Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Žihľavové hnojivo je spásou každého záhradníka. Paradajky a ruže po ňom krásne rastú

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/encierro). Ako vyrobiť hnojivo zo žihľavy? Žihľavové hnojivo, ktoré poznajú skúsení záhradníci, je balzamom pre rastliny a akýmsi čarovným elixírom, vďaka ktorému ruže a ďalšie rastliny rastú krásne a zdravé ako nikdy predtým. Hnojivo sa dá ľahko vyrobiť, ale máme pre vás jednu radu – sud alebo vedro s […]
Menej ako 1 min. min.

16.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/encierro).

Ako vyrobiť hnojivo zo žihľavy? Žihľavové hnojivo, ktoré poznajú skúsení záhradníci, je balzamom pre rastliny a akýmsi čarovným elixírom, vďaka ktorému ruže a ďalšie rastliny rastú krásne a zdravé ako nikdy predtým. Hnojivo sa dá ľahko vyrobiť, ale máme pre vás jednu radu – sud alebo vedro s tekutinou nedávajte do blízkosti domu.

Ako vyrobiť hnojivo zo žihľavy?
Foto: Shutterstock/encierro

Je prírodné a veľmi účinné hnojivo pre mnohé rastliny a zeleninu. Zalievanie paradajok, jahôd, ruží, malín a čučoriedok s týmto hnojivom spôsobí, že porastú väčšie a budú mať viac kvetov a plodov, ale musíte vedieť, ako ho vyrobiť. Aby ste ho správne použili, oplatí sa dodržať dôležitú radu a to že pomery musia byť rovnaké, inak dosiahnete úplne opačný účinok.

Žihľavové hnojivo – čarovný elixír pre kvety a zeleninu

Na výrobu 10 litrov hnojiva potrebujete kilogram žihľavy. Rastliny by ste mali zbierať len také, ktoré ešte nekvitli. Odrežte z rastlín listy a stonky a vložte ich do plastového suda alebo veľkého vedra. Žihľavu zalejte uvedeným množstvom vody, trochu rozdrvte a čakajte. Žihľavové hnojivo by ste mali denne premiešať a ak je to možné, raz za čas ho vystavte slnečnému svetlu, aby ste urýchlili proces kvasenia. Po dvoch týždňoch bude hotové. Po uplynutí tejto doby môžete sud zakryť a hnojivo používať podľa potreby, ale najlepšie nie častejšie ako raz za dva týždne. Hnojivo sa musí riadne zriediť, aby nepoškodilo rastliny. Pomer je 1:10, pričom jeden diel je hnojivo. Sud s hnojivom je však vhodné umiestniť v dostatočnej vzdialenosti od domu, pretože vydáva veľmi silný, nepríjemný zápach.

Žihľavové hnojivo by ste mali denne premiešať a ak je to možné, raz za čas ho vystavte slnečnému svetlu, aby ste urýchlili proces kvasenia.
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Hnojivo zo žihľavy a jeho vlastnosti

Žihľavové hnojivo je priateľom každého záhradkára, pretože obsahuje mnoho cenných minerálov potrebných pre rast rastlín. Je bohaté na fosfor a draslík, ktoré sú dôležité najmä pre paradajky, ale obsahuje aj vápnik, železo a minerálne soli. Možno ho použiť aj ako postrek proti škodcom vrátane vošiek. V tomto prípade by mal byť pomer roztoku 1:20. Nie všetky rastliny by sa však mali hnojiť žihľavovým hnojivom. Ak pestujete vresy, azalky alebo cesnak a cibuľu, je lepšie hľadať iný spôsob starostlivosti o ne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zalievate záhradu hnojivom zo žihľavy? Pozor, tieto rastliny to neznesú

Susedia si budú myslieť, že ste trávnik natreli farbou. Stačí popol a žihľava

The post Žihľavové hnojivo je spásou každého záhradníka. Paradajky a ruže po ňom krásne rastú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie