Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zapáchajú nakladané uhorky a majú horkú chuť? Všetko kvôli bežnej chybe

Nakladané uhorky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne, obľúbené ako príloha k večeri aj ako súčasť šalátov či sendvičov. Ich príprava nie je náročná, ale ľahko sa pri nej dopustíte chýb, ktoré pokazia chuť a vôňu. Jednou z najčastejších chýb je používanie suchého korenia, ako sú zrnká korenia alebo bobkový list. Tieto prísady môžu uhorkám dodať […]
Menej ako 1 min. min.

Nakladané uhorky sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne, obľúbené ako príloha k večeri aj ako súčasť šalátov či sendvičov. Ich príprava nie je náročná, ale ľahko sa pri nej dopustíte chýb, ktoré pokazia chuť a vôňu. Jednou z najčastejších chýb je používanie suchého korenia, ako sú zrnká korenia alebo bobkový list. Tieto prísady môžu uhorkám dodať horkú pachuť, ktorú nikto nechce.

Nakladanie uhoriek je skutočné umenie, ktoré si vyžaduje precíznosť a správne ingrediencie. Hoci sa proces zdá byť jednoduchý, malé chyby môžu spôsobiť, že naše uhorky budú mať horkú chuť alebo nepríjemnú vôňu. Pre mnohých milovníkov konzervovania sú nakladané uhorky neoddeliteľnou súčasťou kuchyne, preto sa oplatí naučiť sa tajomstvá ich správnej prípravy, aby sme sa vyhli sklamaniu.

Nakladané uhorky – poklad zdravia

Nakladaná zelenina vrátane uhoriek je bohatým zdrojom vitamínu C, probiotických baktérií, vitamínov skupiny B a vlákniny. Sú nízkokalorické a veľmi zdravé, preto sa tak často objavujú na našich stoloch. Napriek mnohým výhodám však chuť nakladaných uhoriek nie vždy spĺňa naše očakávania. Často sa stáva, že aj napriek našej snahe sú uhorky horké. Kľúčom k úspechu je správny výber ingrediencií a vyvarovanie sa určitých chýb.

Najčastejšie chyby pri nakladaní uhoriek

Nesprávne korenie

Pri nakladaní uhoriek je kľúčové správne korenie. Horkosť môže byť dôsledkom použitia suchého korenia, ako sú zrnká korenia alebo bobkový list. Namiesto nich je lepšie spoľahnúť sa na čerstvé prísady, ktoré obohatia chuť uhoriek bez toho, aby im dodali nežiaduce tóny. Čerstvé bylinky a koreniny, ako napríklad kôpor, chren alebo cesnak, dokonale zvýraznia chuť nakladaných uhoriek.

Zlé skladovanie a výber soli

Ďalším dôležitým aspektom je výber soli. Jódovaná soľ môže predĺžiť proces fermentácie a ovplyvniť chuť uhoriek. Lepšou voľbou je kamenná soľ, ktorá neobsahuje chemické prísady. Rovnako dôležité je uhorky skladovať na chladnom a tienistom mieste, aby sa zabezpečilo správne kvasenie.

Čistota a technika nakladania uhoriek

Používanie správnych nádob

Počas nakladania je mimoriadne dôležité udržiavať čistotu. Poháre musia byť dôkladne umyté a uzávery tesné. Marináda by mala uhorky úplne zakryť, aby sa zabránilo prístupu vzduchu, ktorý by mohol spôsobiť vznik plesní.

Vyhýbanie sa plastovým nádobám

Hoci je nakladanie do plastových fliaš alebo vrecúšok módnym trendom v duchu zero waste, môže to mať negatívny vplyv na zdravie. Jednorazové obaly nie sú určené na opakované použitie s potravinami a môžu uvoľňovať škodlivé látky, najmä pri kontakte s kyslými výrobkami.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie