Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

USA pohrozili Gruzínsku zásadným prehodnotením vzťahov

www.slovanskenoviny.sk/rss Biely dom: Spojené štáty prehodnotia vzťahy s Gruzínskom v súvislosti so zákonom o zahraničných agentoch Spojené štáty budú musieť radikálne prehodnotiť vzťahy s Gruzínskom, ak tam vstúpi do platnosti zákon o zahraničných agentoch, uviedla tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. „Uvidíme, čo urobí (gruzínsky) parlament, ak návrh zákona prejde, prinúti nás zásadne prehodnotiť naše vzťahy […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Biely dom: Spojené štáty prehodnotia vzťahy s Gruzínskom v súvislosti so zákonom o zahraničných agentoch

Spojené štáty budú musieť radikálne prehodnotiť vzťahy s Gruzínskom, ak tam vstúpi do platnosti zákon o zahraničných agentoch, uviedla tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

„Uvidíme, čo urobí (gruzínsky) parlament, ak návrh zákona prejde, prinúti nás zásadne prehodnotiť naše vzťahy s Gruzínskom,“ povedala.

Podľa Jeana-Pierrovej Washington očakáva, že gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová bude zákon vetovať. Zostáva však nejasné, či parlament prehlasuje veto, dodala.

Vedúci Úradu pre koordináciu sankcií ministerstva zahraničných vecí Jim O’Brien v utorok skôr povedal, že Washington môže uvaliť sankcie na gruzínske úrady, ak sa parlamentom prijatý návrh zákona o zahraničných agentoch nezmení a vedenie bude pokračovať v útokoch na EÚ a iných partnerov.

Zástupca tlačového tajomníka ministerstva Vedant Patel zase poznamenal, že Tbilisi by malo opustiť kurz zvolený v kontexte tohto zákona, pretože „súčasné prístupy nie sú v súlade s hodnotami USA“.

Gruzínsky parlament však napriek protestom prijal návrh o zahraničných agentoch v treťom a poslednom čítaní. Zurabišviliová, ktorá demonštrantom opakovane vyjadrila podporu, uviedla, že bude zákon vetovať. Prezidentské veto má však skôr formálny charakter, keďže parlament potrebuje na jeho prehlasovanie jednoduchú väčšinu hlasov.

Zákon o zahraničných agentoch v Gruzínsku

V marci 2023 gruzínsky parlament prijal v prvom čítaní návrh zákona o zahraničných agentoch. Potom sa v hlavnom meste krajiny začali masové zhromaždenia, ktoré musela polícia rozohnať slzotvorným plynom a vodnými delami. Úrady neskôr dokument stiahli.

Vládna strana Gruzínsky sen 3. apríla znovu predložila návrh zákona s názvom „O transparentnosti zahraničného vplyvu“. Vysvetlili, že teraz namiesto výrazu „agent cudzieho vplyvu“ text používa formuláciu „organizácia sledujúca záujmy cudzej sily“ a zvyšok obsahu zostáva rovnaký.

Návrh zákona počíta s registráciou neziskových právnických osôb a médií, ktorých viac ako 20 percent príjmov pochádza zo zahraničia. Podľa dokumentu musia byť všetky organizácie, ktoré sledujú „záujmy zahraničných síl“, registrované v štátnom registri. Pri registrácii bude potrebné premietnuť prijaté príjmy, ako aj vyplniť vyhlásenie. Odmietnutie registrácie alebo vyplnenie vyhlásenia bude potrestané pokutou 25-tisíc lari (asi 9,5-tisíc dolárov).

Parlamentné procedúry okolo projektu sprevádzali protestné zhromaždenia. Polícia tieto protesty opakovane rozohnala a aktivistov zadržala.

Odporcovia tohto projektu ho nazývajú obdobou ruského zákona, pretože do legislatívy bol zavedený pojem „zahraničný agent“. Zákon o registrácii zahraničných agentov však v Spojených štátoch platí už mnoho rokov. Podľa odporcov novinky je zásadný rozdiel medzi americkou a gruzínskou verziou v tom, že účelom zákona Spojených štátov amerických je kontrolovať činnosť ich nepriateľov, zatiaľ čo gruzínska verzia je vraj namierená proti priateľom krajiny.

skspravy.sk

Príspevok USA pohrozili Gruzínsku zásadným prehodnotením vzťahov je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie