Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zbrojní průkaz na Slovensku: Na počet obyvatel je jich stejně jako u nás. Zájem stále roste

Juraj Cintula, který postřelil premiéra Fica, pracoval v roce 2016 podle webu Aktuality.sk pro soukromou bezpečnostní firmu. Pravděpodobně díky tomu vlastnil legálně drženou zbraň. Ve stejném roce se měl též stát obětí útoku v nákupním centru a setkával se s polovojenskou organizací Slovenskí branci, která má vazby na extremisty a proruské skupiny. Zároveň byl Cintula členem hnutí Proti násilí. […]
Menej ako 1 min. min.

Juraj Cintula, který postřelil premiéra Fica, pracoval v roce 2016 podle webu Aktuality.sk pro soukromou bezpečnostní firmu. Pravděpodobně díky tomu vlastnil legálně drženou zbraň. Ve stejném roce se měl též stát obětí útoku v nákupním centru a setkával se s polovojenskou organizací Slovenskí branci, která má vazby na extremisty a proruské skupiny. Zároveň byl Cintula členem hnutí Proti násilí.

Další okolnosti, jak získal zbrojní průkaz, nejsou v tuto chvíli jasné. Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci ve světě (jmenovitě kvůli válce na Ukrajině) žádá o povolení držet zbraň čím dál více Slováků. V roce 2018 jich mělo legálně drženou zbraň přes 142 tisíc a v roce 2022 se jejich počet vyhoupl na 151 tisíc. To zhruba odpovídá počtu zbrojních průkazů (podle policejních statistik 317 tisíc) v dvakrát lidnatějším Česku. Platnost průkazu je na Slovensku 10 let, což v minulosti někteří experti kritizovali. Podle nich je to příliš dlouhá doba, během níž se v životě držitele zbraně může leccos změnit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Každý den útočí na mě i na mou rodinu, prohlásil Fiala. Jak reaguje na atentát na Fica?

Slovenské zbrojní průkazy se – podobně jako v Česku – rozdělují do několika skupin. Oproti tuzemskému systému mají o jednu kategorii navíc, liší se i jejich definice. Například do skupiny A spadají zbraně a munice nošené pro ochranu osoby a majetku. Pod skupinou C byste zase našli zbraně pro výkon zaměstnání. Ve skupině E se naopak nacházejí zbraně pro sportovní účely.

Písemnou žádost o zbrojní průkaz posuzují policejní útvary. Základní podmínky pro zájemce jsou podobné jako u nás – musí jít o svéprávnou, trestně bezúhonnou osobu s pobytem na území Slovenska, která dosáhla předepsaného věku (dle konkrétní kategorie).

V neposlední řadě musí být žadatel zdravotně i psychicky způsobilý pro držení zbraně a střeliva: Bez odborného posudku ze strany lékařů a klinických psychologů zbrojní průkaz legálně získat nelze. Samozřejmostí je úspěšné složení zkoušky.

Portál slovenské veřejné správy uvádí, že k poslednímu zpřísnění podmínek pro žadatele o zbrojní průkaz došlo v květnu 2011, a to vyhláškou tamního ministerstva zdravotnictví. Konkrétně se začal klást výrazně vyšší důraz na detailní analýzu psychologické způsobilosti.

Klasický zbrojní průkaz lze vydat osobě starší 21 let, která splnila všechny stanovené podmínky a složila úspěšně zkoušky. Povolení držet zbraň skupiny D (tedy pro lovecké účely) mohou Slováci získat už v 18 letech. Na sportovní střelbu mají zelenou lidé od 15 let, pakliže jsou ovšem členy národní reprezentace ve střelecké disciplíně a s vydáním zbrojního průkazu souhlasí zákonný zástupce žadatele.

Slovenský informační portál upozorňuje v dlouhém výčtu na zločiny, které neumožňují vlastnit legálně zbraň. Smůlu mají všichni ti, kteří se dopustili úmyslného ublížení na zdraví, vyhrožování, všeobecného ohrožení, pytláctví, agrese pod vlivem návykových látek, trestního činu proti brannosti, výkonu pravomoci či obraně vlasti.

Veškeré dění okolo zdravotního stavu Roberta Fica sledujeme zde v on-line článku.

Co se týče posuzování spolehlivosti žadatele, značnou přítěží je prokazatelné nadměrné užívání alkoholu a omamných látek, opakované páchání přestupků nebo doložené agresivní chování.

Správní poplatek za zpracování vydání zbrojního průkazu stojí na Slovensku 30 eur (zhruba 750 korun), jeho případné rozšíření o další kategorie pak 20 eur. Za první zkoušku Slováci zaplatí 50 eur (zhruba 1250 korun), za opakované pokusy pak 30 eur. Kompletní ceník má slovenská veřejná správa na svém portálu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bezpečnostní expert popsal okamžiky před střelbou na Fica. Kde udělala ochranka chybu?

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie