Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tento jednoduchý trik ochráni vaše paradajky pred plesňou. Mnoho záhradkárov používa túto metódu

Neskorá pleseň je pre záhradkárov utrpením, ktoré môže zničiť celú úrodu solankovitých rastlín, najmä paradajok. Jednou z odporúčaných metód ochrany plodín je použitie medeného drôtu. Čo je to neskorá pleseň Ide o hubové ochorenie spôsobené hubou phytophthora infestans. Táto huba dokáže napadnúť celé úrody zemiakov, paradajok, baklažánov, papriky, a keď sa nekontrolovateľne rozšíri, aj jahody […]
Menej ako 1 min. min.

Neskorá pleseň je pre záhradkárov utrpením, ktoré môže zničiť celú úrodu solankovitých rastlín, najmä paradajok.

Jednou z odporúčaných metód ochrany plodín je použitie medeného drôtu.

Čo je to neskorá pleseň

Ide o hubové ochorenie spôsobené hubou phytophthora infestans.

Táto huba dokáže napadnúť celé úrody zemiakov, paradajok, baklažánov, papriky, a keď sa nekontrolovateľne rozšíri, aj jahody alebo ovocné stromy.

Huba napáda všetky časti rastliny – od kvetov až po plody, listy, stonky a korene. Prvým príznakom je porušenie tkanivových štruktúr v podobe tmavých škvŕn a trhlín, cez ktoré dochádza k sekundárnej infekcii inými druhmi patogénnych húb a baktérií. Vegetácia odumiera a infikované plody hnijú.

Vplyv medi

Huby nemajú rady meď, ktorej zlúčeniny ničia mycéliové bunky a ničia celú kolóniu. Na tomto účinku sú založené protiplesňové prípravky: síran meďnatý, Bordeux liquid alebo Copper.

V nadväznosti na túto líniu mnohí záhradníci experimentujú s medeným drôtom.

Táto metóda bola opísaná aj v populárnej knihe Rady pre záhradkárov od AI Spiridonovej a EA Čenykajeva v roku 1974.

Odvtedy sa jej popularita zvýšila napriek tomu, že neboli vykonané žiadne seriózne štúdie, ktoré by potvrdili jej účinnosť.

Oxidovaná meď sa dostáva s pohybom miazgy, čo môže mať teoreticky negatívny vplyv na bunky fytoflóry. Vplyvom šťavy obsiahnutej v stonkách meď chemicky reaguje so zložkami rastlín. Zlúčeniny a ióny medi sa spolu s prúdom živín rozvádzajú po celom kríku paradajok.

Keď huba začne vytvárať kolóniu, zlúčeniny medi inhibujú rast jej buniek. Oxidový film, ktorý sa vytvorí na povrchu medi, izoluje väčšinu kovu od kontaktu s bunkami kríka paradajok – výsledkom je, že do rastliny sa dostane veľmi málo medi.

Problémom však je, že neexistuje spôsob, ako vypočítať množstvo medi, ktoré sa dostane do rastliny. A jej nadbytok môže byť škodlivý pre samotnú rastlinu aj pre človeka.

Praktické použitie medeného drôtu

Najdôležitejším bodom je, že medený drôt sa môže používať len na dospelých kríkoch.

Medený drôt sa používa niekoľkými spôsobmi:

Ako podväzok. Drôt sa ľahko ohýba, takže ho možno použiť namiesto látky alebo povrázku.

Viazanie koreňov. Táto metóda pochádza z Nemecka a spočíva vo vytvorení 50 cm kruhu okolo koreňov pri výsadbe sadeníc.

Ďalšou možnosťou je zapichnutie medeného drôtu do stonky. Táto metóda je pre rastlinu najdrastickejšia a môže mať za následok spomalenie rastu.

Názory záhradkárov

Názory praktikov sa diametrálne líšia. Citujeme niekoľko vyjadrení ľudí, ktorí použili metódu medeného drôtu proti plesni zemiakovej.

„Moje paradajky prepichujem jemným drôtom už 12 rokov, doteraz nemali ani jedno ohnisko fytoftóry.“

„Použil som drôt, ale neviem, či sa osvedčil ako všeliek proti plesni. Okrem toho používam striedanie plodín, každých päť rokov zalievam pozemok silným roztokom vitriolu a v lete používam Fytosporin.“

„Fytoftóra napadla všetky moje kríky na otvorenom pozemku. Aby som paradajky udržal aspoň v skleníku (zatiaľ nie sú napadnuté), prepichol som všetky rastliny medenými drôtmi. Nevyskytol sa ani jeden prípad tejto choroby.“

„Používam drôty, ale neviem, či to má nejaký prínos. Fytoftóra sa nevyskytuje – ale ani susedia ju nemajú a neprepichujú medenými drôtmi, používajú fungicídy.“

„Táto metóda nefunguje! Čítal som o nej v časopise, skúšal som ju v skleníku – paradajky prijímajú meď len v rozpustnej forme – a v stonkách nie je kyselina, ktorá by rozpúšťala drôt. Meď je užitočnejšia.“

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie