Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Trávu koste len v tomto čase. Váš trávnik sa vám poďakuje. Bude svieži a zelený

11.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider). Zelený, rovný a úžasne vyzerajúci trávnik je snom mnohých majiteľov pozemkov. Trávnik si však s vami môže zahrávať, často sa až po okraj zaplní sedmokráskami alebo rastie nepravidelne a vytvára nevzhľadný povrch. Stačí vziať kosačku a pustiť sa do práce. Nezabúdajte pritom na jedno dôležité pravidlo. Kedy […]
Menej ako 1 min. min.

11.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Patryk Kosmider).

Zelený, rovný a úžasne vyzerajúci trávnik je snom mnohých majiteľov pozemkov. Trávnik si však s vami môže zahrávať, často sa až po okraj zaplní sedmokráskami alebo rastie nepravidelne a vytvára nevzhľadný povrch. Stačí vziať kosačku a pustiť sa do práce. Nezabúdajte pritom na jedno dôležité pravidlo. Kedy kosiť záhradu? Denná doba je veľmi dôležitá.

Zelený, rovný a úžasne vyzerajúci trávnik je snom mnohých majiteľov pozemkov. Trávnik si však s vami môže zahrávať, často sa až po okraj zaplní sedmokráskami alebo rastie nepravidelne a vytvára nevzhľadný povrch
Foto: shutterstock/Patryk Kosmider

Zelený, vyživovaný trávnik je skutočnou ozdobou celej záhrady. Aby sa tak však stalo, je potrebné dodržiavať dôležité pravidlá. Tie dodržiavajú predovšetkým skúsení záhradníci, ktorí sa tešia zo zelenej trávy bez buriny a viditeľných, spálených plôch po sebe. Jedno z nich sa oplatí vziať si obzvlášť hlboko k srdcu.

Načo je dobré časté kosenie trávy? Užitočnejšie, ako si myslíte

Ak chcete, aby váš trávnik vyzeral úžasne, je dôležité ho pravidelne udržiavať. Kosačku na trávu by ste mali používať aspoň raz týždenne a nezabúdajte, že pre trávnik je vždy lepšie, keď sa malá časť trávy kosí častejšie, ako keď sa kosí veľmi málo.

Častejšie a systematickejšie kosenie trávnika spôsobuje, že tráva rastie zdravšie. Znižuje tiež rast burín. Ak však trávnik z nejakého dôvodu zanedbávate, uistite sa, že trávu nekosíte dlhšie ako do polovice. Pre stav trávy je oveľa lepšie, ak ju najprv pokosíte na polovicu jej výšky a potom ju v prípade potreby o niekoľko dní pokosíte ešte nižšie. Budete musieť vynaložiť trochu viac práce, ale za tento druh starostlivosti získate späť zelený a značne vyživený trávnik.

Kedy by ste nemali kosiť trávu? Ak to urobíte, len jej uškodíte

Jednou z hlavných chýb, ktorých sa majitelia trávnikov dopúšťajú, je kosenie mokrej trávy. Skúsení záhradníci pritom radia – práve po daždi je dobré povedať nie záhradným dobrodružstvám s kosačkou. Dôvodov je hneď niekoľko.

Mokré steblá trávy sa mierne skláňajú smerom nadol, čo znamená, že pri každom kosení vzniká nerovný povrch. Okrem toho je mokrá tráva oveľa menej odolná voči škodlivým mikroorganizmom. Ak kosíte mokré steblá trávy, vystavujete svoj trávnik možným chorobám. Aby ste sa neskôr nemuseli obávať o stav trávy, je lepšie vyhnúť sa koseniu tesne po daždi.

Mokré steblá trávy sa mierne skláňajú smerom nadol, čo znamená, že pri každom kosení vzniká nerovný povrch. Okrem toho je mokrá tráva oveľa menej odolná voči škodlivým mikroorganizmom.
Foto: shutterstock/nieriss

V ktorú dennú dobu by ste mali kosiť trávu? Vezmite si k srdcu túto radu

Nepoužívajte kosačku na trávu v čase, keď na trávnik silno svieti slnko. Vykonávanie akýchkoľvek záhradných prác na priamom slnku je nebezpečné nielen pre rastliny, ale aj pre samotného záhradníka. Kosenie je pomerne fyzicky náročné a malo by sa vykonávať v chladnejšej časti dňa – nie v najväčších horúčavách.

Najlepší čas na kosenie trávnika je preto ráno, neskoro popoludní alebo večer – aj kvôli vtedajšej teplote. Steblá trávy sú totiž najodolnejšie v skorých a o niečo neskorších hodinách a sú obzvlášť náchylné na pokosenie.

S kosačkou sa oplatí spriateliť až do októbra. Stred alebo koniec tohto mesiaca považujú skúsení záhradníci za najlepší čas na vykonanie posledného kosenia. Zimné teploty a sneh znamenajú, že najlepšie sa s tým vyrovná tráva vysoká približne 4 cm – podobná výška chráni korene pred mrazom a na jar sa steblá opäť zazelenajú, čo poteší oko.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Postarajte sa o trávnik pred zimou. Kosenie trávy nestačí

Častá chyba pri kosení trávnika. Sami si škodíme

The post Trávu koste len v tomto čase. Váš trávnik sa vám poďakuje. Bude svieži a zelený appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie