Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

VIDEO: Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne rakety Bulava odpaľované z ponoriek triedy Borej schopných niesť niekoľko jadrových hlavíc naraz

www.slovanskenoviny.sk/rss Ruský prezident Vladimir Putin v marci uviedol, že Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane v prípade ohrozenia svojej štátnosti, zvrchovanosti či nezávislosti. Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne balistické strely Bulava, informuje TASR podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenia na výrobcu týchto zbraní pre ruské médiá. Ruská tlačová agentúra TASS citovala vyjadrenie hlavného […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ruský prezident Vladimir Putin v marci uviedol, že Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane v prípade ohrozenia svojej štátnosti, zvrchovanosti či nezávislosti.

Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne balistické strely Bulava, informuje TASR podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na vyjadrenia na výrobcu týchto zbraní pre ruské médiá.

Ruská tlačová agentúra TASS citovala vyjadrenie hlavného projektanta tejto strely Jurija Solomonova. Nasadenie Bulavy do ruského zbrojného arzenálu bolo podľa tohto tvorcu ohlásené výnosom ešte 7. mája.

Rusko vlani v novembri oznámilo, že úspešne otestovalo raketu Bulava, ktorá je schopná niesť jadrové hlavice. Strelu odpálila jadrová ponorka Cár Alexander III. Nezisková organizácia Federácia amerických vedcov (FAS) oznámila uvádza, že táto raketa môže niesť až šesť jadrových hlavíc.

Test balistickej rakety Bulava z novembra roku 2023:

Ruský prezident Vladimir Putin v marci roku 2024 uviedol, že Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane v prípade ohrozenia svojej štátnosti, zvrchovanosti či nezávislosti. Pripomenul, že prípadné použitie jadrových zbraní je špecifikované v jadrovej doktríne Kremľa spolu s okolnosťami, za akých ich Rusko môže použiť. Vyjadril tiež presvedčenie, že USA sa zdržia konania, ktoré by podľa neho mohlo spustiť jadrový konflikt.

Strelu Bulava vyvinuli na základe programu, ktorý bol spustený v 90. rokoch minulého storočia, pripomína Reuters. Tieto strely sú odpaľované z ruských ponoriek triedy Borej.

Podľa údajov z otvorených zdrojov má ICBM Bulava na tuhé palivo dolet viac ako 9 000 km a môže niesť šesť až desať bojových hlavíc MIRV (viacnásobné samostatne navádzané hlavice), z ktorých každá má silu 100-150 kiloton. Bulava má štartovaciu hmotnosť približne 37 ton.

Moskovský inštitút tepelnej techniky pod vedením Jurija Solomonova v posledných rokoch skonštruoval medzikontinentálne balistické rakety Topol-M a Jars a námorné a pozemné raketové systémy Bulava.

Nezisková organizácia Federácia amerických vedcov (FAS) uvádza, že táto raketa môže niesť až šesť jadrových hlavíc.

Rusko začiatkom septembra roku 2023 uviedlo do stavu bojovej pohotovosti svoju neporaziteľnú superzbraň – medzikontinetálnu raketu Sarmat.

Táto superťažká raketa váži 208 ton a podľa Moskvy má dolet približne 18.000 kilometrov, pričom je schopná zasiahnuť ciele v Spojených štátoch či Európe. Americkí predstavitelia tvrdia, že môže niesť maximálne desať jadrových hlavíc, ruskí predstavitelia hovoria o nosnosti až o 15 hlavíc.

„Táto naozaj jedinečná zbraň (Sarmat) posilní bojový potenciál našich ozbrojených síl, spoľahlivo zaistí bezpečnosť Ruska pred vonkajšími hrozbami a prinúti zamyslieť sa tých, ktorí sa v zápale agresívnej rétoriky snažia ohrozovať našu krajinu,“ povedal Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin v apríli roku 2022 varoval iné krajiny pred zasahovaním do situácie na Ukrajine a v prípade ohrozenia Ruska útokmi prisľúbil bleskovú odpoveď: „Máme na to všetky prostriedky, a to také, akými sa nemôže v súčasnosti pochváliť nikto. Nebudeme sa vychvaľovať, no použijeme ich, ak to bude potrebné“:

Rusko má zbrane, ktoré sú schopné v prípade ohrozenia jeho existencie zničiť nepriateľa, a to vrátane Spojených štátov. Vyhlásil 27. marca 2023 vtedajší tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev, ktorý zároveň obvinil Washington, že podceňuje jadrovú silu Moskvy.

Zdroj: hnonline.sk / reuters.com / tass.com / InfoVojna

Príspevok VIDEO: Rusko nasadilo do prevádzky medzikontinentálne rakety Bulava odpaľované z ponoriek triedy Borej schopných niesť niekoľko jadrových hlavíc naraz je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie