Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajinci dosiahli úspechy na bojisku, potrebujú však našu pomoc, vraví veliteľ NATO

Ukrajinci ukázali svetu, že majú schopnosť dosiahnuť úspechy na bojisku, neexistuje nič, čo by nedokázali, jediné, čo potrebujú, je naša pomoc. Na úvod rokovania Vojenského výboru NATO v Bruseli to vyhlásil jeho predseda, admirál Rob Bauer. Zdôraznil, že Ukrajina bude mať aj naďalej podporu Severoatlantickej aliancie. “Dnes je 813. deň toho, čo sa Rusko domnievalo, […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinci ukázali svetu, že majú schopnosť dosiahnuť úspechy na bojisku, neexistuje nič, čo by nedokázali, jediné, čo potrebujú, je naša pomoc. Na úvod rokovania Vojenského výboru NATO v Bruseli to vyhlásil jeho predseda, admirál Rob Bauer. Zdôraznil, že Ukrajina bude mať aj naďalej podporu Severoatlantickej aliancie.

“Dnes je 813. deň toho, čo sa Rusko domnievalo, že bude trojdňová vojna,” uviedol admirál Rob Bauer. “Čas na Ukrajine sa nemeria v dňoch, týždňoch alebo mesiacoch, ale v ľudských životoch,” dodal.

Ukrajina hlási zastavenie postupu Ruska v niektorých zónach Charkovskej oblasti

V tejto súvislosti admirál Bauer zopakoval nedávne vyhlásenie generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, že ak sa teraz členské štáty NATO rozhodnú, či plniť aliančné ciele, pokiaľ ide o potrebné vojenské vybavenie, alebo či poskytnúť viac pomoci Ukrajine, rozhodnutie má byť jasné: Pomôžte Ukrajine.

“Zásoby môžu byť a budú obnovené, stratené ľudské životy sú stratené navždy,” dodal.

Podľa admirála Bauera “nie je neskoro na to, aby Ukrajina zvíťazila”. “Sloboda Ukrajiny nemôže a nesmie zomrieť,” dodal s tým, že svet je teraz na historickej križovatke, keď na jednej strane stojí beztrestnosť a na druhej zodpovednosť. “Ruské velenie si vybralo beztrestnosť,” doplnil šéf Vojenského výboru NATO.

Moskva podľa neho obetuje nielen životy stoviek tisíc vlastných ľudí, ktorých vyslala do bojov, ale vojna zasahuje do životov miliónov ďalších obyvateľov celého sveta, či už ide o nárast migrácie či nedostatok dodávok potravín. “Je na nás v tejto miestnosti zabezpečiť, aby to už ďalej nepokračovalo,” uzavrel admirál počas vyhlásenia, ktoré vysielali médiá.

Robíme presne to, čo chce Moskva, priznal ukrajinský veliteľ Budanov. Rusov nemá kto zastaviť

Následne začali alianční náčelníci generálnych štábov rokovať za zatvorenými dverami. Cez videohovor sa mali spojiť práve s vedením ukrajinskej armády a rovnako budú riešiť ďalšie obranné plány NATO a prípravy na samit Severoatlantickej aliancie, ktorý sa koná v júli vo Washingtone.

Admirál Rob Bauer dnes tiež poďakoval súčasnému šéfovi NATO Jensovi Stoltenbergovi, ktorý by mal čoskoro vo funkcii skončiť. Medzi štátmi aliancie teraz prebiehajú záverečné zákulisné rokovania o jeho nástupcovi.

“Ukazujete svetu, ako by mal vyzerať skutočný demokratický vodca, rozhodný, keď je potrebný, inokedy zdržanlivý, keď to prinesie lepší výsledok pre všetkých,” uviedol na adresu Stoltenberga, ktorý sedel vedľa neho.

O tom, kto nahradí terajšieho šéfa NATO, zatiaľ nie je rozhodnuté. Za hlavných kandidátov sú považovaní končiaci holandský premiér Mark Rutte a rumunský prezident Klaus Iohannis.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie