Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Šéfredaktor Daniška: Liberálové si dříve vykopali hrob. Z atentátu může Fico vyjít jako Reagan

Osoba střelce a jeho záměr jsou stále přes některé informace nejasné. Ví se o něm něco více?Na Roberta Fica střílel muž, který se otevřeně hlásí k podpoře opozice a rozhodl se pro svůj čin po prezidentských volbách. Ministr vnitra uvedl, že čin byl politicky motivovaný. Je to starý člověk, což je překvapivé, protože lidé v […]
4 min.

Osoba střelce a jeho záměr jsou stále přes některé informace nejasné. Ví se o něm něco více?
Na Roberta Fica střílel muž, který se otevřeně hlásí k podpoře opozice a rozhodl se pro svůj čin po prezidentských volbách. Ministr vnitra uvedl, že čin byl politicky motivovaný. Je to starý člověk, což je překvapivé, protože lidé v pokročilém věku jsou poklidnější a nejsou náchylní k podobným reakcím. Je ale jasné, že střelec podlehl dojmu, že všechno, co se děje v politice, je ohrožením liberální demokracie.

ČTĚTE TAKÉ: Vzal zbraň a šel spáchat atentát na Roberta Fica. Kdo střílel na slovenského premiéra?

Ve věcech ale neměl žádnou hierarchii a působí chaoticky. Dokládá to krátké video po výslechu, podle kterého mu vadilo odvolání předsedy Soudní rady Jána Mazáka. To je absurdní věc. Soudce Mazák byl odvolán a mohl si za to sám. Střelci také vadilo projednávání zákona o veřejnoprávní televizi, což je také zvláštní. Pracuji a mám pořad v RTVS. Debata je přehnaná, protože nehrozí vznik státní televize jako v Polsku či Maďarsku. Celá kritika vlády byla velmi vybičovaná.

Vládní politici uvedli, že liberální média a opozice mají určitou odpovědnost na atentátu. Souhlasíte tedy s tímto výrokem?
Ne, v žádném případě. Pouze říkám, že mohou za vytvoření atmosféry. Za střelbu je odpovědný konkrétní člověk a pokud neměl vlastnit zbraň, tak i příslušný úřad. Opozice a opoziční média působila v roli obětí, ve středu se ale ukázalo, že to tak není. Strach a nenávist totiž zjevně dokážou šířit i liberální média.

Na Slovensku se ale nejedná o jediný případ střelby z politických důvodů v poslední době. Dají se případy novináře Jána Kuciaka, dvou homosexuálů před klubem Tepláreň a Roberta Fica spojit?
Skutečně se jednalo o tři útoky, které byly přímo nebo nepřímo spojené s politikou. Pro pochopení – na Slovensku máme daleko radikálnější progresivní scénu než v České republice. Má i silnější postavení ve veřejném životě. Problém je v tom, že si tyto liberální kruhy vykopaly v minulosti hrob. A to tím, jak informovaly o tragickém případu Jána Kuciaka a jeho snoubenky a také dvou gayů.

Můžete to více přiblížit?
V případě Kuciaka to novináři nazvali politickou vraždou a obvinili z ní premiéra Roberta Fica. Část opozičních stran ho označila za mafiána a podobně. Velká část společnosti o tom nepochybovala a považovala ho zodpovědného za tento čin. Fico ale nestřílel a ani si vraždu neobjednal. Ano, nesl odpovědnost za některé kroky ve státě. Ale s tímto neměl nic společného.

To samé se opakovalo v Zámecké ulici, kde dva homosexuály zabil zradikalizovaný neonacista, který neměl nic společného s křesťany či nějakou politickou stranou. Původně chtěl zastřelit tehdejšího premiéra Eduarda Hegera. Uvažoval ale i o střelbě na jiné politiky, mimochodem také na Fica. Je potřeba připomenout, že právě média i prezidentka Zuzana Čaputová vyrobily zkratku, že za to může klima ve společnosti a lidé, kteří nesouhlasí se sňatky homosexuálů. Tímto referováním si vykopaly hrob. Samozřejmě, že nyní s tím střelcem nemají nic společného a nemají za to zodpovědnost. Dopustili se ale vážných chyb, za které ji ponesou. Veřejnost si to totiž po této střelbě uvědomí.

V případě Ficovy smrti by přišlo složité období

Co nyní na Slovensku nastane? Ministr vnitra řekl, že stát je na prahu občanské války. Jsou to silná slova nebo skutečně vystihující atmosféru?
Lidé jsou v šoku, ale země je v poklidu. Co lidi nejvíce zajímá, je odpověď na otázku, jak a proč ochranka postupovala. Politici totiž chodí za lidmi běžně, ti jim nanejvýš nadávají. Dokonce ani nikdo nechodí protestovat na politická vystoupení.

Ale zpět k otázce. Důležité je, zda Robert Fico střelbu přežije. To je skutečně klíčové. Pokud by to nedej Bůh nepřežil, ocitlo by se Slovensko v nejsložitější situaci v moderních dějinách a přišel by chaos. V politice totiž působí velké množství adolescentů a nezralých lidí, kterým chybí jasná autorita. To je nejhorší možný scénář.

A pokud by Fico přežil?
Když nebude mít vážné následky a vrátí se, přinese to hlubokou změnu politiky. On je totiž nejúspěšnější premiér. Získá k tomu navíc něco, co ve volbách nedokáže.

Takový příběh Ronalda Reagana.
Ano, přesně tak. Když s tím dobře naloží, může přetvořit zemi k lepšímu. Na druhou stranu i k horšímu, ale buďme optimisté.

Když politici vyjadřují takovou nevoli k liberálním médiím, lze v tomto směru očekávat nějaké státní zásahy?
Ne. Je třeba si uvědomit, že středeční bezprostřední reakce od Ľuboše Blahy byla odrazem faktu, že se něco podobného mohlo stát i jemu. On je politický exot a radikál. Uvědomil si, že v progresivním prostředí je velké množství agresivních lidí, kteří ho nenávidí, dokonce více než Fica. To je důvodem jeho nezvládnuté reakce. Žádnou ochranku nemá a je zvyklý na verbální útoky.

Nikdo útok nečekal

Po útoku na Filozofické fakultě UK v Praze se rozjela debata o zpřísnění držení zbraní. Střelec útočil legálně drženou zbraní. Je tedy na místě, aby i Slovensko zpřísnilo svou legislativu?
Myslím si, že určitě ano. Dokonce jsem přesvědčen, že je to potřebné.

Velmi se také řeší reakce premiérovy ochranky. Pamatuji si útok na někdejšího prezidenta Václava Klause, který byl napaden demonstrantem s airsoftovou pistolí. I v tomto případě se volalo po větším zapojení tělesných strážců. Rezonuje tedy ve veřejnosti pozdní reakce ochranné služby?
Média o tom píšou, podle mne to ale je vedlejší věc. Nikdo, skutečně nikdo to nemohl čekat. Na Slovensku se do politiků nestřílí. Tyto věci se dějí například ve Spojených státech, ale nikdo to opravdu nemohl čekat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ficova ochranka udělala zásadní chybu, upozornil expert. Zmínil noční můru bodyguardů

Dokud se to nestane, tak se to neřeší.
Ano, je to tak. Podívejte se, kdyby tehdy měl ten demonstrant v Česku pravou zbraň, tak Klause zabije. Také jste si to nedokázali představit.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie