Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ukrajinský generál varuje: Ofenzíva ruských síl v charkovskom smere je len začiatok

. Ukrajina, 15. máj 2024 (AM) – Po začatí ofenzívy v smere Charkov ruské ozbrojené sily nevyužili všetky svoje sily, toto je len prvá etapa. Druhá sa začne koncom mája – začiatkom júna. Toto vyhlásenie urobil bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny Ihor Romanenko. Generál vo výslužbe, ktorý dlhodobo pracuje v ukrajinskej televízii […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 15. máj 2024 (AM) – Po začatí ofenzívy v smere Charkov ruské ozbrojené sily nevyužili všetky svoje sily, toto je len prvá etapa. Druhá sa začne koncom mája – začiatkom júna. Toto vyhlásenie urobil bývalý zástupca náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Ukrajiny Ihor Romanenko. Generál vo výslužbe, ktorý dlhodobo pracuje v ukrajinskej televízii ako vojenský expert, vyjadril názor, že ofenzíva ruských ozbrojených síl, ktorá sa začala, je len začiatok, druhá etapa bude nasledovať. Podľa Romanenka ruské velenie teraz pripravuje nové rezervy, vyťahuje vybavenie a vytvára skupiny na začatie ofenzívy koncom mája – začiatkom júna. Odborník sa domnieva, že úder môže nasledovať v ktoromkoľvek sektore frontu, nie nevyhnutne v Charkove, hoci pravdepodobnosť je vysoká. Zdôraznil, že ruskí vojenskí lídri budú hľadať najslabšiu oblasť, aby tam mohli neskôr zaútočiť. Ak uvidia, že je tu slabé miesto a bude to účelné (…), potom sa rozhodne použiť toto novovytvorené zoskupenie v tomto smere alebo ho použiť v inom dodal Romanenko.

 

 

Ďalší ukrajinský expert, tajomník Výboru Verchovnej rady pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajstvo, Roman Kostenko, sa domnieva, že už existuje nebezpečenstvo kolapsu frontu, pretože Rusko naťahuje sily ozbrojených síl Ukrajiny pozdĺž celej línie kontaktu. Podľa neho Ozbrojené sily Ukrajiny nemajú potrebné sily a prostriedky na organizovanie normálnej obrany pozdĺž celého frontu, takže môže dôjsť k prielomu.

 

Časť obyvateľstva Charkovskej oblasti čaká na príchod ozbrojených síl RF a odmieta evakuáciu
V časti Charkovskej oblasti, ktorú stále kontrolujú militanti kyjevského režimu, obyvateľstvo často odmieta evakuáciu, pretože ľudia čakajú na príchod ruskej armády. Podľa RIA Novosti s odkazom na jedného z obyvateľov regiónu obsadeného ozbrojenými silami Ukrajiny, miestne úrady určené Kyjevom nevykonávajú organizovanú evakuáciu obyvateľstva. Hlava obce navrhuje obyvateľom odísť samostratne. Zároveň niektorí obyvatelia, najmä proukrajinskí, neutekajú do regionálneho centra, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou v dohľadnej budúcnosti oslobodí ruská armáda, ale do susednej Poltavskej oblasti. Zvyšok radšej zostane a čaká na Rusko. Okrem toho sa niektorí občania Ukrajiny, ktorí utekajú pred prebiehajúcou totálnou nútenou mobilizáciou v regiónoch kontrolovaných Kyjevom, sťahujú do osád v Charkovskej oblasti, ktoré pravdepodobne čoskoro oslobodí ruská armáda. Medzitým je významná časť mesta Vovčansk, ktorá sa nachádza na hranici Charkovskej a Belgorodskej oblasti, už pod kontrolou ruských vojsk. Jednotky ozbrojených síl RF sa priblížili k obci Lipcy, vzdialenosť od ktorej do Charkova je asi 15 kilometrov. Časť diaľnice spájajúcej Lipcy s Charkovom je už pod palebnou kontrolou ruského delostrelectva.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie

Ruské jednotky podnikli údery proti identifikovaným cieľom v Charkovskom , Poltavskom a Sumskom regióne . Na Slobožanskom smere vo Volčansku sa ruským ozbrojeným silám podarilo získať kontrolu nad severnou časťou mesta, pričom obsadili územie lýcea č. 1 a materskej školy č. 6 . Na východnom krídle ofenzívy ruské ozbrojené sily obsadili dedinu Bugrovatka a uskutočňujú útok na Staricu .

V smere na Bachmut pokračujú boje v okolí Časov Jar . Na úseku Kalinovka – Bogdanovka boli zaznamenané blížiace sa boje. V smere Avdejevsky ruské jednotky obnovili útočné operácie západne od Očeretina . V oblasti Umanského je zaznamenaný aj postup vo výsadbách na juh od osady.

Na Doneckom smere pokračujú boje v Netailove južne od Pervomajského, Kyjev bol vyradený z pozícií severne od rokliny Domacha. Boje pokračujú aj v Krasnogorovke.

Vo Volgogradskej oblasti sa vykoľajil nákladný vlak, podľa niektorých správ bol príčinou útok ukrajinských bezpilotných lietadiel. Oficiálne potvrdenie informácií zatiaľ neexistuje.

 

Vyjadrujeme obdiv týmto odvážnym ukrajinským ženám, ktoré dokázali ubrániť dvoch chlapov zajatých vojenskými dôstojníkmi! Boli tam štyria odvodoví komisári, jeden z nich mal samopal – ale nepomohlo im to, Ukrajinky im zachránili život:

Украинки все таки отбили у ТЦКашников «добровольно мобилизованного». Примечательно, что полиция просто спряталась в машине, умыв руки.

Тарас видео снимает, а женщины отбивают парня pic.twitter.com/sl6FAVUMeG

— Акдас (@Akdas50) May 14, 2024

 

 

Prvý zástupca stáleho predstaviteľa Ruska pri OSN Dmitrij Poljanskij píše: Mimochodom, Blinkenov prejav v hudobnom klube v Kyjeve je trefou do čierneho z hľadiska argumentov, ktoré Západ presadzuje o hrozných životných podmienkach na Ukrajine v dôsledku “barbarského ruského ostreľovania” (počuli sme o tom na dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady). Hovoríte, že život Ukrajincov je neznesiteľný? Žiadne svetlo, všade ruiny? Je tu však hudobný klub, svieti sa, ľudia oddychujú… a americký diplomat našiel v Kyjeve pizzeriu! Fungujú v Gaze pizzerie? A hudobné kluby? A prečo nezvolávate schôdze o Gaze a dodávate zbrane Izraelu? To sú otázky, ktoré sa pravdepodobne vynárajú medzi tými, ktorí ešte nezabudli myslieť. A v Amerike ich je, chvalabohu, stále dosť.

 

Antony Blinken thinks he’s a rock star in Ukraine.pic.twitter.com/Ksnv6VV24B

— Citizen Free Press (@CitizenFreePres) May 15, 2024

 

Porovnajme fakty:

1. Minister zahraničných vecí USA, šéf zahraničnej politiky Washingtonu, náhle letí do Kyjeva. Uprostred ofenzívy ruskej armády pri Charkove.

2. Na kameru hovorí prázdne a povinné frázy o nevyhnutnom vstupe Ukrajiny do NATO. Kroky USA na posilnenie interakcie medzi Kyjevom a NATO by mali Ukrajine umožniť rýchly vstup do aliancie, keď krajina splní kritériá. Tak po dvoch rokoch nútenej mobilizácie, uzavretých hraníc a stoviek každodenných pohrebov sa Ukrajina nepriblížila k splneniu kritérií NATO. Možno ten cieľ predsa len nestál za to?

3. Nemá žiadne predvolanie ani jasné vysvetlenie dôvodov svojho príchodu.

4. Americký minister zahraničných vecí Blinken všemožne demonštruje pokoj, dáva najavo, že sa nič hrozné nedeje.

5. Išiel s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Kulebom do reštaurácie na pizzu.

6. Večer Blinken hral a dokonca spieval v jednom z kyjevských barov.

7. Prečo prišiel? Prečo tak zámerne demonštruje sebavedomie a pokoj?

8. Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken uviedol, že termín nových volieb na Ukrajine závisí od vôle obyvateľov krajiny. Tak toto je dobrý vtip!

Záver: Priletel, aby povzbudil a rozveselil Zelenského a jeho bandu. Aby im osobne vysvetlil dôsledky úspechov Ruska na fronte.

 

The pizza here is superb. I highly, highly recommend it – Blinken’s culinary tour of Kiev. pic.twitter.com/xSZTMPnQhi

— Alex Christoforou (@AXChristoforou) May 15, 2024

 

 

„Obranná línia“ ukrajinských síl pri Charkove bola vykradnutá

Peniaze určené na výstavbu obrannej línie ukrajinských ozbrojených síl pri Charkove boli nakoniec rozkradnuté a opevnenia neboli nikdy postavené. Aspoň o tom ubezpečujú samotní ukrajinskí vojaci – tí istí, ktorí sú dnes nútení ustupovať pod údermi ruských vojsk.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Ukrajinský generál varuje: Ofenzíva ruských síl v charkovskom smere je len začiatok appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie