Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Vynikajúca krémová polievka z pečeného cesnaku

Polievka z pečeného cesnaku je skutočnou lahôdkou pre milovníkov cesnaku a polievok. Táto polievka, ktorá sa často označuje ako „kúzlo v miske“, má bohatú, jemnú chuť a krémovú textúru, ktorá vás zahreje zvnútra. Pečenie cesnaku je tajomstvom jej jedinečnej chuti – cesnak sa pečením zmení na sladkú a karamelizovanú lahôdku, ktorá polievke dodáva hlboký a […]
4 min.

Polievka z pečeného cesnaku je skutočnou lahôdkou pre milovníkov cesnaku a polievok. Táto polievka, ktorá sa často označuje ako „kúzlo v miske“, má bohatú, jemnú chuť a krémovú textúru, ktorá vás zahreje zvnútra. Pečenie cesnaku je tajomstvom jej jedinečnej chuti – cesnak sa pečením zmení na sladkú a karamelizovanú lahôdku, ktorá polievke dodáva hlboký a komplexný chuťový profil.

Cesnak je nielen chutný, ale aj mimoriadne prospešný pre zdravie. Je známy svojimi antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami a často sa používa ako prírodný prostriedok na posilnenie imunity. Pečením cesnaku sa zachovajú jeho prospešné látky a zároveň sa zmierni jeho ostrá chuť, čo robí túto polievku ideálnou pre tých, ktorí preferujú jemnejšie chute.

Príprava polievky z pečeného cesnaku je jednoduchá a nevyžaduje veľa času ani zložité ingrediencie. Hlavnou výzvou je trpezlivosť pri pečení cesnaku, ktorý potrebuje dostatok času na to, aby sa dokonale skaramelizoval a získal svoju sladkú chuť. Tento krok je kľúčový pre dosiahnutie bohatej a krémovej polievky, ktorá sa odlišuje od bežných cesnakových polievok.

Táto polievka z pečeného cesnaku je skvelým predjedlom alebo hlavným chodom, najmä v chladnejších mesiacoch, keď túžime po niečom hrejivom a uspokojujúcom. Je to tiež vynikajúca voľba na večere s priateľmi alebo rodinou, pretože jej chuť a vôňa sú neodolateľné. Podávanie polievky s chrumkavým chlebom alebo domácimi krutónmi len umocňuje jej pôžitok.

Polievka z pečeného cesnaku recept

Ingrediencie

3 celé cesnakové hlavy

2 polievkové lyžice olivového oleja

1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno

3 polievkové lyžice masla

4 šálky kuracieho alebo zeleninového vývaru

1 šálka smotany na varenie

Soľ a čierne korenie podľa chuti

Čerstvé bylinky na ozdobu (napr. petržlenová vňať alebo tymian)

Chrumkavý chlieb na podávanie

Postup

Predhrejte rúru na 200°C. Odrežte vrcholky cesnakových hláv tak, aby boli všetky strúčiky odkryté. Položte cesnakové hlavy na plech, pokvapkajte ich olivovým olejom a zabaľte ich do alobalu. Pečte približne 30-40 minút, kým cesnak nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu. Nechajte cesnak vychladnúť, potom vytlačte strúčiky z obalu a odložte ich bokom.

V hrnci roztopte maslo na strednej teplote. Pridajte nakrájanú cibuľu a restujte ju, kým nezmäkne a nezíska zlatú farbu, približne 10 minút. Pridajte pečený cesnak a miešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.

Pridajte kurací alebo zeleninový vývar a priveďte do varu. Znížte teplotu a nechajte polievku jemne variť približne 15-20 minút. Pomocou ponorného mixéra alebo stolného mixéra rozmixujte polievku do hladkej konzistencie.

Pridajte smotanu na varenie a miešajte, kým sa polievka neprepojí a nezohreje. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.

Polievku nalejte do misiek a ozdobte čerstvými bylinkami. Podávajte s chrumkavým chlebom.

Tipy

Pre intenzívnejšiu chuť môžete pridať viac cesnaku podľa chuti.

Ak chcete jemnejšiu konzistenciu, polievku môžete precediť cez jemné sitko.

Polievku môžete tiež obohatiť pridaním opečenej slaniny alebo parmezánu na vrch.

Polievka z pečeného cesnaku otázky a odpovede

Môžem použiť menej cesnaku, ak nemám rád silnú chuť?

Áno, môžete znížiť množstvo cesnaku podľa svojich preferencií. V recepte môžete začať napríklad s jednou alebo dvoma hlavami cesnaku a postupne pridávať podľa chuti.

Aký typ vývaru je najlepší pre túto polievku?

Môžete použiť kurací alebo zeleninový vývar. Kurací vývar dodá polievke bohatšiu chuť, zatiaľ čo zeleninový vývar je skvelou voľbou pre vegetariánov a vegánov.

Čo môžem použiť namiesto smotany na varenie, ak chcem ľahšiu verziu polievky?

Môžete použiť nízkotučné mlieko alebo kokosové mlieko pre ľahšiu a menej kalorickú verziu polievky. Ak preferujete vegánsku verziu, kokosové mlieko alebo mandľové mlieko sú vynikajúcimi alternatívami.

Ako dlho môžem skladovať polievku z pečeného cesnaku?

Polievka z pečeného cesnaku môže byť skladovaná v chladničke v uzavretej nádobe až 3 dni. Pred konzumáciou ju dôkladne ohrejte na sporáku alebo v mikrovlnnej rúre.

Môžem polievku zamraziť?

Áno, polievku môžete zamraziť. Uistite sa, že je úplne vychladená predtým, ako ju presuniete do mraziacich nádob. Polievku môžete zamraziť až na 2-3 mesiace. Pri ohriatí ju rozmrazte v chladničke cez noc a potom ju ohrejte na sporáku.

Aké prílohy sa najlepšie hodia k tejto polievke?

Polievka z pečeného cesnaku sa skvele hodí s chrumkavým chlebom, domácimi krutónmi alebo dokonca s cesnakovými tyčinkami. Pre väčšiu sýtosť môžete pridať aj opečené kúsky slaniny alebo strúhaný parmezán.

Môžem pridať iné bylinky na ochutenie polievky?

Áno, môžete experimentovať s rôznymi bylinkami, ako sú tymian, rozmarín alebo oregano. Čerstvé bylinky dodajú polievke sviežu chuť a vôňu.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Vynikajúca krémová polievka z pečeného cesnaku je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie