Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Poprask na Zlínsku kvůli medvědům. Šelma míří zřejmě ke slovenské hranici, tvrdí experti

Byl to poprask. Asi čtyřletý samec se v sobotu objevil necelých pět kilometrů vzdušnou čarou od centra krajského města. Jen pár stovek metrů od prvních rodinných domů a zastávky MHD. ČTĚTE TAKÉ: Medvědi migrují i do Česka, pozor hlavně v Javorníkách, říká expert. Jak se při setkání chovat? Myslivci v těchto místech našli i medvědí stopu. […]
Menej ako 1 min. min.

Byl to poprask. Asi čtyřletý samec se v sobotu objevil necelých pět kilometrů vzdušnou čarou od centra krajského města. Jen pár stovek metrů od prvních rodinných domů a zastávky MHD.

ČTĚTE TAKÉ: Medvědi migrují i do Česka, pozor hlavně v Javorníkách, říká expert. Jak se při setkání chovat?

Myslivci v těchto místech našli i medvědí stopu. Měřila 24 centimetrů. Na základě tohoto údaje se objevila informace, že medvěd může vážit až 200 kilogramů a měřit téměř dva metry. Skutečnost je ale zřejmě jiná.

„Je důležité měřit tu stopu bez otisku drápů, tím pádem je ta stopa menší, než bylo původně uváděno, podle toho ten medvěd může mít něco přes sto kilogramů,“ vysvětlil Michal Bojda z hnutí DUHA.

O den později už medvěda zachytila fotopast o téměř 20 kilometrů dál u obce Újezd. „Byl zaznamenán na rozhraní Vizovických vrchů a Javorníků ve včerejších brzkých ranních hodinách, takže teď už je pravděpodobně blízko slovenské hranice,“ dodal Bojda.

V neděli ale všechny překvapila informace, že tady v kopcích na druhé straně Zlína u obce Držková se objevil jiný medvěd. A dokonce dva. Samice s mládětem.

„Do pěti let to tu bude normální. Lidé se pohybují všude a ten medvěd už nemá kam jít,“ poznamenal jeden z obyvatel obce Držková.

„Žádné další informace o výskytu medvědice s mládětem v Hostýnských vrších nemáme, takže to bereme zatím s rezervou,“ poznamenal Bojda.

Pokud se medvědice s mládětem u Držkové v Hostýnských vrších skutečně objevila, s největší pravděpodobností se časem opět vydá zpět ke slovenské hranici. Stejně jako medvědí samec, který už od Zlína vyrazil zřejmě do své původní domoviny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Přemnožení divočáci terorizují Ústí. Žerou slepice i králíky. Bojíme se na zahradu, tvrdí lidé

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie