Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Švábi zamořili oblíbenou letní destinaci Čechů. Vylézají i ve dne, mohou šířit nebezpečné viry

Pro letošní letní sezónu vyhlásilo Španělsko výstrahu. Podle ekologů hrozí kvůli enormnímu nárůstu hmyzu „švábí epidemie“. Může za to dlouhodobé teplo, které je ideální podmínkou pro jejich množení a zrychlení životního cyklu, napsal španělský deník Diario de Cádiz. ČTĚTE TAKÉ: Havraní teror v Táboře. Město prohrává souboj s chráněným opeřencem, lidé jsou zoufalí Podle ekologů mohou […]
Menej ako 1 min. min.

Pro letošní letní sezónu vyhlásilo Španělsko výstrahu. Podle ekologů hrozí kvůli enormnímu nárůstu hmyzu „švábí epidemie“. Může za to dlouhodobé teplo, které je ideální podmínkou pro jejich množení a zrychlení životního cyklu, napsal španělský deník Diario de Cádiz.

ČTĚTE TAKÉ: Havraní teror v Táboře. Město prohrává souboj s chráněným opeřencem, lidé jsou zoufalí

Podle ekologů mohou za jejich přemnožení i další faktory. „Švábi v posledních letech trpí několika různými genetickými mutacemi, což jim umožňuje být imunní vůči biocidním přípravkům, které by je zahubily,“ říká generální ředitel Národní asociace společností pro ochranu životního prostředí Jorge Galván. Jedná se tedy o kombinaci klimatických změn a odolnosti vůči škodlivým látkám, která může vést k přenosu nebezpečných virů a bakterií způsobujících nemoci.

Boj proti škůdcům se proto soustředí na méně invazivní a udržitelnější metody. Využívají se více například mechanické pasti či vylepšené hygienické postupy.

Nepříjemní škůdci se nejdříve objevovali jen v noci, protože nemají rádi světlo. Obavy ale vzrostly, když se začali objevovat i přes den. Obyvatelé se s nimi setkávají na ulicích, v obchodech, restauracích i v domácnostech. Švábi se rádi schovávají v kuchyni nebo koupelně, kde je teplo a vlhko. Lezou i do potrubí umyvadel a za spotřebiče, informuje zpravodajský web Euronews.

Podle médií se můžete hmyzu zbavit především udržováním čistoty a snížením vlhkosti vzduchu na minimum. Zároveň je důležité kontrolovat tmavá, zavlhlá zákoutí, doporučuje španělský web El Periódico. Vyplatí se také utěsnit jakékoliv otvory ve zdech, kam by se hmyz mohl schovat.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drama na safari. Žirafa vytáhla z auta dvouletou holčičku, incident z USA zachytila kamera

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie