Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Pijete kávu hneď po prebudení? Veľká chyba! Toto je ten správny čas na kávu

Ráno je pre mnohých ľudí časom na kávu. Aromatická šálka „malej čiernej“ nás má povzbudiť a dodať nám energiu. Je to však naozaj ten najlepší spôsob, ako začať deň? Ukázalo sa, že čas, kedy kávu pijete, má veľký vplyv na jej účinnosť. Po prebudení mnohí z nás hneď siahnu po šálke kávy a očakávajú okamžitý […]
Menej ako 1 min. min.

Ráno je pre mnohých ľudí časom na kávu. Aromatická šálka „malej čiernej“ nás má povzbudiť a dodať nám energiu. Je to však naozaj ten najlepší spôsob, ako začať deň? Ukázalo sa, že čas, kedy kávu pijete, má veľký vplyv na jej účinnosť.

Po prebudení mnohí z nás hneď siahnu po šálke kávy a očakávajú okamžitý prílev energie. Odborníci na spánok však naznačujú, že existuje optimálny čas na konzumáciu tohto aromatického nápoja, ktorý môže ovplyvniť našu náladu a spánok. Zistite, aký je najlepší čas na vypitie prvej kávy a ako ovplyvní váš deň.

Prečo čakať s pitím kávy?

Doktor Lee vysvetľuje, že dôvodom, prečo by sme nemali piť kávu hneď, ako vstaneme z postele, je hladina kortizolu v našom tele. Kortizol, známy ako stresový hormón, „sa riadi rytmom špecifickým pre vlastný spánkový cyklus“. Najvyššia koncentrácia kortizolu je v našom tele, keď sa zobudíme, a počas dňa sa mení.

Ak pijeme kávu, keď je hladina kortizolu vysoká, kofeín ju môže ešte zvýšiť, čo môže viesť k nervozite, podráždenosti a problémom so sústredením. Na druhej strane, pitie kávy okolo desiatej hodiny dopoludnia, keď hladina kortizolu začína klesať, vám umožní naplno využiť povzbudzujúce účinky kofeínu.

Čo ešte treba mať na pamäti?

Okrem správneho času na pitie kávy je tiež dôležité obmedziť jej príjem v druhej polovici dňa. Kofeín môže sťažovať zaspávanie, preto by sme si poslednú kávu mali dať aspoň šesť hodín pred spaním.

Ak si neviete predstaviť ráno bez prílevu energie, môžete siahnuť po prírodných nápojoch bez kofeínu, ako sú bylinkové alebo ovocné čaje. Tieto nápoje nás tiež môžu povzbudiť a nebudú mať negatívny vplyv na náš spánok.

Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel môžeme naplno využiť povzbudzujúce účinky kávy a užívať si energiu počas celého dňa bez negatívnych vedľajších účinkov.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie