Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zabraňuje ateroskleróze, chráni pred glaukómom. Jún je najlepší čas na zber

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krasula). Kamčatská čučoriedka, známa aj ako zemolez, je ovocím, ktoré si na Slovensku získava čoraz väčšiu popularitu. Je nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé, vďaka čomu má pozitívny vplyv na náš organizmus. Vďaka svojim mimoriadnym výživovým vlastnostiam podporujú kamčatské čučoriedky prevenciu aterosklerózy a chránia pred glaukómom. Práve dozrievajú, takže […]
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Krasula).

Kamčatská čučoriedka, známa aj ako zemolez, je ovocím, ktoré si na Slovensku získava čoraz väčšiu popularitu. Je nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé, vďaka čomu má pozitívny vplyv na náš organizmus. Vďaka svojim mimoriadnym výživovým vlastnostiam podporujú kamčatské čučoriedky prevenciu aterosklerózy a chránia pred glaukómom. Práve dozrievajú, takže si ich môžete nazbierať alebo kúpiť. Presvedčte sa sami, že sa oplatí zaradiť ich do svojho letného jedálnička.

Kamčatská čučoriedka alebo zemolez kamčatský – jeho ovocie je plné vitamínov a živín
Foto: shutterstock/Krasula

Oplatí sa jesť kamčatské čučoriedky?

Kamčatské čučoriedky sú ovocím, ktoré sa oplatí zaradiť do vášho jedálnička. Určite získa na farbe a hodnote pretože ovocie má skvelú chuť, ale prispieva aj k zdraviu a pohode. Je to dokázané výskumom. Vedci sa zhodujú, že kamčatské čučoriedky majú širokú škálu antioxidačných vlastností, a tak vykazujú protirakovinové alebo protizápalové účinky. Boli dokázané aj jej antiseptické, antivírusové či antidiabetické vlastnosti, čo potvrdzuje dôležitú úlohu tohto ovocia v našom jedálničku.

Takže v každom prípade jedzte kamčatské čučoriedky. Pravidelná konzumácia jej plodov pomáha znižovať hladinu cholesterolu a krvný tlak, čo je dôležité pri prevencii aterosklerózy. Okrem toho vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže toto ovocie chrániť pred makulárnou degeneráciou a glaukómom.

Aké sú jej vlastnosti a výživové hodnoty?

Kamčatské čučoriedky sú skutočnou pokladnicou zdravia. Plody obsahujú mnoho cenných živín, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Predovšetkým sú bohaté na antioxidanty, ako sú antokyány, flavonoidy a fenolové kyseliny. Tieto antioxidanty neutralizujú voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za procesy starnutia buniek a vznik mnohých ochorení vrátane aterosklerózy.

Kamčatské čučoriedky sú tiež zdrojom vitamínu C, ktorý podporuje náš imunitný systém, a vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nervového systému. Obsahuje aj minerálne látky, ako sú draslík, horčík a vápnik, ktoré sú dôležité pre zdravie srdca a kostí.

Zemolez kamčatský má nízke nároky, je odolný voči nízkym teplotám a škodcom
Foto: shutterstock/Iriska_Blok

Čo si môžete pripraviť z kamčatských čučoriedok?

Kamčatské čučoriedky sú ovocím, ktoré sa dá v kuchyni využiť na mnoho rôznych spôsobov. Vďaka svojej jemnej, sladkokyslej chuti sú ideálne na konzumáciu v surovom stave, ale sú výborné aj na zaváranie. Dajú sa z nich pripraviť lahodné džemy, marmelády a kompóty, ktoré budú skvelým doplnkom chleba alebo dezertov.

Kamčatské čučoriedky sú vhodné aj na pečenie. Môžu byť prísadou do koláčov, báboviek, tort alebo palaciniek. Vďaka svojej prirodzenej kyslosti rozbíjajú štandardnú sladkosť dezertov.

Ak dávate prednosť zdravým nápojom, pridajte kamčatské čučoriedky do čerstvo vylisovaných džúsov, smoothies alebo očistných kokteilov. V kombinácii s iným ovocím, ako sú jahody alebo banány, sa z nich stáva skutočná vitamínová bomba, ideálna na začiatok dňa alebo na desiatu.

Pre tých, ktorí radi experimentujú v kuchyni, sa kamčatské čučoriedky osvedčia ako zaujímavý doplnok omáčok k mäsu, najmä k divine. Ich kyslastá chuť sa hodí k ťažším mäsitým jedlám, ktorým dodáva ľahký ovocný nádych.

Kedy je sezóna na pestovanie a zber kamčatských čučoriedok?

Sezóna zberu kamčatských čučoriedok je pomerne krátka, ale líši sa v závislosti od klimatických podmienok, dĺžky vegetačného obdobia. Na Slovensku je štandardným obdobím jún, ale je dôležité byť ostražitý. Plody na kríkoch dozrievajú nerovnomerne a je potrebné ich zbierať, keď sa objavia. V opačnom prípade prezrejú a opadajú.

Ak je to možné, zvážte výsadbu kamčatských čučoriedok vo svojej záhrade a ich amatérske pestovanie. Je to nenáročná rastlina, odolná voči mrazu a chorobám, čo ju predurčuje na pestovanie v slovenských klimatických podmienkach. Takto si môžete vychutnať čerstvé bobule priamo z kríka.

Lahodný domáci dezert s bobuľami čučoriedky kamčatskej
Foto: shutterstock/zi3000

Kde sa dajú kúpiť kamčatské čučoriedky?

Kamčatské čučoriedky sú na slovenskom trhu čoraz dostupnejšie, hoci stále zaostávajú za čučoriedkami, jahodami alebo malinami. Môžete si ich kúpiť na niektorých miestnych trhoch, v obchodoch so zdravou výživou a v niektorých supermarketoch.

Pre tých, ktorí si cenia čerstvosť a chcú si byť istí pôvodom ovocia, je najlepšou voľbou nakupovať priamo od miestnych výrobcov. Niektoré farmy dokonca ponúkajú možnosť vlastného zberu plodov, čo je nielen skvelá príležitosť na nákup čerstvého ovocia, ale aj forma aktivity na čerstvom vzduchu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento sirup nielen dobre chutí, ale aj robí zázraky. Moja babička vždy pripravovala zásoby tejto špeciality

Túto rastlinu sa oplatí mať v záhrade. Jej plody majú až 5 chutí a liečivých vlastností

The post Zabraňuje ateroskleróze, chráni pred glaukómom. Jún je najlepší čas na zber appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie