Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Tu sú príznaky toho, že vaša mačka začína starnúť. Dávajte na ňu pozor

24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vasylchenko). Mačky žijú dlhšie ako psy a platí, že sú oveľa odolnejšie ako psy. V skutočnosti sú vrčiace mačky veľmi odolné a dobre maskujú bolesť, takže ich majitelia by mali byť ostražití pri akejkoľvek zmene ich správania. Niekedy to môže byť príznak choroby, ale častejšie je to jednoducho príznak […]
Menej ako 1 min. min.

24.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Vasylchenko).

Mačky žijú dlhšie ako psy a platí, že sú oveľa odolnejšie ako psy. V skutočnosti sú vrčiace mačky veľmi odolné a dobre maskujú bolesť, takže ich majitelia by mali byť ostražití pri akejkoľvek zmene ich správania. Niekedy to môže byť príznak choroby, ale častejšie je to jednoducho príznak starnutia našich domácich miláčikov. Tu je päť dôkazov, že váš miláčik je už mačací senior!

Staršie mačky určite potrebujú viac pokoja a spánku ako mačiatka.
Foto: shutterstock/Vasylchenko

Mačka menej je a začína chudnúť

Jedným z prvých príznakov, ktoré môžu naznačovať, že vaša mačka rýchlo starne, je strata chuti do jedla a napokon aj strata hmotnosti. Vo väčšine prípadov to znamená ochorenia, ako je napríklad cukrovka alebo hypertyreóza. Staršia mačka však môže schudnúť aj vtedy, keď je úplne zdravá a má dobrý apetít – ale pre istotu by ste mali so svojím miláčikom navštíviť veterinára, aby sa vylúčili vážnejšie ochorenia.

Mačke sa kazia zuby

Zubnú prehliadku by ste mali mačke dopriať aspoň raz ročne. Starší maznáčik by mal navštíviť zubára až každých šesť mesiacov.

Mačka sa pohybuje menej a neskáče tak ľahko ako predtým

Mačky milujú dlhý spánok a nerušený odpočinok. Rovnako rady sa však hrajú, často skáču na obľúbený nábytok, v noci behajú po celom byte a povzbudzujú svojich majiteľov, aby s nimi robili rôzne kúsky. Staršie mačky však s vekom strácajú tento elán a svaly, takže sa im ťažšie skáče alebo stúpa po schodoch. Niektoré z týchto príznakov sú u starších mačiek fyziologické a normálne, ale niektoré môžu byť príznakom ochorenia.

Staršie mačky však s vekom strácajú tento elán a svaly.
Foto: shutterstock/Svetlana Rey

Menšia aktivita staršej mačky je preto úplne normálna, ale z preventívnych dôvodov sa oplatí ísť s mačkou k veterinárovi, aby sa vylúčili vážnejšie problémy.

Mačka určite pije viac

Staršie mačky sú tiež často smädnejšie. Staršie mačky pijú stále častejšie, a ak to nie je spôsobené zmenou stravy, môže to byť príznakom bežných ochorení mačiek, ako je cukrovka alebo ochorenie obličiek.

Väčší smäd u mačacieho seniora by vás preto mal podnietiť k návšteve odborníka.

Mačka rozhodne spí dlhšie

Skutočnosť, že staršia mačka spí podstatne dlhšie ako mladá mačka, by nemala byť dôvodom na obavy – staršie mačky potrebujú viac pokoja a odpočinku. Ak dospelá, zdravá mačka spí až 15 hodín denne, nikoho by nemalo prekvapiť, ak staršia mačka spí až 20 hodín. Ak je zdravá a neoznamuje nám žiadne sťažnosti, mali by ste jej tento nerušený oddych umožniť.

Staršie mačky spia až 20 hodín denne.
Foto: shutterstock/Alice Rodnova

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Hryzie vás vaša mačka, keď ju hladíte? Je to dôležitý signál

Skáče vám vaša mačka stále do kolien? Má pre vás dôležitú správu

The post Tu sú príznaky toho, že vaša mačka začína starnúť. Dávajte na ňu pozor appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie