Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Snažíte sa veľmi, ale papradie zhnedne? Pravdepodobne sa snažíte až príliš. Stačí pár chýb a bude preč

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NITIKON AEMITTIPOL). Čo možno urobiť, aby paprade nezvädli na koncoch listov? Mnoho ľudí robí bežnú chybu, ktorá spôsobuje, že konce listov rastliny zhnednú. Ako tomu zabrániť a starať sa o papradie tak, aby rástlo sviežo a zeleno? Prečo listy papradia hnednú?Foto: shutterstock/NITIKON AEMITTIPOL Papraď je krásna črepníková rastlina, ktorá […]
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NITIKON AEMITTIPOL).

Čo možno urobiť, aby paprade nezvädli na koncoch listov? Mnoho ľudí robí bežnú chybu, ktorá spôsobuje, že konce listov rastliny zhnednú. Ako tomu zabrániť a starať sa o papradie tak, aby rástlo sviežo a zeleno?

Prečo listy papradia hnednú?
Foto: shutterstock/NITIKON AEMITTIPOL

Papraď je krásna črepníková rastlina, ktorá zdobí nejeden dom. Je nielen pekná, ale má aj priaznivý vplyv na mikroklímu v interiéri, preto je dobré pestovať ju v spálni. Hoci teoreticky nie je náročná na pestovanie, v praxi sa niekedy stáva, že jej listy začnú na koncoch hnednúť. Čo to znamená a ako sa to dá napraviť?

Ako zalievať papradie, aby zostalo zelené? Takto sa o ňu staráte

Paprade nemajú zložité nároky, hoci, samozrejme, musia mať vytvorené správne podmienky, aby boli zdravé. Keďže prirodzene rastú v podraste, t. j. v najnižších častiach lesa, kam sa slnko dostane len zriedka, nemajú rady veľa svetla. Preto im nájdite mierne zatienené miesto, kde môžu rásť v pokoji a tichu. Okrem toho dbajte na to, aby mali neustále mierne vlhký substrát s pH okolo 5 – 6. Dôležité je pravidelne ich zalievať, najlepšie často, ale malým množstvom precedenej vody z vodovodu.

Papraď potrebuje neustále mierne vlhký substrát.
Foto: shutterstock/New Africa

Prečo má papraď hnedé listy? Dávajte si pozor na tieto znaky

Čo robíte, keď sa o papradie staráte, ako najlepšie viete, ale končeky listov začínajú hnednúť? Príčinou je zvyčajne príliš suchý vzduch. Nezabudnite preto rastlinu často a výdatne postrekovať vodou. K zhnednutiu môže dôjsť aj vtedy, ak zalievate príliš zriedkavo, je príliš vystavená slnečnému žiareniu alebo dokonca má infekciu. Preto najprv skontrolujte, či nie je pôda vašej paprade suchá, presuňte ju na tmavšie miesto a pozorne si prezrite listy. Ak sú napadnuté voškami alebo roztočmi, určite si ich všimnete. V takom prípade použite vhodné opatrenia na boj so škodcami. Ak je to spôsobené nedostatočnou starostlivosťou, postupujte podľa týchto rád a čoskoro už nebudete mať problém s hnednutím listov.

Čo robiť, keď papraď zožltne? Pozor na zalievanie

Niekedy sa tiež stáva, že listy papradia nielen zhnednú, ale aj zožltnú. V tomto prípade je zvyčajne na vine nadmerné, príliš časté a hojné zalievanie. Papraď má rada vlahu, ale bez preháňania. Zalievajte ju pravidelne malým množstvom vody. Ak listy zožltnú, na chvíľu prestaňte a počkajte, kým pôda vyschne. Ak chcete tento proces urýchliť, môžete pôdu uvoľniť pomocou palice. Neodporúča sa rastlinu presádzať. Keď prebytočná voda zmizne, môžete pri ďalšom zalievaní pridať fungicíd.

Ak listy papradia zhnednú a zožltnú, s najväčšou pravdepodobnosťou ste ju preliali.
Foto: shutterstock/New Africa

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Rastie vaša papraď slabo a jej listy žltnú? Pravdepodobne robíte jednu z týchto častých chýb

Prísady na vitamínovú podporu pre vašu papraď nájdete v chladničke

The post Snažíte sa veľmi, ale papradie zhnedne? Pravdepodobne sa snažíte až príliš. Stačí pár chýb a bude preč appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie