Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Šimkovičová v diskusii o novom zákone o STVR: Spravodajstvo a publicistika v RTVS sa stali príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií

www.slovanskenoviny.sk/rss V stredu sa začala  mimoriadna schôdza Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) k novému zákonu, ktorý mení Rozhlase a televíziu Slovenska (RTVS) na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR), spolu s ďalšími zmenami vo fungovaní audiovizuálneho média verejnej služby.. Plénum si určilo dĺžku rokovania k prvému čítaniu na 24 hodín, pričom dnes budú poslanci rokovať až do 20:00 […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

V stredu sa začala  mimoriadna schôdza Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) k novému zákonu,

ktorý mení Rozhlase a televíziu Slovenska (RTVS) na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR), spolu s ďalšími zmenami vo fungovaní audiovizuálneho média verejnej služby..

Plénum si určilo dĺžku rokovania k prvému čítaniu na 24 hodín, pričom dnes budú poslanci rokovať až do 20:00 hod. Hlasovanie sa predpokladá vo štvrtok o 17:00 hod.

Návrh nového zákona o STVR rozvíril hladinu najmä v liberálnom a opozičnom spektre spoločnosti už keď ho koncom apríla schválila vláda. O čo ide? Zákon mení nielen názov, ale aj pravidlá kreovania orgánov v médiu verejnej služby. Keďže ide o nový zákon, končí funkčné obdobie aj súčasného GR Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS.

Predstavitelia koalície argumentovali potrebu zmien neobjektívnosťou verejnoprávnej televízie a rozhlasu či neudržateľnosťou súčasného modelu fungovania. Opozícia, viacero mimovládnych organizácií i vedenie RTVS návrh kritizovali. Hovoria o účelových zmenách.

V úvode diskusie k zákonu vystúpila aj ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová, podľa ktorej vytvorenie legislatívneho prostredia je prvým krokom pre úspešné pôsobenie slovenskej televízie a slovenského rozhlasu v novom digitálnom mediálnom prostredí.

Navrhovateľka očakávaj aj efektívnejšie hospodárenie, vrátane modernizácie, na čo má slúžiť zvyšujúci sa podiel na reklame.

Vo vystúpení sa dotkla aj kritizovaného obsahu a štýlu informovania v RTVS. “Myslíme si, že verejnoprávna inštitúcia by mala postupne odísť od extrémnej politickej zaujatosti, neobjektívnosti spravodajstva a manažovania publicistiky bez plurality, a hlavne prejsť k objektivite a spravodlivosti,” uviedla ministerka. Oprela sa aj o záväzok z Programového vyhlásenia vlády o novom fungovaní média verejnej služby.

Vysielanie verejnoprávnych médií podľa nej tiež počas 14 rokov fungovania spojeného rádiotelevízie strácalo atribúty vyváženosti, verejnoprávnosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti či transparentnosti. “Problematická je aj efektivita vynaloženia zverených verejných financií a miera spoločenskej dôveryhodnosti týchto médií,” poznamenala.

Tvorba a vysielanie oboch zložiek RTVS sa podľa nej len minimálne líšia od iných mainstreamových médií. “Spravodajstvo a publicistika v slovenskej televízii a slovenskom rozhlase sa postupne stali príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií,” vytkla negatívny jav, pričom tiež kritizovala absenciu vyváženosti aj názorovej plurality, ktoré majú byť jednými z hlavným kritérií pôsobenia médií verejnej služby.

Opozícia na čele s poslancami PS návrh kritizuje a odporúča vládnym poslancom, aby prišli na dnešný protest na Námestie slobody v Bratislave za „záchranu RTVS“. O zákon sa zaujíma aj zahraničie, vrátane Rady Európy, ktorej predstaviteľ dokonca vyzval poslancov NRSR, aby za zákon nehlasovali.

Jedna z poslankýň PS vo faktickej poznámke na margo týchto skutočností uviedla, že je rada, že cudzie ambasády sa o slovenský zákon intenzívne zaujímajú. Poslanec pritom sľubuje vernosť Slovenskej republike.

skspravy.sk

Príspevok Šimkovičová v diskusii o novom zákone o STVR: Spravodajstvo a publicistika v RTVS sa stali príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie