážkam, ktoré nedávajú ďalšiu možnosť efektívne vykonávať právomoci,“uviedol Najom. “Od vlaňajšieho novembra začal tím agentúry čeliť neustálemu odporu a vytváraniu umelých prekážok,” dodal.

Nadmerná byrokracia

Podľa Najema trpí jeho úrad nedostatkom financií a stretáva sa s nadmernou byrokraciou, ktorá zdržiava rekonštrukčné práce. Upozornil, že chýbajúca údržba infraštruktúry sa v budúcnosti nevyhnutne premietne do logistiky armády aj vývozu poľnohospodárskych plodín.

Bezprostredným dôvodom rezignácie bolo odmietnutie premiéra Denysa Šmyhala povoliť mu služobnú cestu na konferencii o obnove v Berlíne. Tá sa koná v utorok a stredu a jej cieľom je získať medzinárodnú podporu pre obnovu ruskou agresiou zničenej krajiny.

Podľa agentúry Bloomberg môže neúčasť šéfa úradu pre obnovu navodzovať dojem, že rekonštrukcia nie je pre Kyjev prioritou. Ukrajina sa už viac ako dva roky bráni rozsiahlej ruskej agresii, vládni činitelia v posledných mesiacoch opakovane hovorili o kritickej situácii na fronte.

Podpora obrany

“Ukazuje to, že o obnovu momentálne nemá nikto záujem,” povedal Hlib Vyšlinskyj, riaditeľ Kyjevského centra pre hospodárske stratégie. “Nie sú na ňu peniaze a dôležitejšia je podpora obrany, summit k ukrajinskému mierovému plánu a dlhodobé financovanie rozpočtu,” dodal.

Podľa mediálnych správ odchádza spolu s Najemom aj veľká časť jeho tímu, čo môže ohroziť budúce fungovanie agentúry, pripomína agentúra DPA. Bývalý novinár s afganskými koreňmi, ktorý stál na čele agentúry od januára 2023, sa stal známym vďaka svojej aktívnej úlohe pri začatí prozápadných protestov na jeseň 2013.

Svetová banka vo februári odhadla, že krajina potrebuje na obnovu najmenej 486 miliárd dolárov. Táto suma však neskôr prudko vzrástla v súvislosti so zintenzívnením ruských vzdušných útokov na ukrajinskú energetiku. Európska investičná banka vyčíslila náklady na obnovu na viac ako jeden bilión dolárov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie