Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sezóna jahôd je v plnom prúde. Pre niektorých sú chutné a zdravé, iným môžu vážne uškodiť

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yuris). Na trhoch sa už objavujú prvé slovenské jahody. Ide pravdepodobne o jedno z najočakávanejších sezónnych ovocí, na ktorom si pochutná každý Slovák. Sú šťavnaté a sladké a sú bohatým zdrojom vitamínov. Nie sú však vhodné pre každého. Zistite, či by ste ich mali konzumovať celé leto. Je konzumácia […]
Menej ako 1 min. min.

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/yuris).

Na trhoch sa už objavujú prvé slovenské jahody. Ide pravdepodobne o jedno z najočakávanejších sezónnych ovocí, na ktorom si pochutná každý Slovák. Sú šťavnaté a sladké a sú bohatým zdrojom vitamínov. Nie sú však vhodné pre každého. Zistite, či by ste ich mali konzumovať celé leto.

Je konzumácia jahôd vhodná pre každého?
Foto: shutterstock/yuris

Jahody nám vždy vyčaria úsmev na perách. Sú krásne červené, šťavnaté a pre mnohých z nás sú chuťou detstva a predzvesťou horúceho leta. Hoci sú skutočnou vitamínovou bombou a odporúčajú sa pri mnohých zdravotných ťažkostiach, nie každý by si mal pochutnávať na tomto sezónnom ovocí. U niektorých ľudí môžu mať látky, ktoré obsahujú, nepriaznivý vplyv na organizmus. Zistite, pre koho sú vhodné a kto by sa im mal vyhýbať.

Niektoré dôvody, prečo jesť jahody

Od mája si môžete vychutnať prvé slovenské sezónne ovocie. Čas na vychutnanie si tohto pokladu zeme je príliš krátky. Po jahodách sa však oplatí siahnuť po celý rok, dokonca aj po mrazených. Sú skutočnou vitamínovou bombou, pretože obsahujú vitamín A, ktorý pomáha budovať kostné tkanivo a je nevyhnutný pre správne fungovanie zraku a tvorbu hormónov v našom tele. Vitamíny C a B obsiahnuté v jahodách sú zodpovedné za fungovanie nervového systému a chránia telo pred voľnými radikálmi, čím minimalizujú poškodenie buniek spôsobené chorobami alebo procesom starnutia.

Jahody sú skutočnou vitamínovou bombou.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Okrem toho vitamín C môže znižovať krvný tlak a regulovať hladinu glukózy v krvi. Jahody sú tiež zdrojom pektínu, rozpustnej vlákniny, ktorá podporuje trávenie a poskytuje príjemný pocit sýtosti v žalúdku. Odporúčajú sa pri redukčnej diéte, pretože sú ovocím s nízkym glykemickým indexom a preto nespôsobujú intenzívne zvýšenie hladiny glukózy v krvi po jedle. Okrem toho sa v menších množstvách odporúčajú ľuďom, ktorí bojujú s cukrovkou a inzulínovou rezistenciou. Stojí za zmienku, že jahody vďaka obsahu bromelaínu priaznivo pôsobia na prebytočnú vodu v našom tele a pomáhajú v boji proti celulitíde.

Skutočná vitamínová bomba, ale nie pre každého

Látky obsiahnuté v týchto chutných sezónnych plodoch môžu niektorým z nás škodiť. Overte si, či konzumácia jahôd nepôsobí proti účinkom liekov, ktoré užívame. Jahody by mali zo svojho každodenného jedálnička vyradiť nielen alergici. Jahody obsahujú okrem cennej výživovej hodnoty aj kyselinu etándiovú, ktorá sa okrem iného nachádza aj v rebarbore.

Každý, kto trpí obličkovými kameňmi, by sa im mal vyhýbať. Vitamín K obsiahnutý v jahodách ovplyvňuje zrážanlivosť krvi, preto sa ovocie neodporúča ľuďom, ktorí užívajú lieky na zrážanlivosť krvi. Aspirín, protidoštičkové lieky a nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) v kombinácii s jahodami môžu mať za následok zvýšené vedľajšie účinky, čo platí aj pre ľudí s diagnostikovaným syndrómom dráždivého čreva.

Aspirín, protidoštičkové lieky a nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) v kombinácii s jahodami môžu mať za následok zvýšené vedľajšie účinky.
Foto: shutterstock/SewCreamStudio

Čo niektorým pomáha, iným škodí. Vitamín C v nich obsiahnutý znižuje krvný tlak, preto by ľudia s nízkym krvným tlakom mali ich príjem obmedziť. Ľudia trpiaci žalúdočnými vredmi by ich mali vylúčiť zo svojho jedálnička. Vždy je vhodné konzultovať konzumáciu jahôd so svojím lekárom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Väčšina Slovákov ich odreže a vyhodí do koša. Mnoho ľudí si kladie otázku, či sú stonky jahôd jedlé

Ako umyť jahody? Doteraz som to robila zle. A robíte to isté, len si ničíte zdravie

The post Sezóna jahôd je v plnom prúde. Pre niektorých sú chutné a zdravé, iným môžu vážne uškodiť appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie