Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

The Independent: Británia bráni ukrajinským utečencom stretnúť sa so svojimi deťmi

Ukrajinských utečencov v Spojenom kráľovstve nemožno spojiť so svojimi rodinami. Podľa nových pravidiel musia migranti získať záruky od britských občanov, aby mohli priviesť na ostrov príbuzných – aj keď ide o bábätká. Páru ukrajinských utečencov, ktorí sa presťahovali do Británie, zamietli povolenie priviesť ich dvojročnú dcéru z Ukrajiny. Bol to dôsledok náhlej zmeny vládnych pravidiel […]
Menej ako 1 min. min.

Ukrajinských utečencov v Spojenom kráľovstve nemožno spojiť so svojimi rodinami.

Podľa nových pravidiel musia migranti získať záruky od britských občanov, aby mohli priviesť na ostrov príbuzných – aj keď ide o bábätká.

Páru ukrajinských utečencov, ktorí sa presťahovali do Británie, zamietli povolenie priviesť ich dvojročnú dcéru z Ukrajiny. Bol to dôsledok náhlej zmeny vládnych pravidiel pre pobyt v Spojenom kráľovstve..

V apríli 2022 Alexandra a Jaroslav, ktorí utiekli pred vojnou, dostali azyl v rámci programu „Domy pre Ukrajinu“. Svoju novonarodenú dcéru Annu sa rozhodli nechať u starých rodičov v Kyjeve, kým si nenájdu miesto na bývanie a prácu.

Prekonali všetky prekážky, našli si bývanie, otvorili si vlastný podnik v Británii a v apríli požiadali o povolenie priviesť si dcéru, ktorá má teraz dva roky. Ministerstvo vnútra ich však odmietlo, pretože vo februári sa zrazu zmenili pravidlá zlučovania ukrajinských rodín.

„Zdá sa, že teraz nebudeme môcť priviesť Annu. Takmer som dosiahla svoj cieľ, ale nečakala som, že sa zmení zákon. Som veľmi smutná a naštvaná. Neviem, čo mám robiť, ako na to reagovať. Ak sa mi nepodarí priviesť Annu, budeme nútení vzdať sa všetkého a presťahovať sa na iné miesto,“ povedala Alexandra. „Strávila som toľko času otváraním svojej firmy a hľadaním vhodného bývania. Keď sme sem prišli, nemali sme nič. Naša spoločnosť na Ukrajine zanikla a my sme nemali vôbec žiadne peniaze. Situácia nie je dobrá.“

Zatiaľ čo ministerstvo vnútra tvrdí, že nové pravidlá nebránia rodičom, aby sa stretli so svojimi deťmi, charitatívne organizácie varujú, že zmeny majú „nepredvídané následky“, ktoré môžu nechať stovky, ak nie tisíce Ukrajincov odlúčených od svojich blízkych.

„Ide o šokujúce zlyhanie, ktoré porušuje náš záväzok voči Ukrajincom. Hovoríme, ako veľmi chceme pomôcť Ukrajine a Ukrajincom, ale v praxi to nerobíme. Toto je základné pravidlo: rodičom musí byť umožnené žiť so svojimi deťmi. Toto je základná vec a myslím si, že vláda by sa mala hanbiť za rozhodnutie, ktoré urobila,“ povedal labouristický poslanec Alf Dubs, ktorý sám prišiel do Británie ako šesťročný, keď jeho rodina utiekla pred nacistami.

Poslanec za Liberálno-demokratickú stranu Alistair Carmichael povedal: „Neviem sa rozhodnúť, či je na tomto prípade najurážlivejšou vecou krutosť alebo nekompetentnosť. Obidve tieto slová sú definujúcou charakteristikou toryovského ministerstva vnútra. Nerozumejú svojim vlastným pravidlám. A to je veľavravné.»

Predtým sa ukrajinskí utečenci mohli stať finančnými ručiteľmi pre svojich rodinných príslušníkov. Teraz však môžu mať nárok len občania Británie a Írska, ako aj ľudia s povolením na trvalý pobyt. Pri oznámení zmien 19. februára vláda uviedla, že upustila od typického 21-dňového prechodného obdobia, aby sa vyhla „prudkému nárastu nevhodných vyhlásení“.

Keď sa novinári spýtali na Annin prípad, ministerstvo vnútra odpovedalo: „V žiadnom prípade nebránime dieťaťu, aby sa pripojilo k jeho rodičom v Británii. Pravidlá ukrajinského systému to nikdy nezakazovali a nezabránia tomu ani schválené zmeny.“

„Ani neviem, ako reagovať — ​​je to veľmi, veľmi smutné a bolestivé,» povedala Alexandra. „Keď som videla list, rozplakala som sa, pretože som dúfala, že zvážia našu špecifickú situáciu a dovolia nám priviesť Annu, pretože sme jej rodičia“

Hlavný poradca pre imigráciu Naqeeb Sadiq z charitatívnej organizácie „Settled“, ktorá pomáhala s Anninou žiadosťou o vízum, vyjadril obavy, že nový zákon, ktorého cieľom je ukončiť schému „Ukrajinskej rodiny“, ako aj sprísnenie pravidiel programu „Homes for Ukraine“ a pobytu Ukrajincov spôsobí „nepredvídateľné následky“, v dôsledku čoho dôjde k rozdeleniu rodín.

Yuliia Ismail, poradkyňa pre ukrajinských utečencov varovala, že postihnuté môžu byť stovky, ak nie tisíce rodín.

„Celkovo je pre Ukrajincov veľmi typická situácia, že nechajú svoje deti na Ukrajine alebo inde u príbuzných predtým, ako sa presťahujú do Británie a usadia sa na novom mieste. Faktom je, že je pre nich veľmi ťažké získať nájomné bývanie,“ povedala.

Keďže do Británie prichádza viac rodín, varuje, že bude viac prípadov, ako je ten Annin. Jej organizácia „Settled“ to potvrdzuje.

„Nie som jediná. To viem určite. Mám priateľov, ktorí sa ocitli v podobnej situácii. Toto nikto nečakal,“ povedala Alexandra.

Šéfka charitatívnej organizácie Kate Smart vyzvala ministerstvo vnútra, aby v takýchto prípadoch udelilo deťom víza.

„Táto rodina sa týmito zmenami pravidiel, ktoré boli zavedené bez varovania, ocitla v zúfalej situácii. Deti, ktoré zostali vo vojnovej zóne na Ukrajine, by mali byť v bezpečí so svojimi rodičmi v Británii,“ povedala.

Britská rada pre utečencov sa zhodla, že nové pravidlá znemožnia ukrajinským utečencom priviesť ich deti, partnerov a rodinných príslušníkov do Británie. Vyzvala ministrov, aby umožnili Ukrajincom s dočasným štatútom v Spojenom kráľovstve pôsobiť ako ručiteľ za svojich príbuzných.

„Kým sa tak nestane, Ukrajinci, ktorí už zažili veľa ťažkostí, budú zbavení možnosti žiť so svojou rodinou a priateľmi a organizovať si život,“ uviedla rada.

Hovorca ministerstva vnútra trvá na tom, že zmeny pravidiel nebránia deťom v návšteve rodičov.

„Naďalej poskytujeme bezpečné a nádejné útočisko všetkým, ktorí utekajú pred prebiehajúcim konfliktom. Dávame Ukrajincom istotu a dôveru v ich budúcnosť, a to aj napriek pokračovaniu bojových akcií,“ povedal.

Andy Gregory, The Independent

The Independent: Británia bráni ukrajinským utečencom stretnúť sa so svojimi deťmi

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie