Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Sportovní svět truchlí: Zemřel legendární krasobruslař Carroll, prohrál boj se zákeřnou nemocí

Frank Carroll se začal věnovat krasobruslení jako teenager. Později se účastnil amerických juniorských šampionátů, kde získal stříbro. Po skončení kariéry se věnoval trénování. Více než tři desetiletí se věnoval olympijským, světovým i národním šampionům a medailistům. Ve věku 85 let zemřel v neděli v Palm Springs v Kalifornii po boji s rakovinou, informovala Americká krasobruslařská federace […]
Menej ako 1 min. min.

Frank Carroll se začal věnovat krasobruslení jako teenager. Později se účastnil amerických juniorských šampionátů, kde získal stříbro. Po skončení kariéry se věnoval trénování. Více než tři desetiletí se věnoval olympijským, světovým i národním šampionům a medailistům. Ve věku 85 let zemřel v neděli v Palm Springs v Kalifornii po boji s rakovinou, informovala Americká krasobruslařská federace na svých sociálních sítích.

ČTĚTE TAKÉ: Boom hokeje v Česku? Kroužek pro dítě vyjde na deset tisíc měsíčně, hraje se i o víkendech

V 60. letech se stal Carroll hercem a začal vyučovat bruslení. Záliba původně na částečný úvazek se brzy stala jeho celoživotní náplní, píše USA Today. Mezi jeho nejúspěšnější svěřence patřila Michelle Kwanová, která mistrovství světa v krasobruslení vyhrála pětkrát, z toho jednou v kategorii junior. V roce 1998 si ze Zimních olympijských her v Naganu přivezla stříbrnou medaili, píše Daily Mail.

„Více než 10 let byl Frank po mém boku – trénoval a mentoroval mě, abych byla tou nejlepší bruslařkou a člověkem, jakým mohu být. Předal mi bohaté zkušenosti ze sportu, který tak miloval. Během těch let se stal mnohem víc než jen trenérem,“ popsala Kwanová pro USA Today. Dodala, že Carroll změnil životy tisíců bruslařů k lepšímu a je mu vděčná, že mohla být jednou z nich.

V roce 2003 začal trénovat juniorskou naději s českými kořeny Evana Lysacka, který triumfoval na mistrovství světa v roce 2009. Největší výhru si Carroll společně s Lysackem připsal o rok později na olympiádě v Kanadě.

„Krasobruslení je pro mě božský sport. Jsou tam krásné splývavé kostýmy od výtvarníka, hudební interpretace, emoce, atletika a obrovská fyzická síla. Inspiruje lidi k pláči, inspiruje lidi k jásotu, vytahuje z lidí emoce,“ cituje USA Today někdejší vyjádření jednoho z nejoblíbenějších a nejuznávanějších trenérů v historii krasobruslení.

Carroll mimo jiné trénoval také úspěšné krasobruslaře Tiffany Chinovou, Christophera Bowmana, Nicole Bobekovou nebo Gracii Goldovou. Byl uveden do americké i světové krasobruslařské síně slávy. Do důchodu odešel v roce 2018.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přehodnotil jsem pohled na život, říká Jágr. Příští sezónu má v plánu překonávat rekordy

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie