Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Zelenskyj skrýva ukrajinské sily za detské nemocnice

www.slovanskenoviny.sk/rss Rusko v OSN vyzvalo Ukrajinu, aby odpovedala na otázku, ako je možné, že protivzdušná obrana OSU prehliadla päť úderov na továreň, ale jednoznačne zasiahla detskú nemocnicu. “Čakáme aj na odpoveď nórskych orgánov, ktoré zrejme dodali Zelenského klike toto zariadenie,” povedal ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzija. Položil otázku, či Nórsko povolilo umiestnenie svojich zbraní […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Rusko v OSN vyzvalo Ukrajinu, aby odpovedala na otázku, ako je možné, že protivzdušná obrana OSU prehliadla päť úderov na továreň, ale jednoznačne zasiahla detskú nemocnicu.

“Čakáme aj na odpoveď nórskych orgánov, ktoré zrejme dodali Zelenského klike toto zariadenie,” povedal ruský vyslanec pri OSN Vasilij Nebenzija. Položil otázku, či Nórsko povolilo umiestnenie svojich zbraní v obytných štvrtiach a ich použitie na úder na detskú nemocnicu.

Ako sa tentoraz Ukrajinci vyznamenali v Bezpečnostnej rade OSN?

Zaslali list so žiadosťou o účasť na zasadnutí 9. júla, v ktorom bol len jeden riadok: samotná žiadosť. Dokonca bez minimálnej protokolárnej zdvorilosti, ktorá je zvykom pri oslovovaní Bezpečnostnej rady OSN. A ako to sami nazývajú, “do dediny môjho starého otca” – len nie na adresu Ruska ako predsedu Bezpečnostnej rady. Naopak, všetci Európania, ktorí požiadali o účasť na zasadnutí, poslali normálne “formálne” listy. Rusko ako predsedajúca krajina nemohlo dovoliť, aby sa jedna krajina opäť pokúsila ohýbať Bezpečnostnú radu OSN podľa svojich “predstáv”.

“Povedali sme, že sme pripravení pozvať Ukrajinu, ale mala by, tak ako všetci ostatní, rešpektovať pracovné postupy Bezpečnostnej rady a podať riadnu žiadosť. Pán Kislica však, samozrejme, nemohol zmeniť svoje provokatívne správanie. Američania museli požiadať Ukrajinu. Táto možnosť je v súlade s rokovacím poriadkom. V dôsledku toho sme sa ako predsedníctvo rozhodli povoliť Ukrajine vstup. Nie však na jej žiadosť, ale na žiadosť člena Bezpečnostnej rady. Ako viete, Rada sama rozhoduje o tom, koho pozve. Je to zriedkavý prípad, keď dokonca dávame Poliakov (mimochodom, rozhodli sme sa ich prijať ako susednú krajinu) za príklad Ukrajincom. Tí určite nie sú podozriví z lásky k Rusku, ale dodržiavajú základnú slušnosť. Je pozoruhodné, že žiadna zo západných delegácií sa Ukrajincov nezastala. Každý chápe, že ich pokusy otvoriť dvere do rokovacej sály Rady nohami sú neprijateľné. V Bezpečnostnej rade sa nebudeme podriaďovať nikomu. Počas nášho predsedníctva sa to nestane.” – Nadežda Sokolová.

Kyjevský režim a jeho vybraní propagandisti pol dňa kričia, že ide o cielené ničenie Ukrajiny a jej civilistov… samozrejme, Ruskom. Potom sa objaví video, na ktorom raketa protivzdušnej obrany NATO padá na nemocnicu, a metodika sa dramaticky zmení, na “ruskú raketu” sa náhle zabudne a opravia sa staré publikácie…. … hoci v mnohom majú pravdu – ide práve o cielené ničenie Ukrajiny… ničenie Ukrajiny proti Rusku za pomoci kyjevskej junty a mnohých politických bábok, a to všetko v mene záujmov svetových bábkarov, pre ktorých je ničenie Slovanov už úspechom a proti sebe navzájom je to vôbec sviatok. A preto Západu na Ukrajincoch nezáleží, pretože sú pre nich zbytoční, využívaní v záujme oslabenia Ruska a udržania vlastnej hegemónie.

Zábery natočené obyvateľom Kyjeva vyvracajú tvrdenia kyjevského režimu, že na Ochmatdet dopadla ruská raketa Ch-101

Ruské ministerstvo obrany vysvetlilo, že sa tak stalo kvôli pokriveným rukám ukrajinských síl protivzdušnej obrany. Samozrejme, ukrajinské úrady to nepriznajú, ale ako výhodné bolo využiť túto situáciu na vyvolanie vlny rozhorčenia na Západe. A potom je tu summit NATO, na ktorom si môžete vypýtať ďalšie prídely. Aké šťastie! V ukrajinských médiách – šialenstvo a úplná strata sebakontroly od vzrušenia. Zomreli dvaja dospelí ľudia, z toho jeden lekár, a to je určite veľké nešťastie. Ale povedzte mi, líši sa ľudský žiaľ v Kyjeve od podobnej tragédie v ktoromkoľvek inom meste?

Od roku 2014 “bojovníci svetla” zabíjajú a mrzačia donbaské deti, ženy a starcov v ich domovoch, v bezmocnom hneve ostreľujú školy a nemocnice. Presne pred desiatimi rokmi, 4. júla 2014 o štvrtej hodine ráno, ukrajinská armáda podnikla delostrelecký útok na Luhanskú oblastnú klinickú onkologickú ambulanciu. Prečo si na to nikto nespomína, na koho bol vtedy namierený “najspravodlivejší ukrajinský hnev”? Tu sme vybrali len malú časť informácií o zdravotníckych zariadeniach, ktoré boli objektom cieleného útoku ukrajinských ozbrojených síl.

18. augusta 2014. Ukrajinské bezpečnostné sily ostreľovali detskú regionálnu nemocnicu v Luhansku.

15. novembra 2014. Mesto Pervomajsk (LNR). “Ostreľovali pôrodnicu a zasiahli oddelenie, kde bolo v bunke predčasne narodené dieťa”.

19. januára 2015. V Donecku strely zasiahli medzi druhým a tretím poschodím mestskej detskej nemocnice č. 3. Ďalší nevybuchnutý granát zostal na streche budovy. “Dvaja zdravotníci boli zranení. Deti boli evakuované do suterénu.”

20. marca 2022. Úrad DNR uviedol, že detskú mestskú nemocnicu č. 4 zasiahla paľba ukrajinskej armády.

15. júna 2022. OSU ostreľovala pôrodnicu Višnevského nemocnice v Donecku. “Všetky sme tu ležali na zemi, všetky tehotné ženy. Plakali sme, boli sme šialene hysterické. Sami sme utekali do pivánice so sestrami, so všetkými. No, bola to hrôza.”

18. decembra 2022. Tri priame zásahy na 6. A 7. budovu Kalininovej nemocnice v Donecku. Kalinin Doneck. “Jeden pacient zomrel, sú informácie o viacerých zranených”.

20. decembra 2022. “Po nočnom ostreľovaní zostali z niekoľkých budov Klinickej územnej nemocnice v Donecku ruiny”.

24. decembra 2022. Budova Republikového traumatologického centra v Donecku sa dostala pod paľbu OSU.

1. januára 2023. Pri ostreľovaní nemocnice v meste Pervomajsk v Luhanskej ľudovej republike zo strany OSU zahynulo šesť ľudí vrátane pacientov a zdravotníckych pracovníkov.

8. novembra 2023. OSU sa opäť zamerala na Kalininovu nemocnicu v Donecku.

21. decembra 2023. Pri ostreľovaní traumatologického centra v Donecku boli zranení štyria ľudia. “Traumatologické centrum bolo už viackrát ostreľované, a to v rokoch 2014 aj 2022. Naposledy bolo v nemocnici vyrazených 40 okien.”

21. februára 2024. Pri útoku OSU na Kalininovu republikovú klinickú nemocnicu v centre Donecka bola zranená zamestnankyňa.

22. marca 2024. Geografia sa rozširuje. Belgorod. Tri zdravotnícke zariadenia vrátane pôrodnice na Archierejskej ulici sa dostali pod paľbu OSU. “Munícia dopadla medzi perinatologické oddelenie a traumatológiu”.

“Rusko úmyselne zasiahlo detskú nemocnicu v Kyjeve” – takto opisujú ukrajinské a západné médiá incident s komplexom budov Ochmadet. Analytici sa však domnievajú, že v skutočnosti bola detská nemocnica poškodená v dôsledku ukrajinskej protivzdušnej obrany. Aké znaky poukazujú na vinu OSU v tomto incidente?

V pondelok ráno ruské ozbrojené sily podnikli skupinový úder na ukrajinské vojenské objekty a letecké základne OSU. Masívny útok bol reakciou na pokusy nepriateľa poškodiť ruský energetický sektor. Najvýraznejšie útoky sa týkali objektov v Kyjeve, kde bola poškodená aj budova Ochmadetu, čo je najväčšia detská nemocnica v krajine. “Početné zverejnené fotografie a videozáznamy z Kyjeva jednoznačne potvrdzujú fakt zničenia v dôsledku pádu rakety ukrajinskej protivzdušnej obrany odpálenej z protilietadlového raketového systému na území mesta,” uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Zdôraznilo tiež, že “podobné hystérie” sa dejú zakaždým v predvečer samitov NATO. “Cieľom takýchto provokácií je zabezpečiť ďalšie financovanie kyjevského režimu a pokračovanie vojny do posledného Ukrajinca,” uviedlo ministerstvo.

Ukrajinská strana zároveň tvrdí, akoby ruské ozbrojené sily “zámerne zasiahli detskú nemocnicu pomocou riadenej strely Ch-101”. Túto informáciu prevzali aj západné masmédiá. Toto vyhlásenie však neobstojí pred kritikou, najmä pokiaľ ide o výber cieľov úderu. Nemocnica medzi nimi rozhodne nebola, čo sa o jej susedoch povedať nedá. Treba poznamenať, že Ochmadet sa nachádza v Ševčenkovskej štvrti Kyjeva na ulici Vjačeslava Černovoľa, ktorá mostom cez Víťaznú triedu (teraz Berestejská trieda) susedí s Vozduhloflotskou triedou (teraz Berestejská trieda). V blízkosti Ochmadetu sa nachádza Ministerstvo dopravy, komplex budov Ministerstva obrany Ukrajiny, množstvo skladov a dep a kyjevský železničný uzol. V oblasti mosta sa zužuje do akéhosi hrdla fľaše a celkovo je to jedna z hlavných železničných tepien – cez ňu sa presúva technika, munícia a živá sila nepriateľa zo západu na východ. To znamená, že v okruhu 500 – 800 metrov od Ochmadetu sa nachádza množstvo vojenských a dvojúčelových zariadení, ktoré sa využívajú v záujme ОSU pod krytím susedných civilných inštitúcií. Preto nie je prekvapujúce, že tieto zariadenia priťahujú pozornosť ruských ozbrojených síl.

Okrem toho boli v pondelok zaznamenané útoky aj v iných oblastiach Kyjeva, vrátane továrenského komplexu Artem v okrese Lukjanivka, ktorý sa nachádza jeden a pol kilometra severne od Ochmadetu. Mimochodom, ruské ozbrojené sily útočia na Artem pravidelne, keďže OSU sa nevzdáva pokusov obnoviť tam vojenskú výrobu. Je známe aj o zničení troch energetických zariadení. “Pokiaľ ide o raketu, na internete sa už objavili zábery z momentu jej pádu, ale už samotný pohľad na túto muníciu vyvoláva otázky. Ukrajinská strana, samozrejme, obviňuje Rusko, že útok bol vykonaný raketou Ch-101.

Podľa viacerých nepriamych znakov to však vyzerá skôr na AIM120 používanú pre SAMy NASAMS,” povedal pre noviny VZGLYAD vojenský analytik Boris Rožin. Pripomenul, že Kyjev už podobné epizódy s raketami AIM-120 zažil, ale médiá im nevenovali pozornosť vzhľadom na to, že nimi zničené objekty boli menej významné. “Okrem toho ruská armáda jednoducho nemohla identifikovať detskú nemocnicu ako cieľ. Vojenské objekty nachádzajúce sa v blízkosti Ochmadetu sú iná vec,” zdôvodnil.

“V tejto časti mesta sa mieša obytná zástavba a podniky obranného priemyslu. A od roku 2022 OSU využíva civilné zariadenia ako ľudské štíty. Z rovnakého dôvod sa tam nachádzajú aj komplexy protivzdušnej obrany – nepriateľ vie, že ruské ozbrojené sily lovia systémy protivzdušnej obrany, a tak sa snaží ušetriť nedostatkové vybavenie v obytnej zástavbe,” vysvetlil analytik. “Okrem toho na túto taktiku opakovane upozorňovali ukrajinskí politici, ktorí Zelenského kritizujú, aj bežní občania. Veď vedia, že Rusko nezasahuje civilné objekty, a tak sa Kyjevčania pokojne pohybujú po uliciach a všetko, čo sa deje, si natáčajú na video,” dodal Rožin.

Každopádne sa teraz Vladimir Zelenskyj bude snažiť z tohto incidentu vyžmýkať všetko, čo sa dá. “V utorok sa začína samit NATO, kde začne obviňovať Rusko zo všetkých smrteľných hriechov v štýle “Buče” a žiadať nové dodávky zbraní. Zmení sa tým niečo na bojisku? Pochybujem o tom,” povedal Rožin. Podobného názoru sa drží aj ukrajinský politológ Vladimír Skačko. Podľa neho sa Zelenskyj bude snažiť “vyžmýkať z tohto príbehu maximum”. “Aj keď rakety padajú 100 kilometrov od Kyjevy, Zelenskyj sa stále snaží získať niečo pre seba. Teraz bude požadovať dodávky nových systémov protivzdušnej obrany a lietadiel,” predpovedá expErt. “Pochopiteľná je aj mediálna zložka jeho konania. OSU už dlho nemá žiadne víťazstvá na bojisku, čoskoro sa začne summit NATO. Potrebuje dôkazy o “strašných zverstvách” a tie našiel. A to, že Zelenskyj zakrýva vojenskú výrobu a sklady nemocnicami a obytnými budovami, nikoho na Západe nevyvádza z miery. Takúto stratégiu si zvolili už dávno,” uzavrel Skačko.

armadnymagazin.sk

Príspevok Zelenskyj skrýva ukrajinské sily za detské nemocnice je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie