Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ste po káve aj tak unavený? Prestaňte robiť túto chybu hneď ráno

Káva je neoddeliteľnou súčasťou ranných rituálov mnohých ľudí. Často je vnímaná ako prírodný stimulant, ktorý vďaka obsahu kofeínu povzbudzuje náš mozog a telo. Niektorí z nás však po vypití kávy pociťujú opačný účinok – ospalosť. Ako je to možné? Vysvetlíme vám, čomu je lepšie sa vyhnúť. Káva je nápoj s obsahom kofeínu, ktorý má za […]
Menej ako 1 min. min.

Káva je neoddeliteľnou súčasťou ranných rituálov mnohých ľudí. Často je vnímaná ako prírodný stimulant, ktorý vďaka obsahu kofeínu povzbudzuje náš mozog a telo. Niektorí z nás však po vypití kávy pociťujú opačný účinok – ospalosť. Ako je to možné? Vysvetlíme vám, čomu je lepšie sa vyhnúť.

Káva je nápoj s obsahom kofeínu, ktorý má za následok stimuláciu nervového systému a mozgu. Požadované účinky, ako je zvýšená koncentrácia a energia, môžeme pocítiť už 5-30 minút po vypití kávy.

Účinok kávy však závisí od mnohých faktorov, ako je tolerancia kofeínu a telesná hmotnosť. Nápoj vám nie vždy dodá energiu. Niekedy môže mať opačný účinok, napríklad ospalosť.

Čomu sa treba vyhnúť.

Nadmerné užívanie kofeínu nie je zdravý zvyk. Maximálna denná dávka pre dospelého človeka je 300 mg. Prekročenie tohto množstva môže viesť k intelektuálnej a motorickej dysfunkcii.

Ospalosť po vypití kávy môže byť spôsobená viacerými faktormi. Po prvé, kofeín inhibuje účinok adenozínu, chemickej zlúčeniny, ktorá ovplyvňuje reguláciu cyklu spánok-bdenie. Keď sa hladina kofeínu v tele začne znižovať, adenozín začne pôsobiť intenzívnejšie, čo vedie k pocitu únavy a ospalosti.

Po druhé, káva zvyšuje hladinu kortizolu, stresového hormónu, ktorý môže z dlhodobého hľadiska prispievať k pocitu únavy.

Po tretie, cukor pridaný do kávy alebo sladké občerstvenie konzumované s kávou môžu prispieť k zníženiu energie. Cukor sa v tele spracúva oveľa rýchlejšie ako kofeín, čo môže viesť k pocitu ospalosti.

Kávu by ste nemali piť hneď po prebudení. Najlepšie urobíte, ak sa pred vypitím kávy najprv napijete poháru čistej vody, naraňajkujete a káva príde až neskôr.

Odvykanie od kávy. Aké sú nevýhody?

Čoraz viac ľudí sa rozhoduje úplne prestať piť kávu. Ak sa však toto rozhodnutie urobí príliš náhle, telo môže reagovať abstinenčnými príznakmi kofeínu, ako sú bolesti hlavy, problémy so sústredením, podráždenosť a dokonca nevoľnosť a ospalosť.

Ak sa rozhodnete vzdať sa kofeínových nápojov, najlepšie je pristupovať k tomu postupne, aby ste svoje telo správne pripravili a vyhli sa nepríjemným abstinenčným príznakom.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie