Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vôbec to nie je káva, ktorá vyplavuje horčík z tela. Na vine sú iné nápoje

Káva na raňajky, potom ďalšia v práci, ďalšia po obede. Pár šálok sa počas dňa určite zíde. Máte obavy, že v dôsledku toho strácate horčík? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Káva dostala toto označenie a existuje pomerne veľa výrobkov, ktoré majú na svedomí vyplavovanie horčíka. Malá čierna káva medzi ne nepatrí. Únava, problémy so […]
Menej ako 1 min. min.

Káva na raňajky, potom ďalšia v práci, ďalšia po obede. Pár šálok sa počas dňa určite zíde. Máte obavy, že v dôsledku toho strácate horčík? Nič nemôže byť ďalej od pravdy. Káva dostala toto označenie a existuje pomerne veľa výrobkov, ktoré majú na svedomí vyplavovanie horčíka. Malá čierna káva medzi ne nepatrí.

Únava, problémy so spánkom, svalový tras a bolesti hlavy sú bežnými príznakmi nedostatku horčíka v tele. Káva je často neprávom obviňovaná z nedostatku horčíka, ale má s ním menej spoločného.

Vyplavuje káva horčík?

Káva obsahuje kofeín a vďaka kofeínu má vlastnosti, ktoré si tak veľmi ceníme. Kofeín však tiež spôsobuje, že po šálke kávy chodíme častejšie na toaletu, pretože pôsobí močopudne. Práve preto ho obviňujú zo straty horčíka. Vzťah je tu však zložitejší. Áno, káva vyplavuje horčík, ale zároveň ho aj obsahuje. Keď vypijeme 2 – 3 šálky kávy, dodáme si približne 300 mg kofeínu, čo je spojené so stratou iba 4 mg horčíka. To je zlomok dennej potreby tohto prvku. Na dobré fungovanie potrebujeme 25 g denne.

Zoznam obvinených

To, že po káve máme menej horčíka, je mýtus. Na čo si teda treba dávať pozor v strave, aby ste o tento cenný prvok neprišli? Na prvom mieste sú sladké perlivé nápoje. Niekedy po nich siahame najmä v horúcom počasí, pretože si myslíme, že dobre uhasia smäd. Okrem ich mnohých nevýhod obsahujú fosfáty, ktoré sa v tráviacom trakte viažu s horčíkom a následne sa vylučujú močom. Preto aj keď dbáte na zdravú stravu, a napriek tomu si často doprajete takéto nápoje, hladina horčíka v tele sa výrazne znižuje.

Alkohol tiež spôsobuje stratu horčíka z tela. Nielenže narúša správne vstrebávanie tohto prvku, ale zvyšuje aj jeho spotrebu. Po večierku s alkoholom sa preto odporúča piť elektrolyty.

Do tohto zoznamu treba pridať aj sladkosti. Väčšina z nich obsahuje rafinovaný cukor, z ktorého sa pri výrobe úplne odstráni melasa. Tým sa zbavuje horčíka. Prispieva to aj k jeho vyplavovaniu. Pri trávení sladkostí sa strácajú cenné zložky a telo nič nezískava.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie