Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Spíte v tejto polohe radi? Odborníci varujú, že si tým veľmi škodíte

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes). Je to pohodlná poloha na spánok, ale nie je to dobrá pre naše telo. A hoci si mnohí ľudia reflexívne ľahnú po dlhom dni do postele práve takto, odborníci varujú, že je to najhoršia poloha na spánok. Veľmi zaťažuje chrbticu prakticky v každej jej časti, má zlý vplyv […]
Menej ako 1 min. min.

1.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/fizkes).

Je to pohodlná poloha na spánok, ale nie je to dobrá pre naše telo. A hoci si mnohí ľudia reflexívne ľahnú po dlhom dni do postele práve takto, odborníci varujú, že je to najhoršia poloha na spánok. Veľmi zaťažuje chrbticu prakticky v každej jej časti, má zlý vplyv na dýchací a tráviaci systém a dokonca urýchľuje starnutie.

Aká je najhoršia poloha na spánok?
Foto: shutterstock/fizkes

Spánok je neoddeliteľnou súčasťou nášho života a jeho kvalita má priamy vplyv na našu pohodu a schopnosť fungovať. Dôležitý je nielen čas, ktorý v noci odpočívame, ale aj poloha nášho tela. Počas spánku zmeníme polohu v priemere 20-krát. Každý má svoju obľúbenú polohu, ktorú zaujíma najčastejšie. Nie vždy to prispieva k zdraviu alebo ku kráse.

Existuje optimálna poloha na spanie? Odpoveď na tieto otázky nie je jednoznačná a závisí od mnohých faktorov, ako je vek, hmotnosť, prostredie, fyzická aktivita, tehotenstvo a tiež zdravotný stav.

Napríklad spánok na pravom boku môže byť pre ľudí so žalúdočnými problémami nezdravý, pretože môže viesť k žalúdočnému refluxu. Na druhej strane spánok na ľavom boku môže sťažovať dýchanie, najmä tým, ktorí trpia spánkovým apnoe. Spanie na chrbte môže viesť k ťažkostiam s dýchaním, chrápaniu a taktiež k spánkovému apnoe.

Odborníci upozorňujú, že spánok na bruchu má najviac negatívnych účinkov.
Foto: shutterstock/fizkes

To však nie je najhoršia pozícia. Odborníci upozorňujú, že spánok na bruchu má najviac negatívnych účinkov. katastrofálny vplyv na takmer všetky úseky chrbtice, čo z dlhodobého hľadiska vedie k bolestiam. Okrem toho zaťažuje dýchací systém a vytvára tlak na vnútorné orgány vrátane žalúdka, čo môže viesť k páleniu záhy. Okrem toho tlak na tvár urýchľuje proces starnutia pokožky, čo spôsobuje rýchlejší vznik vrások.

Takzvaná embryonálna poloha, keď ležíte na boku so skrčenými nohami, je tiež veľmi škodlivá pre telo. Môže viesť k napätiu a bolesti chrbtice, pretože krk aj chrbát sú pevne natiahnuté. Okrem toho môže spánok v tejto polohe na pravom boku spôsobiť problémy s fungovaním rôznych orgánov, ako sú srdce, žalúdok a pankreas.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tieto jednoduché produkty zlepšia váš spánok. Určite ich máte vo svojej kuchyni

Ako zaspať za dve minúty? Túto metódu používajú komandá

The post Spíte v tejto polohe radi? Odborníci varujú, že si tým veľmi škodíte appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie