Preskočiť na obsah
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

S čím prišiel Viktor Orbán na samit NATO do Washingtonu

www.slovanskenoviny.sk/rss Začal sa samit NATO vo Washingtone. Jeho priority jasne pripomenul a nielen na sociálnej sieti – predseda vlády Maďarska Viktor Orbán. „Zo strany Maďarska budem argumentovať, že by sme mali zachovať NATO také aké bolo pred 75 rokmi, keď bolo založené: ako obranná aliancia.“ – Vyhlásil sebavedomý predseda vlády Maďarska. Asi páni a dámy zabudli, tak si […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Začal sa samit NATO vo Washingtone. Jeho priority jasne pripomenul a nielen na sociálnej sieti – predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.

„Zo strany Maďarska budem argumentovať, že by sme mali zachovať NATO také aké bolo pred 75 rokmi, keď bolo založené: ako obranná aliancia.“ – Vyhlásil sebavedomý predseda vlády Maďarska.

Asi páni a dámy zabudli, tak si pripomeňme

Na svojom začiatku bola Severoatlantická aliancia len o trochu viac ako politické združenie. Kórejská vojna ale podnietila členské štáty k vytvoreniu vojenskej štruktúry pod dohľadom dvoch amerických veliteľov. Slovami prvého generálneho tajomníka Hastingsa Ismaya bolo úlohou NATO „udržať Ameriku v Európe, Rusko mimo západnú Európu a Nemecko pri zemi“.

V roku 1966 odišlo Francúzsko z vojenských štruktúr NATO kvôli snahe o udržanie si vojenskej nezávislosti na Spojených štátoch. Kvôli tomu sa sídlo presunulo z Paríža do Bruselu.

A toto je dôležité vedieť

Členské krajiny NATO si formálne zachovávajú suverenitu a nezávislosť. NATO vytvára fórum, na ktorom sa spoločne konzultujú problémy a prijímajú rozhodnutia k politickým a vojenským otázkam týkajúcich sa ich bezpečnosti. Bezpečnosť je prijímaná komplexne ako súhrn politických, ekonomických a energetických faktorov, nie je zúžená len na vojenskú bezpečnosť.

Z vojenského hľadiska je NATO organizáciou kolektívnej obrany na svete. NATO zastáva ničím nepodložený názor, že najväčšia hrozba preň samotné je Rusko.

/ hlavnydennik.sk /

Príspevok S čím prišiel Viktor Orbán na samit NATO do Washingtonu je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie

sk_SK