Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Skutočný boj o eurokorytá sa začína v pondelok

www.slovanskenoviny.sk/rss Bezohľadné handrkovanie sa o výmene voličských hlasov občanov EÚ na „peniaze, personál a moc“ jednotlivcov sa začína v pondelok po eurovolebnom víkende. „Nových“ 720 európskych zákonodarcov musí mať kľúčové posty, funkcie a pozície obsadených do 24 dní od ukončenia volieb. Tak informuje britský medzinárodný denník Financial Times. „Hlasovanie vo voľbách do EÚ sa končí v […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Bezohľadné handrkovanie sa o výmene voličských hlasov občanov EÚ na „peniaze, personál a moc“ jednotlivcov sa začína v pondelok po eurovolebnom víkende. „Nových“ 720 európskych zákonodarcov musí mať kľúčové posty, funkcie a pozície obsadených do 24 dní od ukončenia volieb. Tak informuje britský medzinárodný denník Financial Times.

„Hlasovanie vo voľbách do EÚ sa končí v nedeľu večer, to je štartovacia čiara politickej bitky a obchodovania o premenu miliónov hlasovacích lístkov na peniaze a moc.“ Píšu FT.

Ide o Európu? Kdeže! V prvom až v poslednom rade ide „iba“ o peniaze

Čím viac zákonodarcov v 720-člennom Európskom parlamente môže politická skupina zhromaždiť, tým viac financií dostane a tým väčšiu moc môže mať – od formovania politiky až po zabezpečenie vplyvných pracovných miest.

„Záujem o tieto voľby sa nekončí vyhlásením ich výsledkov, ale až tým, čo sa stane potom,“ povedal vysoký zamestnanec Európskeho parlamentu.

Podľa interného dokumentu musia byť rokovania ukončené do 24 dní. Ale s pritvrdzovaním politických pozícií naľavo aj napravo sa „každých päť rokov stáva toto konštituovanieeuroištitúcií ideologickejším“, povedal zdroj zvnútra EP.

Napravo a naľavo

Štyri hlavné skupiny boli tradične stredopravá Európska ľudová strana (EPP), stredoľaví socialisti a demokrati (S&D), liberáli z Renew a Zelení/EFA. Tie sa však v priebehu rokov zmenšujú, keďže okrajové strany získavajú čoraz viac hlasov.

Naľavo je dlhotrvajúca skupina GUE/NGL s premenlivým členstvom, ktorá teraz zahŕňa krajne ľavicové hnutie Francúza Jeana-Luca Mélenchona a írskych nacionalistov zo Sinn Féin.

Napravo sú dve rastúce frakcie: ultrakonzervatívna ECR a krajne pravicová skupina Identity and Democracy (ID), plus zmes nepridružených členov považovaných za príliš extrémnych na to, aby sa pripojili k akémukoľvek zoskupeniu.

Vznikne nové „napravo“?

Marine Le Penová, francúzska krajne pravicová líderka, ktorej Rassemblement National (RN) dominuje v ID, sa snaží buď vytvoriť megaskupinu s ECR, alebo získať dostatočný počet europoslancov, aby početne prekonali Renew, čo je politická rodina jej domáceho nepriateľa, prezidenta Emmanuela. Macron.

Klaus Welle, generálny tajomník parlamentu v rokoch 2009 až 2022, povedal, že Le Penová by sa mohla pripojiť k strane Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána a vytvoriť novú pravicovú skupinu, možno so španielskymi populistami Vox, ktorí v súčasnosti sedia v ECR. Toľko postrehy FT k práve sa končiacim eurovoľbám.

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok Skutočný boj o eurokorytá sa začína v pondelok je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie