Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Konzervatívci chcú post eurokomisára pre poľnohospodárstvo

Lepšie postavenie poľnohospodárov v potravinovom dodávateľskom reťazci má byť hlavnou prioritou troch stredových politických skupín. Napriek tomu, že tvoria väčšinovú koalíciu, predsednícke kreslo Výboru Európskeho parlamentu pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka pripadne euroskeptickej pravici. Socialisti a demokrati (S&D), Európska ľudová strana (EPP) a Obnovme Európu (Renew) majú rôzne názory na ambície udržateľnosti poľnohospodárskej politiky. Avšak […]
Menej ako 1 min. min.

Lepšie postavenie poľnohospodárov v potravinovom dodávateľskom reťazci má byť hlavnou prioritou troch stredových politických skupín. Napriek tomu, že tvoria väčšinovú koalíciu, predsednícke kreslo Výboru Európskeho parlamentu pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka pripadne euroskeptickej pravici.

Socialisti a demokrati (S&D), Európska ľudová strana (EPP) a Obnovme Európu (Renew) majú rôzne názory na ambície udržateľnosti poľnohospodárskej politiky. Avšak všetci sa zhodujú na potrebe spravodlivého odmeňovania poľnohospodárov a boji proti nekalým obchodným praktikám.

Tieto strany tvoria novú väčšinovú koalíciu, avšak ani jedna pravdepodobne nezíska predsedníctvo Výboru Európskeho parlamentu pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (AGRI).

Podľa súčasného koordinátora Európskej ľudovej strany (EPP) pre poľnohospodárstvo Herberta Dorfmanna pripadne pravicovej skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). Ide o súčasť ich snahy získať aj post eurokomisára pre poľnohospodárstvo, povedal pre portál Euractiv.

Herbert Dorfmann bol koordinátorom strany EPP pre poľnohospodárstvo počas minulého volebného obdobia. Či sa Dorfmann do funkcie koordinátora strany EPP pre poľnohospodárstvo vráti, sa rozhodne budúci týždeň, keď politické skupiny vytvoria výbory a rozhodnú o príslušnom predsedovi a koordinátoroch.

Predvolebná analýza: Politické strany sa ani po protestoch farmárov o poľnohospodárstvo nezaujímajú

V programoch kandidujúcich strán chýba vízia reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky, o ktorej budú rozhodovať zvolení europoslanci a europoslankyne. Koaličné strany sa prakticky obmedzujú len na kritiku plánov Európskej zelenej dohody.

Postavenie poľnohospodárov

EPP sa v priebehu nedávnych farmárskych protestov začala silno profilovať ako strana poľnohospodárov a usilovala sa o post komisára pre poľnohospodárstvo.

„Naším cieľom je silný komisár EPP pre poľnohospodárstvo, minulý týždeň som to povedal Ursule von der Leyen a myslím si, že ona chápe, že je to dôležité,“ vysvetlil. S von der Leyen sa stretol počas študijných dní v portugalskom Cascais.

Europoslanec požadoval „poľnohospodársku politiku, ktorá z poľnohospodárstva v Európe opäť urobí atraktívne povolanie, najmä pre mladých ľudí, ktorá umožní poľnohospodárom získať primeraný príjem“, pričom „sú potrebné zásahy do potravinového reťazca“.

Dorfmann verí, že von der Leyen získa väčšinu hlasov v Európskom parlamente pri potvrdzovacej skúške budúci týždeň. Dodal, že by sa mala vyhnúť získavaniu podpory od Zelených, aby sa predišlo situácii, kde sa zanedbáva poľnohospodárstvo na úkor environmentálnych politík.

Posilnenie postavenia poľnohospodárov v potravinovom reťazci je hlavnou prioritou aj ďalších dvoch troch stredových politických skupín v Európskom parlamente – socialistov (S&D) a Obnovme Európu (Renew).

Hoci majú rozdielne názory na udržateľnosť poľnohospodárskej politiky, spolu s EPP sa zhodujú na potrebe spravodlivého odmeňovania poľnohospodárov a boja proti nekalým obchodným praktikám. To v preklade znamená, že ich chcú posilniť vo vzťahu k obchodným reťazcom.

EPP chce vyšetrovať, prečo poľnohospodári nedostávajú spravodlivé ceny za svoje výrobky, a plánuje revíziu smernice o nekalých obchodných praktikách (UTP), najmä pre cezhraničné transakcie. Táto smernica bola prijatá v roku 2019, ale otázka posilnenia vyjednávacej sily poľnohospodárov sa znova vrátila.

Agrokomisár Wojciechowski: Som vďačný poľnohospodárom za protesty

Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski poďakoval poľnohospodárom, hoci veľká časť z nich bola namierená voči politike Európskej komisie. Únia by v budúcnosti poľnohospodárov k ekologickým postupom podľa neho nemala nútiť, ale motivovať.

EPP tiež požaduje zmeny v nariadení o spoločnej organizácii trhov (SOT), aby posilnili postavenie poľnohospodárov. Socialisti (S&D) a Renew tiež navrhujú reformy na zabezpečenie lepších cien pre poľnohospodárov a riešenie inflácie a stabilizácie cien.

Komisia plánuje zverejniť návrh na zabezpečenie cezhraničného presadzovania smernice o UTP po lete, zameraný na veľké potravinárske a maloobchodné spoločnosti.

V otázke udržateľnosti však majú tri skupiny rozdielne názory.

Renew Europe chce znížiť používanie pesticídov na polovicu do roku 2030 a podporuje rýchlejšie schvaľovanie biologických kontrol a nových genomických techník v šľachtení rastlín.

Socialisti tiež chcú znižovať používanie pesticídov a zlepšovať dobré životné podmienky zvierat.

EPP sa sústredí na oslabenie ochranárskeho statusu vlkov a medveďov, ktoré podľa nich ohrozujú tradičné pastierstvo.

V oblasti obchodu chcú socialisti a Renew zabezpečiť spravodlivú hospodársku súťaž a požadujú, aby výrobky z tretích krajín spĺňali rovnaké normy ako výrobky v EÚ. Renew tiež podporuje vytvorenie špecializovanej pohraničnej jednotky EÚ na kontrolu súladu. EPP však chce dokončiť rokovania o obchodnej dohode s juhoamerickým blokom Mercosur, ktoré sa zastavili kvôli obavám o životné prostredie.

Zelená dohoda musí byť pre poľnohospodárov realistická a udržateľná

Zelená dohoda by nám mala poskytnúť nádejné perspektívy do budúcnosti. No namiesto toho hrozí, že zníži produkciu potravín. Nižšia produkcia však zvýši spotrebiteľské ceny bez toho, aby to poľnohospodárom prinieslo vyššie príjmy, píšu v komentári europoslanci z Európskej ľudovej strany.

Žiadne nové výbory europarlamentu

V europarlamente tiež prebiehala debata o nových výboroch v rámci životného prostredia.

Nemecký poslanec Dorfmann je neoblomný v tom, že nedôjde k rozdeleniu Výboru pre životné prostredie (ENVI) na samostatné orgány pre zdravie a životné prostredie. Minulý týždeň Peter Liese, jeho stranícky kolega, označil toto rozdelenie za neodkladné a na 90 percent hotové, no podľa Dorfmanna sa zatiaľ žiadne zmeny neplánujú.

Socialisti a európska spotrebiteľská organizácia BEUC sú proti rozdeleniu. BEUC napísala list parlamentným politickým skupinám, kde upozornila, že rozdelenie ENVI je v rozpore s prístupom „jedno zdravie“, ktorý spája politiky v oblasti životného prostredia a verejného zdravia.

Dorfmann dodal, že zmeny v štruktúre výborov môžu politické skupiny urobiť kedykoľvek, ak nájdu dohodu, no zatiaľ sa štruktúra výborov nezmení.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK