Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Záleží na farbe vaječnej škrupiny? Niektorí hovoria, že hnedé sú zdravšie

03.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Peggychoucair). Nie všetky vajcia majú rovnakú škrupinu. Niektoré sú svetlé alebo dokonca biele a iné sú hnedé. Čo znamená farba vaječnej škrupiny? Záleží na tom? Niektorí veria, že hnedé vajcia sú zdravšie, no nájdu sa aj zástancovia svetlejších vajec. Vysvetlíme, čo určuje farbu škrupiny vajec a či to ovplyvňuje […]
Menej ako 1 min. min.

03.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Peggychoucair).

Nie všetky vajcia majú rovnakú škrupinu. Niektoré sú svetlé alebo dokonca biele a iné sú hnedé. Čo znamená farba vaječnej škrupiny? Záleží na tom? Niektorí veria, že hnedé vajcia sú zdravšie, no nájdu sa aj zástancovia svetlejších vajec. Vysvetlíme, čo určuje farbu škrupiny vajec a či to ovplyvňuje jej chuť a živiny.

Čo znamená farba vaječnej škrupiny?
Foto: Pixabay/Peggychoucair

Vaječné škrupiny sú rôzne a každá farba má svojich priaznivcov. Niektorí ľudia veria, že vajcia s hnedou škrupinou sú zdravšie a lepšie, iní tvrdia, že biele vajcia sú v tomto smere lepšie. Nikomu tu nebudeme meniť preferencie. Chceme však vysvetliť, od čoho vlastne závisí farba škrupiny a či ovplyvňuje chuť vajíčka a jeho nutričnú hodnotu.

Čo znamená farba vaječnej škrupiny? Farbu ovplyvňuje predovšetkým jedna vec

Začnime tým, že farba škrupiny súvisí s genetikou. Závisí to od plemena sliepky, ktorá zniesla vajíčko. Zviera so svetlým perím znesie svetlé vajcia, zatiaľ čo vták s tmavým perím znesie hnedé vajcia. Ako poznamenala medicínska stránka Healthline, dokonca existujú plemená, ktoré znášajú modré alebo modrozelené vajcia. Patria sem araukana, dongxiang a lushi.

Farba škrupiny môže byť navyše do určitej miery ovplyvnená prostredím, v ktorom sliepka žije, jej stravou a mierou stresu, ktorý zažíva. Tieto faktory môžu spôsobiť, že vajíčko bude svetlejšie alebo tmavšie, ale nezmenia samotnú farbu. Plemeno je tu prvoradé.

Ktoré vajcia sú teda zdravšie?
Foto: Pixabay/matthiasboeckel

Ktoré vajcia sú teda zdravšie – hnedé alebo biele?

Ukazuje sa, že vo všeobecnosti všetky vajcia, bez ohľadu na farbu alebo veľkosť, majú podobné nutričné hodnoty, ako sú vitamíny, minerály a bielkoviny. Tieto hodnoty však môžu byť ovplyvnené prostredím, v ktorom sliepka chová. Podľa výskumu „vajcia od sliepok vystavených slnku obsahujú 3-4 krát viac vitamínu D ako vajcia od konvenčne chovaných sliepok.“

Výživový obsah vajec môže závisieť aj od toho, čo váš maznáčik zje. Vtáky, ktoré jedia krmivo bohatšie na omega-3 mastné kyseliny, produkujú vajcia, ktoré obsahujú oveľa vyššie hladiny týchto kyselín.

To, či je vajce biele alebo hnedé, neovplyvňuje jeho chuť. To, čím sa sliepka kŕmi, však už môže byť v tomto prípade dôležité. Chuť samozrejme závisí aj od čerstvosti vajec a spôsobu ich skladovania. Tento produkt by sa mal skladovať pri stabilnej nízkej teplote – optimálna je štyri až šesť stupňov Celzia. Dobrým miestom na ich uloženie bude chladnička, nie však jej dvere. Tam sú vajíčka vystavené teplotným výkyvom, preto je lepšie ich držať na strednej poličke v hlavnej priehradke zariadenia.

Dobrým miestom na ich uloženie bude chladnička, nie však jej dvere.
Foto: shutterstock.com/FotoDuets

Skladovanie v chladničke však nie je nutné, pokiaľ máme prístup na iné tmavé a chladné miesto, napr. špajzu. Neodporúča sa ich však dlhodobo skladovať pri izbovej teplote.

Aké vajcia máme kupovať?

Ak sa však pýtate, aké vajíčka kúpiť, poradíme vám. Je lepšie zvoliť takzvané nulové vajcia, ktoré pochádzajú od sliepok z ekologických fariem. Združenie pre otvorené klietky vysvetľuje, že ide o najhumánnejší spôsob chovu nosníc. Sliepky majú voľný prístup k výbehu pokrytému vegetáciou, primeranú kvalitu vzduchu, osvetlenie, teplotu a krmivo. Takéto vajíčka sa však v obchodoch zháňajú stále dosť ťažko.

Dobrou voľbou budú aj jednotkové vajíčka. Pochádzajú zo sliepok z voľného výbehu. Majú prístup k výbehu, ale môže im byť podávané menej kvalitné krmivo (s hormónmi a antibiotikami). Sú tiež vystavené orezávaniu zobáku a predĺženému svetelnému cyklu.

„Napriek všetkému ide o najkvalitnejšie vajcia bežne dostupné v obchodoch a ak sú „nulové“ vajíčka nedostupné, môžete po nich siahnuť“

– čítame zahraničné zdroje.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kúpili ste si alebo nazbierali nezrelé paradajky? Dajte toto ovocie vedľa. Za chvíľu budú jasne červené

Ak nezarábate veľa, váš mozog trpí. Chudoba urýchľuje starnutie

The post Záleží na farbe vaječnej škrupiny? Niektorí hovoria, že hnedé sú zdravšie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie